Dolar 32,2020
%-0.22
Euro 35,0069
%-0.22
Altın 2.498,740
%1.32
Bist-100 10.644,00
%3.14

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Başkan Soyer duyurdu: Büyükşehir binası boşaltılacak

Başkan Soyer duyurdu: Büyükşehir binası boşaltılacak

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Afet Durum Değerlendirmesi Toplantısında depremin üzerinden geçen 50 saat içerisinde neler yapıldığını raporladı ve ilerleyen dönemlerde neler yapılacağı hakkında bilgi verdi. 

  • Ege Postası
  • 01.11.2020 - 18:05

EGEPOSTASI- 30 Ekim tarihinde 6.9 şiddetinde depremle sarsıldı. Merkez üssü Seferihisar olan depremde en büyük yıkım bayraklı’da yaşandı. 

Depremden kısa bir süre sonra İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye AKS ve AFAD ekipleri afet bölgesinde çalışmalara başladı.

Depremde şu ana kadar 62 kişi hayatını kaybederken 940 kişi yaralandı.
Çalışmaların 50. Saati dolarken İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, 50 saat içerisinde yapılanlar ve önümüzdeki dönemde yapılacaklara ilişkin bir bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi. 

Her gün saat 16.00’da bilgilendirme toplantılarının yapğılacağını ifade eden Soyer,toplantılaırn amacının düzenli olarak bir gün önce yaptıklanları ve bir sonraki gün yapacakların anlatılarak İzmirlilerin şeffaf bir şekilde bilgilendirilmesi olduğunu söyledi.  

Deprem anında Kiraz’ın bir köyünde olduklarını söyleyen Soyer, “Deprem olunca toplantıyı yarıda kestik ve dönüşe geçtik. Dönüş yolunda da krizle ilgili bilgi almaya başladık .Arkadaşlarımzın HİM üzeridnen gelne ihbarları ve tespitler neticesinde 20’ye yakın binada ağır hasar olduğu bilgisini aldık. Bunun yanında Narlıdere Metrosu çalışmakta olan metro hatlaırmız, İZBAN hatları v etramvay hatlarımız ve İZSU’nun hem içme hsuyu hem de kanalizasyon alt yapılarıyla ilgi bilgi aldık ve çok şükür ki altyapımızda büyük sorunlar olmadığını öğrendik. Bu arada yıkım alanlarına vardığımız anda İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye AKS ekiplerinin arama kurtarma çalışmalarına başladığını gördük. Yaptığımız tespitlerde Bayraklı ve Seferihisar’da depremin yıkıcı etkisinin olduğunu gördük. Bayraklı dışında yıkımlı bir hasar meydana gelmedi. Büyük yıkımBayraklı’da ve bununla ilgili yoğun bir çalışma başlattık” dedi.

50 SAATİN RAPORU

50 saatin sonunda ortaya çıkan tablo hakkında bilgilendirme yapan Başkan Soyer, “371 az orta hasarlı 4 ağır hasarlı 13, yıkık 6, acil yıkım yapılması gereken 7, girilemeyen durumda olan 14 binamız var. Toplam 415 binamız hasarlı. Büyükşehir Belediyesi yüzlerce binada hizmet veriyor. Merkezdeki binamızda da hasar tespit ettik. Çok ağır olmasa da binayı önümüzdeki günlerden itibaren boşaltıyoruz. Diğer binalarımızda hizmete devam edeceğiz.  Bu süreçte 58 vefatımız var. 930 yaralımız, 11’i ağır yaralımız var. Bu arada enkazdan kurtarılan vatandaşlarımızın sayısı 104, bunun 55’i ilk anda ekiplerimizce kurtarıldı. Arama kurtarma çalışma sırasında sahada çalışan 57 ilçelerden, Büyükşehir’den 1371 çalışanımız var. Bir takım arkadaşımız lojistik destek sağlıyor. Sahada toplam 5 bin 572 personel çalışıyor. İlçelerimizden 9 Büyükşehir’den 2 bin 329 araçla hizmet veriyoruz. Özel donanımlı vinçler var. Bu çerçevede yine Fen İşleri 192 kamyon enkaz taşıdı. Altyapı konusunda sadece Büyükşehir Belediyemizin 20 noktada onarım çalışması gerçekleştirdi. Ayrıca vatandaşlarımıza şarj istasyonu için dört adet istasyon kurulumu yapıldı. Önümüzdeki günlerde ücretsiz internet noktaları kuracağız. Acil AKUT ihtiyaçları giderme noktasında 42 bin 400 kase çorba dağıtımı yaptık.  9 bin 450’si ilçelerimizden geldi. İçme suyu miktarı 18 bin 947 litre. Bunların 31 bin 500 litre Büyükşehir dağıttı. 34 bin litre su da çevre belediyelerimizden geldi. Ekmek dağıtımı 490 bin 155 tane, toplamda 63 bin 705… Süt dağıtımı 4 bin 200 litre Büyükşehir tarafından dağıtıldı. Gıda yardımı yapıldı. 65 bin 683 öğün yemek desteği sağlandı. Bin 134 AFAD bizle birlikte bin 814 çadırımız var.  Battaniye yorgan desteği ilçelerimizle birlikte gerçekleştirdik. Bin adet giysi desteği sağlandı. Çadır matı ve uyku tulumunu da önümüzdeki günlerde temin edeceğiz. Büyükşehir 200 bin maske dağıttı bunun dışında da 31 bin maske dağıtıldı. 138 binanın tesisin dezenfeksiyon işlemleri yapıldı. 1554 tanesi Büyükşehir tarafından yapıldı” ifadelerini kullandı.

Soyer, “Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile birlikte ortak bir çalışma başlattık. Psikolojik destek sağlanacak. Hem yetişkin hem çocuklara verilecek. 24 personel görevlendirildi. Askıda hizmetler başlatıyoruz. Biz pandemi döneminde kriz üst yönetim kurulu adıyla belediye bürokrasisini ve STK’ları bir araya getirdiğimiz düzenli toplantılar yapıyorduk. Bunu tekrar başlatıyoruz. Her pazartesi saat 12:00’de bu toplantı yapılacak. Bu toplantıya dışarıdan katılacak bir takım kuruluşlar var. Haluk Levent’in Ahbap Derneği, Mert Fırat’ın İhtiyaç Haritası hareketi, bazı kurum ve kuruluşlar da dahil oldu” diye konuştu.

“DESTEKLERİN SÜRDÜRÜLEBİLİR OLMASI LAZIM”

Bakanlarla yapılan toplantıya da değinen Soyer, “Bu toplantılarda özellikle birlikte uyum içinde çalışmak ve ulaşabileceğimiz vatandaşımızın sayısını arttırabilmek adına ne tür iş bölümleri yapabileceğimizi konuşup netleştirdik. Cumhurbaşkanı tarafından yurtlar ve kamu kurumları misafirhanelerin ilgili bakanlarla koordine edilmesine kadar verildi. Toplu konut yapımıyla ilgili çalışmaların başlatılması ve konteyner kent kurulması için çalışmalar yapılacak. Biz konteyner kent için alternatif yerleri bakanlarımıza ilettik. Bu çalışmalar bir yandan sürecek. Bir yandan ilçe belediyelerimizin katkılarını koordine edecek bir zemin oluşturduk. Tüm ilçe belediyelerimiz destek vermek istiyorlar. Bunun koordine edilmesine ihtiyaç var. Biz Büyükşehir olarak hangi, belediyemizin hangi başlıklarda ve ne miktarda mal ve hizmet vereceğini tespit ettik. Bunların dağıtılmasıyla ilgili de Bayraklı Belediyemiz ile sürdürme kararı aldık. Böylece çok sayıda destek talebini de Büyükşehir bünyesinde koordine etmek için hazırlıklarımızı yaptık. Çok sayıda vatandaşımız dışarıda yaşıyor. Güven duymuyorlar. Dışarıda, parklarda, yeşil alanlarda kurulan çadırlarda gecelerini geçirmeye çalışıyorlar. Bu durum uzunca bir süre alabilir. Bu konuda bir öngörüde bulunmak mümkün değil. O nedenle desteklerin sürdürülebilir bir notktaya taşınması lazım. Hem bu çalışmaların sürdürülebilir hale gelmesini ve ihtiyaç duyulan her şeyin anında teminini sağlamak için desteğin sürdürülebilir olması önemli. Aynı zmaanda bağış yapak isteyen çok sayıda vatandaşımız var ve bunaların doğru şekilde koordine edilmesi laızm. Bunu İzmir Büyükşehir Belediyesi olarka yapacağız ve vatandşalarımıza sürdürülebilir bir hizmet zemini oluşturacağız” dedi.

HALKIN BAKKALI GERİ DÖNDÜ

Pandemi döneminde açılan Halkın Bakkalı uygulamaısnın yeniden hayata geçirildiğini duyurdu ve  şunları söyledi, “Bir diğer hizmetimiz ise pandemi döneminde açtığımız halkın bakkalı ve vatandaşlarımıza sunduğumuz biri büyük biri küçük paketlerimiz olmuştu. Durumu olan vatandalarımız satın alımışlar ve durumu olmayan vatandşalaırmıza dağıtmıştık. Bugünden itibaren 5 başlık altında bu kampanyamızı yeniden başlatıyoruz. İlk ikisi gıda yarıdmı dördüncüsü erzak yarıdmı dördüncüsü hijyen paketi beşincisinde de uyku tulumu olacak.Vatandaşlarımız destek olmak isterlerse destek olabilecekler. Pandemi döneminde yaptığımız gibi biz koordine edeceğiz. Buraya gelerek büyük destek veren Ankara, Aydın, Antalya, İstanbul, Muğla, Adana, Mersin, Bursa belediye başkanlarımıza özellikle teşekkür etmek istiyorum. Türkiye’nin her yerinden İzmir için büyük bir kaygı taşınıyor. Biz de bu desteklerin bir zerresi heba olmasın, ulaşması gereken yerlere ulaşsın diye güçlü bir koordinasyon ağı oluşturduk. Her yerden gelecek destekleri koordine edeceğiz. Siyasal partilerin liderleri buradaydı. Onlarla birlikte neler yapılabilir noktasında öneriler aldım, çok değerli toplantılar yaptık.

“BU ŞEHRİN BİR FERDİ OLMAKTAN GURUR DUYUYORUM”

Bunlar işin bir yanı. Diğer yanında da hayatlarına dışarıda devam edecek olan vatandşalarımız var. Onların hayatını daha da kolaylaştırabilmek için canla başla çalışan herkese çok teşekkür ediyorum. İzmir yine dayanışma kültürüne ne kadar hakim olduğunu gösteriyor. Tüm İzmirlilere minnettarım. Bu şehrin bir ferdi olmaktan gurur duyuyorum. Çünkü herkesin tek bir derdi var. Dışarıda kalmış ve mağdur olmuş vatandşalarımız için ben ne yapabilirim diye düşünüyorlar. Bunlar çok saygı duyduğumuz şeyler.”

 

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.