Dolar 38,5312
%0.11
Euro 43,7816
%0.09
Altın 4.059,860
%-0.25
Bist-100 9.078,00
%-1.59

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Başkan Yetişkin: ‘2 tane yol eksik olacak belki ama sosyal yardımları eksik yapmayacağım!’

Başkan Yetişkin: ‘2 tane yol eksik olacak belki ama sosyal yardımları eksik yapmayacağım!’

Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin geliştirdikleri HalkKart ve Halk Market projeleriyle ilgili, “Biz bunları çok fazla basının önünde yapmıyoruz. Ekonominin nereye geldiğini biliyoruz ve insanların rencide olmasını da istemiyoruz. Ne derlerse desinler, belki Seferihisar’da 2 tane yol eksik olacak ama sosyal yardımlarla ilgili hiçbir şeyi eksik yapmayacağım.” ifadelerini kullandı.

  • Ege Postası
  • 30.04.2025 - 14:57
  • Güncelleme: 30.04.2025 - 15:00

EGEPOSTASI- TR35’te yayımlanan Senem Gökdağ ile Manşet programına Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin konuk oldu. Yetişkin Seferihisar’daki projeleri, TMMOB’un eleştiri toplayan açıklamaları ve üst üste meydana gelen gözaltılar ile Ekrem İmamoğlu’nun tutukluluğuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

“KIŞIN 62 BİN OLAN NÜFUS YAZIN 700 BİN!”

Seferihisar’ın yazın farklı, kışın farklı nüfusta olmasının zorluklarıyla ilgili Yetişkin, “Normalde personelimiz 62 bin ama yazın nüfusumuz 700 bin. Bizim elimizdeki personelimiz ona göre var. İller Bankası’ndan gelen payımız 62 bin nüfusa göre. Çok büyük zorlular çekiyoruz ama ekiplerimiz çalışan işini bilen bir ekip. Ben ayrıca onlara teşekkür ediyorum. Bu konuyla ilgili bizim de talebimiz oldu. Bu sürdürülebilir bir şey değil yazlık yerler için. Hepimizde sıkıntı var. Hükümetin belediye başkanlarıyla da konuşuyoruz. Onlar da aynı şekilde zorlanıyor. Bunları kendi milletvekillerimizi aktarıyoruz. Tabi ki hükümet biliyorsunuz ki hemen hemen her belediyenin üzerinde baskı kurmaya çalışıyor. Kıyı belediyeler de CHP’nin elinde olduğu için biraz sıcak bakmıyorlar.” dedi.

“BU YAŞIMDA BİRÇOK ŞEY ÖĞRENDİM”

Uyuşturucuya karşı verdikleri mücadeleyle ilgili Başkan Yetişkin, “Narkotik anne’ semineri düzenledik. Narkotik şubeden bir görevli arkadaşımız rica etti. Bir seminer düzenledik. İnanın ben bu yaşıma kadar geldim ve orada birçok şey öğrendim. İşin sadece Seferihisar’la sınırlı kalmadığını Türkiye’nin başının derdi olduğunu öğrendik. Her derde çare olamayız ama en azından dernekle beraber halkı bilinçlendirmeye çalışacağız. Bundan sonra da etkinliklerimiz devam edecek. Bu iş tamamen kolluk kuvvetlerinin gücüyle değil de anne babayla başlayan bir iş. Bu sayede çocuklarımızı bu bataktan kurtarabileceğimizi öğrendim. Bu konuda uyuşturucuyla mücadele derneğinin her zaman yanında olacağız.  Uyuşturucu artık ilkokul seviyesine inmiş durumda. En büyük dertlerimizden bir tanesi… Böyle bir dernek kurulmuşken buna destek çıkıp halkı bilinçlendirmek gerekiyor.” ifadelerine yer verdi.

“CAM ATIKLARDAN ANAHTARLIK YAPILDI”

Sıfır atık projesi kapsamında cam atıkları anahtarlığa dönüştürdükleri çalışmayla ilgili açıklamalarda bulunan Yetişkin, “Daha önce de atık yağlardan sabun elde edildi. Biz kendi içimizde personelimize dağıtıyoruz. Aynı şekilde ihtiyaç sahipleri olan Seferikartlı vatandaşlarımıza gönderdik. Bu şekilde atığı ürüne çevirdik. Atıktan sabun yapıyoruz, cam atığından nazar boncuklu anahtarlıklar yapıyoruz. Personelimize dağıtıyoruz. Gelen misafirlerimize de hediye ediyoruz. Bunu da Sıfır Atık Müdürlüğümüz yapıyor.” diye konuştu.

“ÇOCUK BELEDİYESİ’NİN BELEDİYE BAŞKANI BENİMLE BİR GÜN GEÇİRİYOR”

Çocuk Belediyesi projesiyle ilgili bilgilendirmede bulunan Yetişkin, “İlk olarak Tunç Başkanımızın döneminde Seferihisar’da kuruldu. Cemil başkan seçildiğinde, “Böyle bir projemiz var. Bunu daha da geliştirip gelen öğrenci sayısını arttırırız.’ dedik. O da gerçekten yerel yönetimde olması gerektiğini söyledi. Çünkü büyükşehir belediyesinin bununla uğraşamayacağını söylediler, bize devrettiler. Biliyorsunuz ki çocukların hepsi bilgisayar ya da telefonun önünde. Ayağı toprağa değmeden büyüyen çocuklar var. Oraya bir de sera ekledik. Çocukları orada toprakla buluşmasını sağladık. Kümes ekledik. Çok da güzel gidiyor şu anda. İlk etapta beş ayrı kursla başladık. Şimdi ailelerden gelen talepler üzerine kursları arttırıp devam edeceğiz. Bu projede de çocuklar kendi içlerinde bir belediye başkanı seçiyorlar. Bir demokrasi yaşıyorlar orada. Kendi içlerinde bir yönetim kurulu oluşturuyorlar. Belirli günlerde belediyenin içinde bizimle mesai yapıyorlar. Belediye başkanı benle beraber mesai yapıyor. Bunların kendilerine ait bir bütçesi oluyor. Yapmak istedikleri projeyi bize söylüyorlar. Biz de meclise iletiyoruz. Mecliste onaylanırsa geçiriyoruz. Aynı yere ‘Seferiçınar’ diye 65 yaş üstü vatandaşlarımızı sosyalleşsin diye aynı yere getirdik. Hepsi birbiriyle kaynaşıyor ve öğreniyor.” ifadelerini kullandı.

65 YAŞ ÜSTÜNE ÖZEL PROJELER

Ben sabahları erken kalkınca kahveye giderim. Orada emeklilerle oturuyorduk. Ama ekonomi kriz başladığından beri kimse gelmiyor. ‘Aldığımız maaş belli. Bizim bütçemiz bunu kaldırmıyor’ diyorlar. ‘Ne yapıyorsunuz?’ dediğimde,  ‘günlük gazete alıp bulmaca çözüyoruz. Ya da banklarda oturup muhabbet ediyoruz’ diyorlar. ‘Bu insanların sosyalleşmesi lazım’ dedim. Biz de tamamen ücretsiz bir kafe kurduk. Hem ücretsiz çay, kahve içiyorlar. Orada yaşlılara özel atölyelerimiz var. İsteyen de hiçbir şey yapmak istemiyorsan gelip kahvesini, çayını içiyor, sosyalleşip evine gidiyor. 65 yaş üstü vatandaşlarımızı yalnız bırakmayalım dedik. Tırnak bakımı, saç bakımı, banyo, fizik tedavisi, sıcak yemeği… Ne varsa hepsi ayağına gidiyor. 65 yaş üstü ihtiyaç sahiplerine her gün gidiyor. Bununla da kalmıyoruz arayıp soruyoruz. Psikolog ve sosyologlarla destek çıkıyoruz. Artık tek yaşayan da değil iki kişi yaşayan bile zorlanıyor.” diye açıkladı.

“BİR GÜNDE 600 BİN FİDE DAĞITIYORUZ!”

Tohum Takası Şenliği’yle ilgili Yetişkin, “17 Mayıs’ta olacak. Her yıl yaptığımız gibi bu yıl da aynı şekilde yapacağız. Gündüz saat 14.00 gibi başlıyor. Çeşitli etkinliklerimiz oluyor. Yerel sanatçılarımız sahneye çıkıyor. Panayır gibi kuruluyor ve insanlar alışıveriş yapıyor. Biz orada 600 bin civarında yetiştirdiğimiz yerel tohumlardan fidelerimiz var,  bu fideleri tamamen bedelsiz olarak vatandaşlarımıza veriyoruz. Meraklısı olan bile gelip 3 tane istiyor. 500-600 bin tohum dağıtıyoruz. Bir gün sürüyor. Sanatçı oluyorsa akşam da konserimiz oluyor. İnsanlar eğlenip, stres atıyorlar. Ürkmez mahallesinde yapıyoruz bunu ve Ürkmez, turizm olarak en güzel sahillerden birine sahip. Aynı gün hem denize girip hem de festivale katılıyorlar. Sadece İzmir değil başka yerlerden de geliyorlar.” diye konuştu.

AKARCA SAHİL YOLU PROJESİ SENEYE TAMAMLANACAK

Akarca Sahil Yolu Projesi’nin tam olarak tamamlanmadığını belirten Yetişkin, “Yürüyüş yolunu tamamlayabildik. Geri kalan kısmın tamamını da büyükşehir belediyesiyle tamamlayacaktık. Şu an proje çizildi hazırlandı. Büyük bir ihtimalle bu yaz başlamaz. Sonraki yaza bitiririz bu projeyi de. Bu projede yürüyüş yolları, insanların sosyalleşebileceği alanlar, plajın genişlemesi, sosyal tesis gibi yapacağımız bir tesis olacak. 10 tane mavi bayraklı plaja sahip belediye ben duymadım hiç. Seferihisar’da 10 tane mavi bayraklı plaja sahibiz. Her türlü imkândan yararlanabiliyorlar ve bedel ödemeden. Bunların devamlı da kontrolleri yapılıyor. O şartları yakalayamadığımız takdirde size zaten mavi bayrak bile vermiyorlar. İki yıl da yasaklıyorlar. Her gelen numunenin tahlil sonuçları panoda yayımlanıyor.” ifadelerine yer verdi.

‘Karayakalar Pazar Yeri’ ile ilgili Yetişkin, “Seferihisar Belediyesi’nin kendi imkânlarıyla yapıldı ve büyükşehir belediyesinin maddi katkısıyla yapılan bir proje oldu. Pazarın uç tarafında bir sosyal tesisimiz var. Çocuk oyun grubumuz var. Oradan aşağı indiğinizde ‘halk market’ açtık. Yanında da ‘halk ekmeği’ çıkarıyoruz. Uzun süre 7 liradan devam ettik. Fakat çok fazla direnemiyorsunuz, 9 liraya çıkardık. İnsanların oradan oraya gezmesine gerek kalmadı. Hepsi bir arada.” dedi.

‘2 TANE YOL EKSİK OLACAK BELKİ AMA SOSYAL YARDIMLARI EKSİK YAPMAYACAĞIM’

‘HalkKart’ uygulamasıyla ilgili Başkan Yetişkin, “ Halk Market’ten başlamam gerekiyor. Halk Market’i sadece market olarak görmemek gerekiyor. Orada üreticiyle birlikte satış yapıyoruz. Kasap reyonunda tamamen Seferihisar’ın yerli hayvanlarını kestirip, satıyoruz. Üreticiden tüketiciye ulaşıyor oradan da. Seferihisar’a özgü markası olan ürünleri de orada satıyoruz. Halkla beraber yapıyoruz. Halk kartlarda diğer marketlerle anlaşmamız vardı. Şimdi artık bunu kaldırdık. 3 tane şubemiz artık bizim. Halk kartta ailenin sosyoekonomik durumuna da bakıyoruz. ‘Bu aileye bin TL ya da 3 bin TL verelim’ diye karar veriyoruz. Muhtar ve sosyal hizmetler müdürlüğümüzle belirliyoruz. Bu karta her ay düzenli olarak para yatıyor. Her türlü ihtiyacı için halk marketten alışverişini yapabiliyor. Biz bunları çok fazla basının önünde yapmıyoruz. Ekonominin nereye geldiğini biliyoruz ve insanların rencide olmasını da istemiyoruz. Ne derlerse desinler, belki Seferihisar Belediyesi’nde 2 tane yol eksik olacak ama sosyal yardımlarla ilgili hiçbir şeyi eksik yapmayacağım.” ifadelerini kullandı.

YETİŞKİN’DEN İŞ İNSANLARINA ÇAĞRI

İş insanlarının Seferihisar’a destek olup olmadığıyla ilgili, “Destek oluyorlar ama maddi anlamda değil. Bir inşaatta, yapıda yardımcı oluyorlar. Şu anda en iyi konutları yapıldığı yer Karayakalar. Bir de iki mahallenin kesiştiği bir nokta. 22 bin nüfusu var. İş adamları gelip Seferihisar’da iş alanları açabilirler ve biz bunlara tamamen destek çıkarız. Kimsenin önünü kesme gibi bir niyetimiz yok. Yasal çerçeveden ne istiyorlarsa önlerini açmaya hazırız.” diye konuştu.

“BELEDİYE BİNASI YAPTIRMAK İSTİYORUM”

Hazırlık aşamasındaki projeleri ve yapmak istediği projelerle ilgili Yetişkin, “ Akarca’daki sahil yolu düzenlemesini bitirirsek çok mutlu olacağım. Yine Karayakalar bölgesinde çok büyük bir rekreasyon alanı var. Ona başlamaya çalışıyorum. Yollarla ilgili problemleri tamamlamak istiyorum. Seferihisar’a bu dönem de kazandırmak istediğim en büyük isteklerimden bir tanesi, bir sanat merkezi yapmak. Şu anda kullandığımız belediye binası geçmişte kültür merkezi olarak yapılmış. Şu anda bize işlevini vermiyor. Nüfusa yetiyordu ama artık yetmemeye başladı. Hatta ek bina yapıp birimleri oraya taşıdık. Ben diyorum ki bir belediye binası yapıp orayı gerçek işlevine kazandırmak. Orayı kültür merkezi haline getirip halka açmak istiyorum.” dedi.

“TMMOB NEREDE PLAN YAPILSA İTİRAZ EDİYOR!”

TMMOB’un Balçova Belediye Başkanı Onur Yiğit’e gösterdiği ‘İnciraltı’ planları tepkisine karşılık Yetişkin, “Şu an zaten 100 binlik planları yapılmış bildiğime göre. Bu 50-80 yıldır süregelen bir süreç. Buraya kadar gelinmiş. Bunları bir beklemek, görmek gerekiyor. Belki yapılacak olan gerçekten İzmir’in çehresini değiştirip, istihdam kazandıracak. Beklemek ve görmek lazım… Her şeye itiraz etmekle olmuyor. TMMOB, nerede plan yapsanız itiraz ediyor zaten. Ama yapılacak olan işi görmek lazım. Belki İnciraltı’na katkı sağlayacak bir proje olacak.” ifadelerine yer verdi.

“AMAÇ KANAL İSTANBUL PROJESİ’Nİ HAYATA GEÇİRMEK!”

CHP’li belediyelere yapılan operasyonlar ve Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasıyla ilgili Yetişkin, “En son yapılan operasyonda amaç belli oluyor. Ben Kanal İstanbul projesini hayata geçirilmesiyle ilgili olduğuna inanıyorum. Herkes konuştu bunun üstüne. Ben umarım ki bir araya aramıza döner. 35 yıl önce alınmış bir diplomayı iptal ettiler. Aileler perişan durumda. Tutuklu yargılamaktansa tutuksuz yargılayabilirler zaten kaçma imkânı yok. Dediğim gibi İstanbul büyükşehir belediye başkanı, yeri belli yurdu belli. Yurt dışına çıkmasının imkânı yok. Koyarsınız yasakları. Hepimiz şimdi belediye başkanlığına başvuru yaparken, diplomanızdan tutun asli sicil kaydına kadar bakıyorlar.” dedi.

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.