Dolar 40,2143
%0.1
Euro 46,8599
%-0.45
Altın 4.323,900
%0.12
Bist-100 10.225,00
%-1.28

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Başkan Tugay’dan yangın felaketi açıklaması: Tehdit devam ediyor!

Başkan Tugay’dan yangın felaketi açıklaması: Tehdit devam ediyor!

İzmir büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay kentte art arda çıkan yangınlar, iklim krizi ve karbon ayak izi gibi çevresel sorunlarla ilgili konuşma gerçekleştirdi. Tugay, “Sıcaklık, yağmursuz ve kurak günler rekorları kırılıyor. Sıcak ve kuru havayla birlikte rüzgar eserken küçücük bir alev kocaman durdurulamaz yangınlara dönüşebiliyor. Şehrimiz bundan sonraki yıllarda da yangın tehdidi altında olmaya devam edecek. Hepimiz yerleşim birimlerimizi, evlerimizi bu yangına dirençli hale getirmek için çalışmak zorundayız.” dedi.

  • Ege Postası
  • 14.07.2025 - 20:50
  • Güncelleme: 14.07.2025 - 20:51

ŞİLAN KOCADAĞ/EGEPOSTASI- İzmir Büyükşehir Belediyesi Temmuz Ayı Meclis Toplantısı’nın 1. Birleşimi Başkan Cemil Tugay yönetiminde gerçekleşti.

Tugay Meclis’in açılışında kentte art arda çıkan yangınlar, iklim krizi ve karbon ayak izi gibi çevresel sorunlarla ilgili konuşma gerçekleştirdi.

“KURAK GÜNLER REKORU KIRILIYOR”

Tugay, “Şehrimizde herkesi üzen yangınlarla ve hayatını kaybettiğimiz iki orman görevlimizle birlikte bir yurttaşımız için üzüntümü dile getirmek istiyorum. Yaşadığımız felaket İzmir tarihinin en büyük felaketlerinden birisiydi. Maalesef şehrimizin pek çok yerinde yanmış ağaç ve doğal alanlarla birlikte köyler gözümüzün önünde. Elbette çok üzüntülüyüz, şehrimize geçmiş olsun. Ancak bu vesile ile hem vatandaşlara hem de kamu hizmeti veren kurumlara önemli görevler düştüğünü hatırlamalıyız. Tüm vatandaşlarımız bu yangınların çıkmaması için azami dikkat göstermeli. Yaşadığımız dönem çok açık ve net bir şekilde iklim krizinin hayatımıza doğrudan zarar vermesi. Sıcaklık, yağmursuz ve kurak günler rekorları kırılıyor. Sıcak ve kuru havayla birlikte rüzgar eserken küçücük bir alev kocaman durdurulamaz yangınlara dönüşebiliyor. Şehrimiz bundan sonraki yıllarda da yangın tehdidi altında olmaya devam edecek. Hepimiz yerleşim birimlerimizi, evlerimizi bu yangına dirençli hale getirmek için çalışmak zorundayız. Yangın konusunda hem çıkmaması hem de en kısa zamanda söndürülmesiyle ilgili üzerimize düşeni yapmak zorundayız” dedi.

“İZBB OLARAK BAZI KARARLAR ALACAĞIZ”

Tugay yangınlarda hasar alan köylere değinerek, “Menderes ve Seferihisar ile Ödemiş’teki köylerimiz ve ormanlık alanlar ne yazık ki ağır hasar aldı. Geçtiğimiz hafta Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımızın bir ziyaretinde ben de eşlik ettim. Hepimiz bakanlığımızla, AFAD’ımızla, ilçe belediyelerimizle ve büyükşehir belediyemizin bütün birimleriyle halkımızın yaralarını sarmak için çalışacağız. Bunun için dayanışma çağrısında da bulunmak istiyorum. Yaraların sarılmasında, kaybedilen evlerin yeniden yapılması, ağaçlandırma için İzmir olarak dayanışma içinde olmalıyız. Buna şehrimizin ihtiyacı var. Önümüzdeki dönemde yaşayabileceğimiz iklim kaynaklı sorunlar için şehrimizin 2030 yılına kadar karbon nötr şehir olma taahhüdümüz var. Bunun gereğini yerine getirmeliyiz. İklim kriziyle ilgili kendi payımıza düşen doğaya verdiğimiz hasarı durdurmak zorundayız. Bu çerçevede önümüzdeki günlerde farklı çağrılarımız olacak. Biraz karbon emisyonumuzu düşürmek, enerjiyi dikkatli kullanmak, ulaşımda düşük emisyonu tercih etmek durumundayız. Biz de İzBB olarak bazı kararlar alacağız. Bu kararlar için kamuoyu desteği bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

“KASIM AYINA KADAR SU REZERVLERİNİ YETTİREBİLMEK İÇİN GAYRET GÖSTERİYORUZ”

Susuzluk krizi yaşanıldığını belirten Tugay, “İklim krizinin, gıda ve su krizine neden olacağını senelerdir söylüyoruz. Aşama aşama da bu sorunları yaşamaya başladık. İzmir’in yer üstü ve yer altı kaynaklarının tamamına yakınını kullanıyoruz. Su tüketimimiz önemli ölçüde tarım için kullanılıyor, bir miktar saniyede var. Aslında oransal olarak daha düşük miktarlarda kentsel su tüketimimiz var ama ne olursa olsun her birimiz su israfıyla ilgili dikkatli olmalıyız. Bu sene biz çok daha fazla yağmur ummuştuk ama beklediğimizden çok azı gerçekleşti. Normalde kasım ayına kadar bir yağmur beklemiyoruz. Ama o döneme kadar mevcut su rezervlerini yettirebilmek için gayret gösteriyoruz. En son aldığımız kararlarda park bahçeler için kullanılan suyu zorunlu alanlar hariç kestik” diye konuştu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.