Dolar 32,5350
%0.3
Euro 34,8608
%0.34
Altın 2.440,970
%0.09
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Batur’dan kentsel dönüşüm iddiası: Kentin silueti değişecek

Batur’dan kentsel dönüşüm iddiası: Kentin silueti değişecek

Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Kent ve Siyaset programında başkanlık görevindeki 500 günün değerlendirdi. Kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında merak edilenleri cevaplayan Batur, vatandaşın hiçbir hak kaybına uğramayacağını belirtirken vatandaştan rahat olmasını istedi. Batur, kentsel dönüşünde vatandaşız hiçbir şey yapamayacağını söylerken yapılan gerçekleştirilen projelerle birlikte kentin siluetinin değişeceğini söyledi.

  • Ege Postası
  • 13.10.2020 - 22:46

EGEPOSTASI- Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, TV35 ekranlarında yayınlanan Kent ve Siyaset programında Mehmet Ali Deniz’in konuğu oldu. 500 gününü değerlendiren Başkan Batur, Konak ilçesinde yürütülen kentsel dönüşüm çalışmalarına ilişkin vatandaşın aklındaki soruları da yanıtladı. Gültepe planlarının askıdan indirildiğini ve yeniden çalışmalara start verildiğin belirten Başkan Batur, parselasyon işlemlerine başladıklarını söyledi. Vatandaşların herhangi bir hak kaybına uğramayacağını ifade eden Batur, Yapılan itirazlar belediyemiz tarafından değerlendiriliyor. Bu konuda vatandaşlarımızın rahat olmasını istiyorum. Burada yerinde dönüşüm olacak. Kimse başka bir yere gitmeyecek. Çıkarılan söylenile kimse inanmasın. Komşusu değişmeyecek binası değişecek” dedi.

 Adaylık döneminde Konak’ın ihtiyaçlarını belirlemeye başladıklarını belirten Batur, greve geldikleri ilk andan itibaren bunun için çalıştıklarını belirtti. 500 günlük değerlendirmesini yapan Batur, “Vaat ettiğimiz ve verdiğimiz sözlerin yüzde 65’ini yerine getirmişiz. Bu bize moral verdi. Bu çalışmaları muhtarlarımızla ve STK’larımız birlikte çalışarak başardık. Vatandaşımızın bize ulaştırdığı hiçbir sıkıntıyı göz ardı etmedik. Yeni bir sistemle başladık çalışmalarımıza ve böyle devam edeceğiz. Konak’ta güzel şeyler olacak. Kentliye dokunacak ve problemlerini çözecek çalışmalar üretiyoruz. Bizim konağa gelmemizdeki en önemli sebeplerinden biri kentsel dönüşüm. Genel Başkanımız adaylığım döneminde beni çağırarak ‘Konak, değişime ve dönüşüme ihtiyaç duyan bir ilçe ve senin bu konudaki tecrübelerine ihtiyacı var’ şeklindeki anlayışıyla beni görevlendirdi” diye konuştu.

“KOMŞUSU DEĞİŞMEYECEK BİNASI DEĞİŞECEK”

Konak’ta kentsel dönüşümde Narlıdere modelini uygulayacaklarını söyleyen Başkan Batur, “Özellikle Çepellerde Gültepe dediğimiz 14 mahalle var. Buradaki vatandaş bize orayı Narlıdere gibi yapıp yapmayacağımızı sordu. Bunu istiyorlardı. Biz de daha da güzelinin olacağını söyledik. Kentsel dönüşüm planlandı ve 1 yıl içerisinde bitirdik. Bitirtirken de bütün siyasi parti gruplarından destek aldık. Bunu beraber yaptık. Büyükşehir’in de desteği oldu. 300 hektarlık 10 mahalleyi kapsayan bir alanın planlamasını yaptık. Burada yapılan çalışma önemli. Kenti değiştireceksek kentin en fazla görünen bölgelerinde planlama çalışmaları yürütüyoruz. Gültepe planları tamamlandı 26 Eylül’de askıdan indirildi. Yapılan itirazlar belediyemiz tarafından değerlendiriliyor. Bu konuda vatandaşlarımızın rahat olmasını istiyorum. Burada yerinde dönüşüm olacak. Kimse başka bir yere gitmeyecek. Çıkarılan söylenile kimse inanmasın. Komşusu değişmeyecek binası değişecek. Yeşil alanı, parkı, sosyal tesisi olacak. Kişi başına düşen yeşil alan miktarı artacak. Plan sadece bina yapma planı değil, sosyal yaşantıyı da değiştirecek. Vatandaşlarımız kesinlikle borçlanmayacak. Esas işimiz şimdi başlıyor. Biz anayasayı çizdik. Şimdi o anayasaya göre parselasyon işlemlerine başlayacağız. Şimdi 6-7 ay bununla uğraşacağız. Herkes rahat olsun. Vatandaşla sözleşme belediye tarafından yapılacak. Zamanında müteahhit cefasını çok çektiler artık sefasını da sürsünler istiyorum” dedi.

“DÖNÜŞÜMLE İLGİLİ BÜTÜN PLANLAMAYI BİTİRECEĞİZ”

Yeni bir dönüşüm planının da müjdesini veren Başkan Batur, “Mask’ın hemen karşısındaki Birinci ve ikinci Kadriye, Hasan Özdemir, 19 Mayıs’tan Cici Park’a kadar olan alanlarında da planlamasını tamladık. Toplamda 200 hektar. Özellikle bu alanda çok talep vardı. Yapılar çok eski ve depreme dayanıksız. O planda da çok iddialıyız. Kentin silueti değişecek. Kadifekale’den baktığınızda kentin sol tarafı Cici Park’a kadar çok güzel bir planlama yaptık. Bambaşka bir plan oldu. Kente böyle değerler katmamız lazım. Biz bu dönemde dönüşümle ilgili bütün planlamayı bitireceğiz 3,5 yıl içinde Konaklı hemşerilerimizin kafasında planlamayla ilgili hiçbir tereddüttü kalmayacak. Yeter ki vatandaşlarımız bize olan güvenlerini kaybetmesinler. ‘Birlikte Konak’ dedik, birlikte yapacağız o işi. Ben vatandaşsız hiçbir şey yapamam. Taşın altına elimizi değil gövdemizi koyduk” ifadelerini kullandı.

500 GÜNDE 3 ANA BAŞLIK

Başkan Batur, 500 günde 3 ana başlıklarının olduğunu belirterek şunları söyledi; “Değişim ve dönüşüm planları, tarihi misyona sahip çıkacak tarihin fışkırdığı ‘Old Town’ dediğimiz bölgede her türlü tarihi yanın olduğu, Konak sınırlarına baktığımızda 3 bin 500 adet tarihi özellik taşıyan bina var. Biz tarihi misyonu ayağa kaldıracağız. Bu konuda Tunç Başkan ile birlikte fikir birliği içerisindeyiz. Buradaki önceliğimiz Kafidekale’den başlayan Agora, Basmane ve Kemeraltı. En önemlisi Kemeraltı. Konak Pier’den çıkan turist Kemeraltı’nda yapılan güzel sokaklardan geçip Havra Sokağı’ndan Agora’ya gider. Şu an Agora’nın üzerinde yapılan ve çoğu vatandaşımızın bilmediği bir çalışma var. Kadifekale’nin altında bir amfi tiyatro çıkıyor. 2023’te bu güzergahı ayağa kaldırabilirsek kente turist geldiğinde hemen otobüse binip Selçuk’a gitmeyecek. Tarihi misyon önemli. Kemeraltı kadar Basmane de önemli. Basmane’de şu anda sıkıntı yaşıyoruz. Göç alan bir yer. Sığınmacıların kaldığı bir ara geçiş noktası olmuş. Bu sadece yerel yönetimlerin çözeceği bir sıkıntı değil. Ülkemizin izlediği dış politikayla doğru orantılı bir sıkıntı. Bu sıkıntıların ortadan kalkması için o sıkıntıların da ortadan kalması lazım. O vatandaşlarımız da çaresiz, yardım edilmesi gereken noktadalar. Bunun çözeceği nokta devlet politikası ve yerel politikanın birlikte hareket etmesidir.”

GENÇLER İÇİN MADDE BAĞIMLILIĞIYLA MÜCADELE MERKEZİ MÜJDESİ

Gençler için yeni bir müjde daha veren Batur, “Kemer Tarihi İstasyonu harika bir bina. Atıl vaziyetteydi. Biz ona talip olduk. O bölgenin en büyük sıkıntılarından biri Hilal tarafında gençlerimizin madde bağımlılığı konusunda sıkıntıları var. Biz o binayı madde bağımlılığı ile mücadele merkezi haline getiriyoruz. Gençlerimizi o bağımlılığa yakalanmadan önce eğitecek, onlara el becerileri kazandıracak ve gerekirse psikolojik destek verecek bir merkez hazırladık. Proje tamamlandı. Önümüzdeki haftalarda açılışını gerçekleştireceğiz Bu konu bizim için çok önemli. Madde Bağımlılığıyla Mücadele Komisyonu kurmuş tek belediyeyiz” dedi.

Yılbaşında ihaleye çıkılacak çalışmalardan da bahseden Batur, “Ferahlı’da Cemevi projemiz var. Vatandaşlarımızın bize talebiydi. Narlıdere’deki projeden çok daha güzel bir proje oldu ve yılbaşında ihalesine çıkacağız. Bu arada Birinci Kadriye’de bu dönemki en büyük hedefimiz Toros’ta bitirdiğimiz sosyal tesis alanı gibi içerisinde otoparkı, düğün salonu, çok maksatlı salonu olan bir kompleks yapmaya başladık” diye konuştu.

Batur ayrıca Konaklı gençlerin yararlanacağı ücretsiz dijital dershanenin de çok yakında hizmete gireceğini duyurdu.

KEMERALTI’NDA SU BASKINLARINA ÇÖZÜM GELİYOR

Hizmet sürelerinin 5-6 ayının pandemide geçtiğini söyleyen Batur, “Hiçbir belediye ya da ülke pandemiyi beklemiyordu. Bir tarihi yaşıyoruz. Belediyeler açısından büyük bir handikap oldu. Her belediye elinden geleni yaptı. Bütçeleri de yara aldı. Ama önce halkın sağlığı diyoruz. Pandemi süreci daha bitmedi. Salgın gelecek aylarda nasıl bir seyir izleyecek bilemiyoruz. Ama biz tedbirliyiz.

Kemeraltı’nda özellikle esnafın yaşadığı sel baskınlarının engellenmesi için çalışmaların yürütüldüğünü belirten Batur, “Kemeraltı dünyanın en büyük açık hava alışveriş merkezi. Bütün anlattığımız sağlıklı sokaklar dışında Kemeraltında yapılması gereken en önemli çalışmalar yapılıyor. Birincisi Büyükşehir binasının önünde ana kuşaklamanın bağlanacağı bir paket arıtma yapıldı. Bütün yağmur sularının toplanacağı alan bu. Bu birinci aşamaydı biti. Şimdi de İZSU tarafından ana kuşaklama yapılıyor. Daha sonra da Kemeraltı’nın tüm sokaklarına girilip yağmur suyuyla ilgi tüm sorunların çözülmesi gerekiyor. Büyükşehir bu konuda çalışmalarını yürütüyor. Öncelikle altyapı çalışmaların yapılması gerekiyor. Gerisi zaten sonrasında yapılacak” dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.