Dolar 32,4375
%-0.15
Euro 34,7411
%-0.66
Altın 2.441,870
%0.23
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Babacan ekonomik krizden çıkış için süre verdi: Seçimden sonra en fazla…

Babacan ekonomik krizden çıkış için süre verdi: Seçimden sonra en fazla…

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, 30. Ege Sanayicileri ve İş insanları Derneği(ESİAD) Liderler Buluşması’nda konuştu. 6 muhalefet liderinin imzaladığı mutabakatın bir hedef olduğunu belirten Babaca önemli olanın seçim sonrasında Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme geçişe kadar olan geçiş dönemi olduğunu söyledi ve seçilecek cumhurbaşkanının mutabakata uymayı taahhüt etmesi gerektiğini belirtti. Babacan ayrıca seçimlerde DEVA Partisi’nin iktidara gelmesi durumunda krizden çıkış için süre verdi ve “Şu anki kriz… En fazla 6 ay… En fazla 6 ayda Türkiye bu krizden kurtulur. Özgürlükler sorunu ilk 90 dakikada yapılacak bir basın açıklamasına bakar” dedi.

  • Ege Postası
  • 21.03.2022 - 11:24

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- Partisinin 1. Olağan İzmir İl Kongresi ‘ne katılmak ve bir dizi program için İzmir’e gelen DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan 30. Ege Sanayicileri ve İş insanları Derneği(ESİAD) Liderler Buluşması’na katıldı.

Swiss Otel’de gerçekleşen programa Babacan’ın yanı sıra ESİAD Başkanı Mustafa Karabağlı, ESİAD Yüksek İstişare Kurulu Üyeleri, DEVA Partisi Ekonomi ve Finans Politikaları Başkanı İbrahim Çanakçı, DEVA Partisi İzmir İl Başkanı Seda Kaya Ösen, Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Eyüp Sevimli, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Başkanı Yusuf Öztürk, Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfı Başkanı Mehmet Ali Susam ve İzmir iş dünyası temsilcileri katıldı.

Toplantıda konuşan Babacan, Türkiye’nin en önemli sorununun ekonomik kriz olduğunun altını çizerken krizden çıkış için ise hukuk, özgürlük ve demokrasi vurgusu yaptı. Geçtiğimiz haftalarda 6 muhalefet partisinin liderlerini imzaladığı mutabakata da değinen Babacan, ilerleyen günlerde seçim sonrası yol haritası için bir kez daha bir araya gelineceğini söyledi. Babacan ayrıca iktidara gelmeleri durumunda ekonomik krizden çıkış için de süre verdi.

BABACAN: SIKINTILARIN BÜYÜK OLDUĞU BİR DÖNEMDEYİZ

Türkiye’nin tarihinde görülmemiş bir krizle karşı karşıya olduğunu belirterek konuşmasına başlayan Babacan, ekonomik krizden kurtulmanın temelinin adalet ve demokrasi olduğunu belirtti ve “Aklın yolu bir. Türkiye’de gerçekçi bir yol izleyen herkes aynı kavramada buluşuyor. Ama bunun hayata nasıl geçirileceği en önemli sorunlardan biri olarak karşımızda. Türkiye'de iyi dönemlerimiz de oldu kötü dönemlerimiz de. Şu anda her açıdan sıkıntıların büyük olduğu bir dönemdeyiz. Sıkıntıları halka sorduğumuzda ilk sırada ekonomik sıkıntılar geliyor. Hayat pahalılığı, yoksulluk, işsizlik... Bu sorunların kök sebebi ne baktığımızda Türkiye’nin son yıllarda artan bir şekilde devletin niteliğinin kaybolması. Türkiye’nin özgürlük ortamının gitgide daralması olduğunu görüyoruz. Ekonomi öyle bir alan ki… Ekonomi bir zemine oturuyor O temelde hukuk adalet, özgürlükler, insan hakları ve demokrasi var. Siz o temeli sağlamadıktan sonra üzerine sağlam bir ekonomi inşa edemezsiniz. Yatırım için güven gerekiyor. Güven ortamının oluşmadığı bir ülkede böyle bir krizle karşılaşırsınız. Güvenin olmadığı bir ülkede ekonominin düzelmesi mümkün değil. Türkiye şu anda fiilen bunu yaşıyor. Yönetimin tek elde toplanması, demokrasinin zafiyet içinde olması, özgürlüklerin kısıtlanmış olması ve hukukun işlememesi en önemli nedenlerden. Biz bunları gördüğümüz için yeni bir siyasi hareketin elzem olduğunu düşündük. 2017-2018 yıllarında geniş araştırmalar yaptırdık. Şu anda insanlar iktidar partisine oy veriyorsa daha kötüsü olur korkusuyla veriyor. Muhalefet partilerine destek veren vatandaşlarımızın ana motivasyonu da bir an önce bu iktidardan kurtulalım da ne olursa olsun mantığı var. Bu tabloyu gördüğümüz için yeni bir siyasi hareket başlattık. Ardından 2021 yılında DEVA Partisi’ni kurduk. Bizim parti programımız özgürlüklerle başlıyor. Ardından hukuk ve adalet geliyor” dedi.

“İMZALANAN MUTABAKAT BİR HEDEFTİR”

Örgüt yapısı hakkında da bilgi veren Babacan, geçtiğimiz haftalarda 6 muhalefet partisinin imzaladığı Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem mutabakatına da değindi. Önemli olanın mutabakat değil hayata geçirileceği süre olduğunun altını çizen Babacan “Örgüt yapımız diğer siyasi partilerden farklı. Ülke genelinde yönetimlerimizin yüzde 75’i siyasete DEVA Partisi ile giren kişiler. İl başkanlarımızın yarısı bize internet üzerinden başvurmuş ve o şekilde tanıştığımız insanlar Biz dürüstlüğe ve çalışkanlığa baktık. Üyelerimizin yüzde 36’sı ise 30 yaş ve altından oluşuyor. Üyelerimiz arasında bir araştırma yaptık ve üyelerimizin yüzde 33’ü daha önce AK Parti’ye yüzde 20’si ise CHP’ye oy vermiş insanlar. Biz bir Türkiye partisi olmayı hedefledik ve bunu yapıyoruz. Diğer siyasi partinin üçlü ve zayıf olduğu bölgeler vardır. AK Parti’ni İzmir’de kolay siyaset yaptığı ve zorlandığı ilçeler vardır. CHP’nin de zorlandığı ilçeler vardır. Ama biz 30 ilçede de çok rahat faaliyet gösterebiliyoruz. Çünkü biz kimlik siyaseti yapmıyoruz. Bizim vizyonumuz özgür, adil ve zengin bir Türkiye. Bir yandan büyümeye devam ederken bir yandan da her alanla ilgili programla hazırlıyoruz. Bunların ilki Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem çalışmasıydı. Bundan 15 ay önce bunu tamamladık. 74 maddelik bir metinle ne yapmak istediğimiz açıkladı. Ama anayasa değişikliği demek mecliste nitelikli çoğunluk demek. Yakın siyasi tarihimizde hiçbir zaman Anayasayı tek başına değiştirecek bir çoğunlukta olmadı. 6 siyasi partinin bir araya gelip imzaladığı mutabakat eylül ayından bu yana çalışılan bir şey. Biz diğer partilere gidip kendi çalışmamızı sunduk ve onlardan da kendi çalışmalını hazırlamalarını istedik. Onlar da hazırladığında bir araya gelip ortak bir metin hazırladık. Bu bir ilktir Türkiye’de. 6 partinin bir araya gelip noktasına virgülüne kadar bir metinde uzlaşması… Bu demokrasimiz açısından çok önemli bir adımdır. Ama tek başına yeterli değildir. İmzalanan mutabakat bir hedeftir. Ama o hedefe nasıl ulaşılacağıyla ilgili şu anda elimizde bir şey yok. Çünkü ilk seçimler mevcut anayasaya göre göre yapılacak. İlk seçimle parlamenter sistemin uygulanmaya başlayacağı tarih arasındaki geçiş süreci çok önemli. Eğer doğru yol alınmazsa her türlü itilafa açık olunur” diye konuştu.

“İLK 90 DAKİKADA ÖZGÜRLÜKLER SORUNUNU DÜZELTECEĞİZ”

İlerleyen günlerde 6 siyasi parti liderinin geçiş süreci üzerine yol haritasının belirlenmesi için yeniden bir araya geleceklerini duyuran Babacan, Türkiye’nin sorunlarından çıkışı için de süre verdi ve şunları söyledi; “İlerleyen günlerde yeniden bir araya geleceğiz ve bundan sonraki süreç yani geçiş sürecinin yol haritası için çalışmalar gerçekleştireceğiz. Bir sonraki cumhurbaşkanının bu yol haritasına uyacağını taahhüt etmesi lazım. Aksi halde Türkiye bir kaosa sürüklenir. Seçimi kazanırız ama Türkiye’yi kaybederiz. Biz güçlü birini arayalım ve o her şeyi düzeltsin. Biri desin ki bütün gücü bana verin ben her şeyi halledeceğim desin. Bu öneri bazen insanlar için cazip bir teklif olabiliyor. Ama bu olduğunda seçimi kazanıp Türkiye’yi kaybedebiliriz. Demokrasi kazanımlarını kaybedebiliriz. Zaten vatandaşlarımız da bunu gördüğü için hala bir tereddüt içinde. Tamam bu iktidar gitsin diyor ama neler yapılacağını soruyor. Biz bunun için çalışmalarımız başladık. Eylem planlarımızı hazırladık. Neyi nasıl yapıp hangi kanunu çıkaracağımızı açıkladık. Biz yetki elimize geçtiğinde yapacaklarımız bunlardır diyoruz. Hatta ilk 90 dakikada yapılacakları bile söylüyoruz. Onlar da özgürlükler… Şu anda çoğu STK’ların çoğunun konuşmamasının hukuki bir dayanağı yok. Fiili bir baskı var. Mevcut hükümet bunu korku ve baskıyla yapıyor. İlk 90 dakikada bu düzeltilecek. Şu anki kriz… En fazla 6 ay… En fazla 6 ayda Türkiye bu krizden kurtulur. Özgürlükler sorunu ilk 90 dakikada yapılacak bir basın açıklamasına bakar. Biz kendimize, kadrolarımıza güveniyoruz. Ayrıca dünyayı ve ülkedeki krizleri iyi analiz ettiğimizi ve kriz konusunda iyi ir kadromuz olduğuna inanıyoruz. Türkiye iyi yönetildiğinde bütün bu sorunlar aşılacaktır.”

“KİŞİLER TARTIŞILIRSA SIRALAMA DOĞRU OLMAZ”

Yeni seçim yasası kanun teklifiyle birlikte erken ya da baskın seçimin önünün açıldığını ifade eden Babacan, 6 muhalefet partisinin cumhurbaşkanı adayının kim olacağı sorusuna da değindi. Önemli olan cumhurbaşkanı adayının kim olacağından çok, cumhurbaşkanının görev, yetki ve niteliklerinin belirlenmesi olduğunun altını çizdi ve “Özellikle son yasa teklifinin meclise sunulmasıyla ibrikte seçim tarihinin 2023 Mayıs-Haziran ayında olacağı ihtimali yükseldi. Ama baskın seçim de olabilir. Bunun için siyasi partiler arasındaki ilişki zeminin sıcak tutulması gerekiyor. Ocak sürekli kaynamalı ki servise açık olsun. Başkanlık sisteminde cumhurbaşkanın kim olacağı çok kilit bir konu. Önemli olan cumhurbaşkanlığını kazanabilmek. Bu yüzden de cumhurbaşkanının ne yapacağının belirlenmesi çok önemli. Güçlendirilmiş Parlamenter Sistemle birlikte Parlamento güçlenecek. Bunun için dikkat etmek ve iyi odaklanmak gerekiyor. Biz bunun için çalışıyoruz. Erken seçimin ilan edilmesi ve seçim arasında 60 gün olur. Biz bu süre içinde bunu yapabiliriz Ama cumhurbaşkanı adayının kim olacağı tartışmasının çok da doğru olmadığını düşünüyoruz. Çünkü kişiler tartışılırsa sansasyonel olur ama sıralama doğru olmaz. Önce neler yapılacağını konuşalım. Şahıs ihtiraslarını kapatıp neler yapılacağının konuşulmasının Türkiye için daha önemli olacağını düşünüyoruz” diye konuştu.

KARABAĞLI: HÜKÜMETİN POLİTİKALARIYLA YÜKSEK ENFLASYONA SÜRÜKLENDİK

ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Karabağlı, pandemi ve Rusya-Ukrayna savaşının ülkeler üzerindeki etkisiyle başladığı konuşmasında pandeminin ülkelerin ekonomilerini küçülttüğünü ve bu durum düzeltilememişken patlak veren savaşın yeni bir krizin kapısını açtığını söyledi. Türkiye’nin hali hazırda bir krizle mücadele ederken savaşın etkilerini de en derinden hisseden ülkeler arasında geldiğini belirten Karabağlı, “Türkiye, Rusya-Ukrayna savaşına son derece kırılgan bir ekonomiyle yakalandı. 2021 yılı sonbaharıyla birlikte giderek artan enflasyon, yüksek döviz kuru ve kurlardaki öngörülemez dalgalanma neticesinde iyice kırılgan hale gelen Türkiye ekonomisi, savaştan diğer ülkelere göre daha fazla etkileniyor. Enflasyonun yüzde 50’nin üzerinde seyrettiği, üretici fiyatlarındaki artışın yüzde 100’ü aştığı bir ekonomide, bu iki ülkeyle güçlü ekonomik bağlantılarımız göz önünde tutulduğunda, savaş kaynaklı sıkıntıların çarpan etkisi yaratacağını düşünüyoruz. Türkiye, Hükümetin ısrarla izlediği politikalar neticesinde yüksek enflasyon ve yüksek döviz kuruna sürüklenmiştir. Merkez Bankasının 2021 Eylül ayından itibaren art arda aldığı ve beş puanı bulan faiz indirim kararlarından sonra, Türk parası dolar ve avro karşısında hızla değer kaybetmiştir. Merkez Bankası tarafından piyasaya yapılan doğrudan müdahalelerden istenen sonuç alınamayınca, 21 Aralık 2021 itibariyle “kur korumalı TL mevduatı” olarak adlandırılan modele geçilmiştir. Bugün, kur korumalı TL mevduatında üç ay vadeli hesaplar bugünden itibaren dolmaya başlıyor. Kur korumalı hesapların başladığı tarihteki kur ile mevcut kur dikkate alındığında Hazine’nin yükünün giderek arttığı söylenebilir.  Merkez Bankasının para basmaya devam etmesi enflasyonun artması, Hazinenin kaynak aktarımı ise, vergi gelirlerimizin mevduat sahiplerine aktarılması sonucunu düşündürebilir” diye konuştu.

ENFLASYONUN DÜŞMESİ İÇİN ŞEFFAFLIK VURGUSU

Türkiye’nin en büyük kırılganlığının yüksek enflasyon olduğunu ifade eden Karabağlı, “TÜİK verilerine göre; enflasyon Şubat ayında yüzde 4,81 artmış, yıllık enflasyon yüzde 54,44’e yükselmiştir. Yıllık enflasyon yüzde 14 olan politika faizinin oldukça üzerindedir. TÜİK tarafından açıklanan Şubat ayı ÜFE’ye baktığımızda ise, yıllık yüzde 105,01’lik bir oran karşımıza çıkmaktadır. Aynı ayın yıllık yüzde 54,44’lük TÜFE oranı ile mukayese ettiğimizde, ÜFE ile TÜFE arasındaki makas açıklığının artarak devam ettiğini görüyoruz. Bütün bunlar neticesinde Türk lirası, Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte en çok değer kaybeden para birimleri arasında yer aldı. Savaşın uzaması öncelikle daha az turizm geliri ve daha yüksek enerji ithalat faturası anlamına geliyor.  Enflasyonun düşürülmesi, döviz kurunda istikrarın sağlanması ve Türkiye üzerinde yeniden güven tesis edilebilmesi için öncelikle kurumsal ve düzenleyici ortamın güçlendirilmesi ve öngörülebilirlik ve şeffaflığın sağlanması gerekiyor. Merkez Bankasının bağımsızlığının ve güvenilirliğinin sorgulanması finansal piyasa istikrarsızlığı konusunda etkili olduğunu düşünmekteyiz” diye konuştu.

“HAYATİ KONULARIMIZDAN BİRİ…”

Dünyadaki önemli bir krizinde iklim değişikliği olduğunu belirten Karabağlı, Avrupa Yeşil Mutabakatı’nın ve sürdürülebilir tarım politikalarının önemine vurgu yaptı ve “Avrupa Yeşil Mutabakatı ile hız kazanan yeşil ve döngüsel ekonomiye geçiş, ülkemizin önümüzdeki dönemde en önemli gündem maddeleri arasında olmalıdır. AB bu konuda öncü rol üstlenerek çok önemli bir adım atmış ve 2050 yılında iklim-nötr ilk kıta olma hedefini ortaya koyarak Avrupa Yeşil Mutabakatı’nı açıklamıştır. Türkiye’nin 2053 iklim nötr hedefi ve Avrupa Yeşil Mutabakatı’na uyum amacıyla çıkardığı Yeşil Mutabakat Eylem Planı son derece önemli adımlardır. Dünyada yeniden esmeye başlayan soğuk savaş rüzgarlarını ticaret savaşları ve ekonomik güç çekişmeleri besleyecektir. Bu noktada, Yeşil Mutabakatın ticaret politikalarına yansıması ve karbon fiyatlandırma mekanizmalarının sektör bazında giderek genişleyerek devreye girmesi beklenmelidir.  Önümüzdeki dönem için hayati konulardan biri de sürdürülebilir tarım için alınması gereken tedbirlerdir. COVİD 19 krizi ve Rusya-Ukrayna savaşı, tarım ve gıdada kendi kendine yeterliliğin önemini bir kez daha ortaya koymuştur. 2021 yılında ülkemizde tarım sektörü yüzde 2,2 küçülmüştür. Özellikle son yıllarda tarım ürünlerinde artan ithalat zorunluluğu, iklim değişikliğinin öngörülen etkilerini de dikkate almak suretiyle tarım politikalarımızın bir plan dahilinde ve ürün bazında yeniden belirlenmesi gerektirmektedir” ifadelerini kullandı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.