Dolar 32,2020
%-0.22
Euro 35,0069
%-0.22
Altın 2.498,740
%1.32
Bist-100 10.644,00
%3.14

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Bakanlığın ‘Dikili planları’ askıda!

Bakanlığın ‘Dikili planları’ askıda!

Dikili Termal Kültür ile Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi'nin 1/25000 ölçekli plan notu değişikliği askıya çıkarıldı.

  • Ege Postası
  • 02.05.2023 - 16:46
  • Güncelleme: 02.05.2023 - 22:20

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın İzmir’in tatil beldelerinden olan Dikili’de hayata geçireceği ve geçtiğimiz yıllarda “Organize sanayi” planlarıyla gündeme gelip yargıya taşınan “Dikili Termal Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi” için hazırlanan 1/25000 ölçekli Nazım İmar Planı Plan Notu Değişikliği onaylanarak askıya çıkarıldı.

Planın amacının turizm koruma bölgesinde, koruma kullanma dengesi içinde termal turizmin planlı gelişiminin sağlanması olduğu belirtildi.

Plan raporunda, temel amacın bölgenin turizm hacmini 12 aya çıkarmak olduğu ifade edilirken “termal turizmin” altı çizilerek “… bölgenin jeotermal kaynak potansiyeli ile beraber kıyı doğal, kültürel, tarihi değerlerinin ve sosyo-ekonomik kaynaklarının sürdürülebilirlikte ilkesi çerçevesinde koruma-kullanma dengesi gözetilerek turizme yönlendirilmesine yönelik kararlar geliştirilmesiyle termal turizm ve termal turizmin bütünleşebilecek alternatif turizm türlerine yönelik yeni yatırım alanları oluşturulacaktır. Termal turizmin 12 ay turizm yapma, yüksek istihdam oluşturma, tesislerde yüksek doluluk oranının yakalayabilme ve avantajları ile beraber alternatif turizm türleriyle de turizm faaliyetleri çeşitlendirilerek bölgenin turizm sektöründen aldığı payın artırılması böylelikle bölgesel kalkınmanın sağlanması hedeflenmektedir” denildi.

DİKKAT ÇEKEN DETAY

Proje kapsamında ana tema termal turizm olurken bunun yanında doğa turizmi ve su sporları gibi alanların da geliştirilmesinin amaçlandığı belirtildi.

Plan raporunda ayrıca, plan alanı sınırları içinde her ölçekte plan yapma, yaptırma ve ona yetkisinin sadece Kültür ve turizm Bakanlığında olduğu bilgisine de yer verildi.

Turizm planlanma bölgesi için hazırlanan raporda dikkat çeken bir detaya da yer verildi. Rapora konulan bir maddeyle  planlama bölgesinde plan bütünlüğünü bozacak şekilde noktasal sanayi, konut, ikinci konut ve turizm alanı gibi kullanım kararlarının oluşturulamayacağı belirtildi. Sit alanlarına ilişkin raporda yer alan bilgilerde de koruma ve sit alanlarına ilişkin Kültür ve Tabiat Varlılarını Koruma Kanuna ve bağlı yönetmelikleri uygun hareket edileceği ifadelerine yer verildi.

Öte yandan; 2020 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan ve askıya çıkartılan 1/100 bin ölçekli çevre düzeni planında organize sanayi bölgesi olarak Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından ilan edilen yerin planlarda “Dikili Termal Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi” sınırları içinde kaldığını belirtilerek bakanlığın konuyu düzeltilmesi istenmişti.

Yapılan başvurular sonucunda bakanlık, Dikili Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü’nün talebini yerinde buldu. bakanlık düzenleme yapmıştı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.