Dolar 32,4375
%-0.15
Euro 34,7411
%-0.66
Altın 2.441,870
%0.23
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Başkan Tugay'dan Atakent'teki arazi toplantısı! AK Parti'ye belgeli yanıt!

Başkan Tugay'dan Atakent'teki arazi toplantısı! AK Parti'ye belgeli yanıt!

Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde CHP ile AK Parti arasında büyük gerilime neden olan Karşıyaka Atakent’de bulunan arazi için basın toplantısı gerçekleştirdi. Başkan Tugay AK Partililerin 'Mavişehir'deki iki araziyle farkı yok' eleştirilerine belgelerle yanıt verirken, Atakent'teki arazinin çoktan kamudan özele geçtiğini belirterek konunun Büyükşehir Meclisi'nden geçmeden önce İzmir İl Spor Müdürlüğü'nden görüş alındığını da sözlerine ekledi.

  • Ege Postası
  • 24.08.2020 - 11:56

EGEPOSTASI - Mavişehir'de TOKİ'ye ait kamu yararı imarlı iki arazinin toplamda 112 milyon liraya satışı sonrası yaşanan tartışmalar ile aynı hafta Büyükşehir Meclisi'nde, yine TOKİ tarafından yaklaşık 7 yıl önce satılan Atakent'teki spor tesisi imarlı arazinin, özel eğitim alanı imarına dönüştürülmesi tartışmaları devam ediyor. Karşıyaka Belediye Başkan Cemil Tugay Atakent'te AK Parti'nin top yekün muhalefet ettiği arazinin imar değişikliği ilişkin basın toplantısı düzenledi. Toplantıya Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın yanı sıra İzmir Büyükşehir Belediyesi İmar ve Bayındırlık Komisyonu Başkanı Erhan Uzunoğlu katıldı. Başkan Tugay AK Partililerin 'Mavişehir'deki iki araziyle farkı yok' eleştirilerine belgelerle yanıt verirken, Atakent'teki arazinin çoktan kamudan özele geçtiğini belirterek konunun Büyükşehir Meclisi'nden geçmeden önce İzmir İl Spor Müdürlüğü'nden görüş alındığını da sözlerine ekledi.

TUGAY: ALAN KAMUDAN ÖZELE ZATEN DEVREDİLMİŞ

Karşıyaka Gondol Kafe'de gerçekleşen basın toplantısında, AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli’nin geçtiğimiz hafta yaptığı basın açıklamasıyla imar değişikliğine ilişkin itham ve sorularını yanıtlayan Tugay, Sürekli’nin TOKİ’nin bugüne kadar imar planı değişikliği yapıp yapmadığını sorusuna da Denizpark örneğiyle yanıt verdi.

AK Parti İl Başkanı Kerem Ali Sürekli’nin İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nden oy çokluğuyla kabul edilen imar değişikliğinin hukuki ve haklı gerekçesi olmadığını ve kararının iptal edilmesi gerektiğini söylediği açıklamasını hatırlatan Tugay, “Sayın Sürekli, konuya ilişkin bazı sorular sormuş. İmar planı değişikliğine itiraz olarak da TOKİ’nin Mavişehir’deki satışına ilişkin tepkimizi göstermiş. Burada cevap hakkımız doğuyor. Bahsedilen planla ilgi geçmişten bugüne durumun ne olduğunu anlatan süreçten bahsetmek istiyorum. Atakent planları 2 Temmuz 1986 yılında onaylandı. Ve bu planlar halen 1/1000 ölçekli planla hala geçerli. Burada bahsi geçen alan, 8243 m2 büyüklüğünde bir parsel. Bu parsel nedenini bilmiyoruz ama spor alanı ve sosyal tesis alanı olarak belirlenmiş. Uzun süre de bu şekilde kalmış. Burada iki farklı bölüm var. Biri, bitişiğinde okul olan ve bunlar yıllar önce tenis alanı olan alan. İkincisi de açık havuz alanı. Bu açık havuz uzun yıllar Karşıyakalılar tarafından kullanılmış. Bu alanlar Emlak Bankası’nın iflasının ardından TOKİ’ye geçiyor ve 2016 yılında burası TOKİ tarafından sosyal tesis ve spor alanı olarak özel bir eğitim kurumuna satılıyor. Yani alan kamudan özele zaten devredilmiş. AK Parti, ‘Çocuklar burada sor yapamayacak’ diye itiraz ediyor. Madem derdiniz çocuklardı o halde belediyeye devredecektiniz. Asıl büyük yanlış budur. Kamuya ait alanların bu şekilde özel mülkiyete devredilmesidir. Bu TOKİ eliyle geçmişte birçok yerde yapıldı. Bugün de devam ediyor. Sayın Sürekli ‘TOKİ’nin sattığı ve imar plan değişikliği yapılan yerden örnek istemişti. Denizpark’ın önünde bulunan özel alan TOKİ tarafından ünlü bir özel şirkete rekreasyon alanıyken satılıyor. Hemen arkasından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı plan değişikliği yaparak burayı ticaret alanı yapıyor. Sayın Sürekli’ye soruyorum. Hani hiç plan değişikliği yokt? Rekreasyon alanı olarak sattığınız yeri ticaret alanı olarak değiştirdiniz. O yüzden biz Mavişehir’deki alan plan değişikliğine aruz kalır diye TOKİ’nin o satışına itiraz ediyoruz” Sürekli’nin açıklamalarına tepki gösterdi.

KONU İZMİR İL SPOR MÜDÜRLÜĞÜ'NE SORULUYOR. 

Bahsi geçen alandaki havuzun özel mülkiyete satıldığı için zaten kullanılamadığının altını çizen Başkan Tugay, “O alanda sosyal tesisi ve spor alanı kararı var. Bu ikisinin bir arada olmasına alışık olunmadığı için bir düzenleme kararı alınmış. Yaklaşık 6 ay önce İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne 1/5000’lik alanı sadece spor tesisi olsun kararı alınmış. Ancak her iki durumda da bu alanlarda bir inşaat hakkı var. O inşaat oraya spor tesisi ya da sosyal tesisi olarak yapılabilir. Bu hak mülk sahibine verilmiş durumda. İnşaat hakkıyla satılıyor burası. Durum böyleyken bu mülk sahibi buranın özel okul olarak değerlendirmek istediğini söyleyerek İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne başvuruyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi İmar Komisyonu’nda bu konu teknik detaylarıyla görüştü. Bu görüşmelerde iki kamu kuruluşundan görüş alındı. Burada asıl konu şu. İmar değişikliğinde bu görüşülürken İzmir il Spor Müdürlüğü’ne burası özel okul olarak değiştirebilir mi diye soruluyor ve ‘Uygundur’ deniliyor. Ardından Milli Eğim Bakanlığı Emlak Daire Başkanlığı’na da sorulup onay alınıyor” dedi.

“YÜZDE 25’LİK ALANIN KAMUYA TERKİ ŞART KOŞULDU”

İmar Komisyonu’nun alanın kullanımında kamunun faydasını gözettiğini söyleyen Tugay, “Komisyon, alanın ancak yüzde 25’lik kesiminin yeşil alan olarak kamuya terki şart koşuluyor ve arkasındaki binaların önüne kapatmayacak şekilde inşaatın yan tarafa doğru yapılması şart koşuluyor. Buradaki amaç burada zaten yapılacak olan inşaatın daha düzgün yapılmasını sağlamak. Ve halkın kullanımında soyutlanmış olan alanı tekrar halkın kullanımına sunak. Elimizde şu anda 2015 yılında özel mülkiyete satılarak halkın kullanımından soyutlanmış bir alan var. Bunu bu durumdan kurtarılması için kamunun çıkarları gözetilerek yapılmış bir imar değişikliği var. Bütün olay bundan ibaret. Kamu kurumlarından görüş ve izin alınmış. Bu imar değişikliğinde nasıl kamu suçu olur” diyerek söz konusu imar değişikliğinde kamu suçu unsuru bulunmadığını ifade etti.

Bahsi geçen plan değişikliğinin henüz Karşıyaka Meclisi’nin gündeminde olmadığını belirten Tugay, “Bu plan direkt olarak İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde 1/5000’lik alanda yapılmak istenen değişiklikle İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden sonra belediyemizin gündemine gelecek” dedi.

'UMARIZ SADECE ASAYİŞ SORUNUDUR'

Geçtiğimiz günlerde Karşıyaka Belediyesi’nin TOKİ’nin özel mülke sattığı Mavişehir’deki rekreasyon alanındaki çadıra yapılan bıçaklı saldırıya ilişkin soruları da yanıtlayan Tugay, “Evvelsi gece sabah 4 civarında ki olduğunu bilmediğimiz 2 kişi bu alana gelip birisi çadırı yakmaya çalışıyor. Bunu gören belediye görevlisi arkadaşımız ne yaptıklarını sorduklarında küfrederek karşılık veriyor ve fiziksel bir saldırı oluyor. Bu sırada ellerindeki kesici aletle belediye görevlisi arkadaşımızı yaralıyorlar. Bu kişilerin yüzlerinde siyah maske vardı. Kim olduklarını, birileri mi yönlendirdi yoksa kendileri mi yaptılar bilmiyoruz. Emniyete şikayette bulunduk araştırma yapılıyor. Saldırıya uğraya arkadaşımızın söylediği iki kişi arasındaki konuşmalardan alanla ilgili her şeyi bildikleri sonucu çıkıyor. Umarız bu şekilde değildir. Umarız bu sadece sıradan bir asayiş sorunudur. Ama herhangi birisi bizim orada tamamen hukuka uygun olarak gösterdiğimiz tepkiyi hedef aldıysa bu çok vahim bir durum ve biz bu konuda önlemlerimizi daha da arttıracağız. Alan ışıklandırıldı ve kameralar yerleştirildi. Umuyoruz bir kez daha olmaz. Çünkü bizim burada yaptığımız kamu adına bu satışın yanlış olduğunu hukuksal bir şekilde dile getirmek” diye konuştu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.