Dolar 32,4375
%-0.15
Euro 34,7411
%-0.66
Altın 2.441,870
%0.23
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Ayda 13 milyona mal oluyor: Personelin ücretsiz ulaşımı İzmirli’nin sırtına yüklü

Ayda 13 milyona mal oluyor: Personelin ücretsiz ulaşımı İzmirli’nin sırtına yüklü

İzmir’de TEFE/TÜFE’ye bağlanan ve her ay ÜFE oranında zamlanan toplu ulaşım fiyatları kent genelinde tepkilere neden olurken İzmir Büyükşehir Belediyesi, ESHOT, İZSU ve belediye iştiraklerinden çalışan toplamda 32 bin 103 personel, toplu ulaşımı ücretsiz kullanıyor. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Ulaşımda kişi başına ödenen biniş ücretine ilave 10 lira da belediyemiz ödüyor” sözlerinin ardından Büyükşehir personelinin ulaşımı ücretsiz kullanması kamuoyunda tepkilere neden olurken personelin ücretsiz ulaşımının belediyeye aylık mali yükü ise 13 milyon 2675  bin lira.

  • Ege Postası
  • 20.05.2022 - 13:25

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- Merkezi hükümetin zamlarını karşısında yoksulluğu derinleşen vatandaşların geçim sıkıntısı yerel yönetimler tarafından yapılan zamlarla daha da belirginleşti.

İzmir’de yerel yönetimler tarafından yapılan ve vatandaşlardan en çok tepki gören zamlar ise toplu ulaşımda yapılan fiyat artışları oldu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2022 yılı başında toplu ulaşıma yüzde 36’lık zam yapmıştı. Artan akaryakıt maliyetleri üzerine Mart ayında UKOME kararıyla birlikte 20 Mart tarihinden itibaren geçerli olmak üzere toplu ulaşıma yüzde 38 oranında bir zam daha yapılmıştı. Yapılan zamla birlikte İzmir’de 4.70 olan ilk biniş ücreti 6.50 liraya, 90 kuruş olan ikinci biniş ücreti ise 1,20 liraya yükselmişti.

TEFE/TÜFE’YE BAĞLANMIŞTI

Mart ayı UKOME toplantısında İzmir tarihinde bir ilk olarak ulaşım zamları ilk kez TEFE/TÜFE’ye bağlanmış ve biniş ücretlerine ayrıca her ay ÜFE ortalamasına göre zam yapılması kararlaştırılmıştı.
Zamlar için sosyal medya hesabından bir açıklama yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, "Akaryakıt zamlarıyla birlikte, ulaşımda kişi başına ödenen biniş ücretine ilave 10 lira da belediyemiz ödüyor. Müdahale edilmezse bütçemiz 2 milyar TL açık verecek. Sorumlulara sesleniyorum; KDV ve ÖTV muafiyetini acil getirin" demişti. 

BAHARA ZAMLI GİRİLDİ

Öte yandan; halkın ulaşım zammına tepkisi artarak devam ederken Mart ayı enflasyonunun açıklanmasıyla birlikte ulaşım, Mayıs ayının ilk gününden itibaren ÜFE oranı olan yüzde 9,19 oranında artarak 7,10 lira yükseldi.  1,20 lira olan olan ikinci biniş ücretleri ise 1,31 liraya çıktı.

İZMİRLİ’NİN CEBİNDEN ÇIKIYOR

Zamlı ulaşım fiyatları İzmirlinin cebini yakarken İzmir Büyükşehir Belediyesi ve iştiraklerinde çalışan personelinin ulaşımı ücretsiz kullanması kamuoyunda tepkilere neden oldu.

AYLIK MALİYETİ…

İzmir Büyükşehir Belediyesinde 14 bin 839, Büyükşehir’e bağlı ESHOT, İZSU Genel Müdürlükleri ile yine Büyükşehir'in iştiraki olan şirketlerde 17 bin 264 olmak üzere toplam 32 bin 103 personel çalışıyor.

Tüm personel belediye eliyle yürütülen toplu ulaşımdan ücretsiz faydalanırken personellerin ücretsiz ulaşımının belediyeye mali yükü ise dikkat çekti.

Buna göre; tüm çalışanların aktarmasız ulaşımının Büyükşehir'in günlük ücretsiz ulaşımının ESHOT ve İzmir’e maliyeti 455 bin 852 lira oluyor.

Aylık bazda hesaplandığında ise bu maliyet, 13 milyon 675 bin lira oluyor.

Zamlı fiyatlarda ESHOT’un her binişte 10 lira zarar ettiği söylenirken binlerce çalışanın ücretsiz ulaşımının yükünün İzmirlinin sırtına bindirilmesi ise kamuoyunda tepkilere neden oldu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.