Dolar 38,7467
%-0.04
Euro 43,5744
%-0.16
Altın 4.080,140
%-1.53
Bist-100 9.391,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Atık malzemeleri sanata dönüştüren sergi ve atölye

Atık malzemeleri sanata dönüştüren sergi ve atölye

İzmir'deki tarihi İstiklal Okulu'nda yer alan Kontak Yenilikçi Öğrenme Merkezi, atık malzemeleri sanatın dönüştürücü gücüyle birleştiren bir sergi ve atölyeye ev sahipliği yaptı. Doğanın güzelliklerini korumanın ve atıkları dönüştürmenin önemini Türk Mitolojisi'nden ilham alarak anlatan sergiyi gezen ilkokul öğrencileri, katıldıkları atölye sayesinde en ufak bir atığın dahi değerlendirilebileceğini yaşayarak öğrendi.

  • Ege Postası
  • 10.05.2025 - 12:42
  • Güncelleme: 10.05.2025 - 15:01

Bornova ilçesindeki üç pilot okulda hayata geçirilen Bornova Sıfır Atık Projesi, çevresel sürdürülebilirlik bilincinin çocuk yaşlarda oluşturulmasını ve toplumda sorumlu tüketim alışkanlıklarının yaygınlaştırılmasını amaçlayan bir model sunuyor.

Bornova Fatih Sultan Mehmet İlkokulu 2 ve 3'üncü sınıf öğrencileri, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve İzmir Kalkınma Ajansı'nın iş birliğinde hayata geçirilen Bornova Sıfır Atık Projesi kapsamında sanat tasarımcısı Fırat Karapınar'ın İleri Dönüşüm Heykel Sergisi'ni ziyaret etti.

Serginin ardından 'Atıklardan Sanata İleri Dönüşüm Atölyesi'ne katılan öğrenciler, geri dönüştürülebilir malzemeler kullanarak yaratıcı sanat eserleri üretme fırsatı buldu.

'ATIKLAR DEKORATİF OBJEYE DÖNÜŞTÜ'

Öncelikle öğrencilere çevre ve sürdürülebilirlik eğitimi verildiğini belirten Fırat Karapınar, bu eğitimden sonra atölye çalışması yapıldığını dile getirdi. Karapınar, çalışmayla ilgili bilgi verip, "Güneş panelinin saklama kutularını kullandım. Onları dekopajla kestim. Normalde odunluk bir malzeme olarak kullanılabilecek atıklar dekoratif objeye dönüştü. Öğrenciler üzerlerine atık malzemeleri yapıştırıp bunlardan bir masal karakteri çıkaracaklar. Çocuklara çevre farkındalığı ile birlikte en ufak bir atığın dahi değerlendirilebileceğini göstermek istedik. Kendileri bir miktar atık getirip yaptıkları çalışmaya uyguluyorlar. Atığın neye dönüştüğünü o an görmüş oluyorlar. Pet şişe, kapak, eski toka, kalem, düğme getirenler var" dedi.

'TARİHSEL BİR ELEŞTİRİ YAPTIM'

Atık malzemelerden yapılan heykeller aracılığıyla hem çevresel bir farkındalık yaratmayı hem de her burcun özelliğini ve ruh halini simgeleyen sanatsal bir yansıma sunmayı hedeflediğini kaydeden Karapınar, sergideki heykellerin, kaynakların tükenmeye yüz tuttuğu bir dönemde, atık malzemelerin dönüşümünü ve yeniden hayat bulmalarını temsil ettiğini ifade etti. Karapınar, "Bu sergi Türk mitolojisi üzerine kurulu. Türk mitolojisi çok fazla görselleştirilmemiş bir alan. Mitolojideki şaman karakteri, su iyesi, dilek ağacı gibi karakterleri somut hale getirdim. Bunu yaparken de mor rengini kullandım. Mor, Bizans ve Roma'yı simgeleyen değerli canlılardan elde edilen simgesel bir renk. Zenginliği ve tüketim alışkanlığını simgeliyor. Tarihsel bir eleştiri yaptım" diye konuştu.(DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.