Dolar 32,4375
%-0.15
Euro 34,7411
%-0.66
Altın 2.441,870
%0.23
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Başkan Uçar’dan o bildiriye tepki: Kabul etmemiz mümkün değil

Başkan Uçar’dan o bildiriye tepki: Kabul etmemiz mümkün değil

Cumhuriyet Kadınları Derneği, “Bağımsız Afganistan’ı tanıyoruz” başlıklı açıklamasına tepkiler artarak devam ediyor. Son olarak CHP İzmir İl Kadın Kolları Başkanı Nurdan Şenkal Uçar, Taliban’ın ülkedeki Amerikan hegemonyasını kırmasının kadın ve çocukların özgürlüklerini garantiye almadığını altını çizen Başkan Uçar, “Atatürk Türkiyesi benzeri kadınlara çocuklara ve tüm halkına özgürlük sağlamadıktan sonra bir anlam ifade etmez. Halkına haraket halindeki uçağın iniş takımlarına, öleceğini bile bile tutunma korkusu veren yönetim şeklini kabul etmiyoruz” dedi.

  • Ege Postası
  • 24.08.2021 - 11:32

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- Taliban, geçtiğimiz hafta Afganistan’ın başkenti Kabil’e ulaşmıştı. Taliban, ülkenin neredeyse tamamında kontrolü yeniden ele geçirirken Taliban güçlerinin başkente ulaşmasıyla birlikte Amerika, 20 yıldır ülkede bulunan Amerikan askerlerini hızla tahliye etmişti.  Taliban’ın ülkedeki varlığı güçlenirken Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani ülkeyi terk etmiş ve yönetim resmi olarak Taliban’a geçmişti.

Yönetimin ele geçirilmesinin ardından Taliban, “Ülke demokrasiyle değil, şeriatla yönetilecek” açıklaması yapmıştı.

Yaşanan gelişmelerin ardından Türkiye’deki birçok kadın derneği ve kadın hakları savunucusu açıklamaya tepki gösterirken içinde Cumhuriyet Kadınları Derneği, “Bağımsız Afganistan’ı tanıyoruz” başlığıyla dikkat çeken bir açıklama yayımlamıştı. 

Bildiriye tepkiler gecikmezken konuya ilişkin konuşan Cumhuriyet Kadınları Derneği İzmir Şubesi Başkanı Zuhal Of, önemli olanın ülkenin Amerika hegemonyasından kurtulması olduğunu belirtmiş ve Taliban öncesinde de ülkede laiklik olmadığına dikkat çekmişti. 

Of’un sözlerine ise CHP İzmir İl Kadın Kolları Başkanı Nurdan Şenkal Uçar’dan tepki gecikmedi. Başkan Uçar, şeriat yönetiminin kadına bakış açısına dikkat çekerek Taliban yönetimini kabul etmediklerini ifade etti. 

“KADINLARA ZULÜM UYGULAMAYACAKLARI ANLAMINA GELMİYOR”

Taliban’ın Amerika hegemonyasına karşı verdiği mücadelenin şeriat gerçeğini değiştirmediğin altını çizen Başkan Uçar, “Kadın Kolları genel başkanımız Sayın Aylin Nazlıaka’nın dediği gibi kadın ve çocuklara hayatı cehenneme çeviren Taliban yönetimi ile hiçbir ortak noktamız olamaz. Amerikan emperyalizmine karşı verdikleri savaşta başarılı olmaları kadın ve çocuklara karşı zulüm uygulamayacakları anlamına gelmiyor. Savaş ganimeti gibi savaşçıları için 15-45 yaş aralığındaki kadınların listesini isteyenlerden ne beklenebilinir. Kadın erkek demeden insanları katleden günah diye sanat eserlerini yok eden ve İslami kurallar gereği diyerek kadına üçüncü sınıf muamelesi uygulamaya çalışan yönetimi kabul etmemiz söz konusu edilemez” dedi. 

İşgalden kurtulan bir ülkenin bağımsızlık mücadelesinin tam özgürlükle sağlanabileceğini söyleyen Başkan Uçar, Atatürk devrimlerini örnek gösterdi ve “Önceki yıllarda yönetimi altındaki bölgelerde kadın ve çocuklara yaptıkları cinsel istismarlar ve zulme varan baskı ve işkenceler hala hafızalarda iken Taliban’la hiçbir ortak noktamız olamaz. Emperyalist güçlere karşı ülkeleri için vermiş oldukları savaş; bir Atatürk Türkiyesi benzeri kadınlara çocuklara ve tüm halkına özgürlük sağlamadıktan sonra bir anlam ifade etmez. Halkına haraket halindeki uçağın iniş takımlarına, öleceğini bile bile tutunma korkusu veren yönetim şeklini kabul etmiyoruz” diye konuştu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.