Dolar 32,3551
%0.05
Euro 34,8401
%0.08
Altın 2.405,020
%0.48
Bist-100 10.277,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Aslanoğlu'ndan kentsel dönüşüm eleştirilerine yanıt: Kepçenin üstüne mi çıktık?

Aslanoğlu'ndan kentsel dönüşüm eleştirilerine yanıt: Kepçenin üstüne mi çıktık?

CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, bugün CHP İzmir İl Başkanlığında basınla bir araya geldi. AK Parti cephesinden gelen kentsel dönüşüm eleştirilerine yanıt veren Aslanoğlu, ‘’ ’Tek adam rejimi nerde kentsel dönüşüm yaptı da biz kepçenin üstüne çıkıp mı durdurduk. Biz nasıl kentsel dönüşümü engelledik? Nerede böyle bir çalışma yürüttüler? Kentsel dönüşümden kasıt buca cezaevi ise evet engelliyoruz. Halk konut patentli değil kullanmak isteyen AK Partili belediyeler kullanabilir’ dedi.

  • Ege Postası
  • 02.03.2023 - 13:42
  • Güncelleme: 02.03.2023 - 14:22

BERİVAN KAYA/ EGEPOSTASI- CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, 2 günlük Adana, Osmaniye ve Hatay deprem bölgesi ziyaretinin ardından dün İzmir'e dönerek bugün basın mensuplarıyla buluştu. İl Başkanı Aslanoğlu, gündemdeki önemli konu başlıklarını değerlendirirken, partisinin belediye ve başkanlarına dönük kentsel dönüşüm eleştirilerine yanıt verdi.

“YIKIM ÇALIŞMALARI AĞIR İLERLİYOR”

CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, ilk olarak deprem bölgesindeki izlenimlerini aktararak, "Depremin 3 haftasından daha uzun bir süreyi geride bıraktık. Hem AFAD hem CHP  Genel Merkezi Osmaniye’yi İzmir ile eşleştirdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve bazı ilçe belediyelerimiz Osmaniye’deki yaraları sarmakla görevlendirildi. Tunç Soyer’i sahada görüyorsunuz. Adıyaman’da, Maraş’ta Osmaniye’de ve Hatay’da 4 bölgede çalışmalar sürüyor. Her ne kadar Osmaniye kardeş şehir olsa da diğer bölgelerde de çalışmalar sürüyor. Biz de il yönetim kurulumuzu Osmaniye’de topladık hem Osmaniye’de deprem sonrası yapılan çalışmaları yerinde görme fırsatı elde ettik hem de bundan sonra neler yapılması gerektiğini değerlendirmeye çalıştık. Depremden sonra bölgeye gidip geldik ve burada da çalışmaları sürdürdük ardından STK’larla birlikte yaraları sarmak için ortak akla başvurduk şimdi hızla yaraları sarma çalışmaları sürdürülüyor. Osmaniye’yi ve ilçelerini, Hatay ve adana çalışma yürütme şansımız oldu. Gördük ki henüz Hatay’da enkaz altında kalan kişilerin kurtarılma çalışmaları bile sonlanmış değil. Cenazelerimize ulaşma çalışması tamamlanmadı. Bölge o anlamda ciddi bir problem yaşıyor. Bölgede yıkım çalışmaları yavaş bir biçimde ilerliyor" dedi.

“GEÇİÇİ BARINMA BİLE SAĞLANAMADI”

Deprem bölgesinde barınma sorunun halen çözülmediğine dikkat çeken CHP’li Aslanoğlu, ‘’Vatandaşların barınma ihtiyacı da çözülmedi. Halen çadır deprem bölgesinin en büyük ihtiyaçlarından biri. Geçici barınmayı bile sağlayamadı. Bu sorunun bir an önce çözülmeli lazım. Bizler de burada çadır probleminin bir an önce çözülmesi için çalışmaları hızlandıracağız. Hijyen sorunu da problem haline geldi. Havaların ısınması ile birlikte başka problemler meydana gelecek. İzmir Büyükşehir Belediyesi çalışmalarını da yerinde görmeyi tercih ettik. Hem tarım daire başkanlığının kooperatifleşme ve hayvancılık çalışmaların,  hem sosyal hizmetler tarafından yürütülen alevlerini ve yarım dağıtma merkezlerini görme fırsatı yakaladık henüz ulaşılamayan bir çok yer var. Depremin 3. haftasına rağmen ulaşılmayan yerler var. Depremin yaraları deprem bölgesinde sarılmalı. Bölge tarımın yüzde 16’sını kapsıyor. Tarımın ayağa kalkması gerekiyor. Orada yapılması gereken şey bölgede istihdam çalışmalarıdır. Herkesin birinci önceliği bölgede insani koşulları oluşturmak olmalı’’ ifadelerini kullandı.

KONTEYNER KENT İÇİN BELEDİYELERİMİZE YER VERİLMEDİ

Osmaniye’de konteyner kent kurmak için yer verilmediğini ileri süren Aslanoğlu, ‘’ Bir de kolay bir yöntem bulunmuş ve onların alanlarına kurmamızı istiyorlar. Şuan İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmaları bir okul bahçesinde sürüyor. Yarın neler olur bilmiyoruz. Birçok yerde kamuyu yöneten kaymakamlar ve valiler biz zaten yapıyoruz diyorlar. Toplumun diğer kesimlerinin yardımlarına kamu çok gönüllü değil. Depremin başından beri CHP Genel merkezi çok iyi bir koordinasyonla yürütüyor. Hem vekillerin hem belediye başkanların çalışmaları planlanıyor.  Büyükşehir ve ilçe belediyelerimizden kimin nerede görevli olduğu belli. Başkanlarımız onlara verilen bölgelerde çalışmalarını sürdürüyorlar. Dönem dönem başkanlarla değerlendirme toplantıları yapılıyor. Hükümeti temsil eden kişiler dışarıdan yardım gelmesini özellikle CHP’li  belediyelerin yardım getirmesine sıcak değiller. Çeşitli bahanelerle bu iş zorlaştırılıyor. Çok yakında Osmaniye’deki yerleşkemiz okul bölgesinde olduğu için oradan çıkmak zorunda kalacağız ve o zaman göreceğiz bize valilik başka bir yer verecek mi? ’’ dedi.

KIZILAY’A ÇADIR ÇAĞRISI: CHP’Lİ BELEDİYELER SATIN ALMAYA HAZIR

Kızılay’ın Ahbap derneğine çadır satması geçtiğimiz günlerde gündeme bomba gibi düşmüştü. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Aslanoğlu, ‘’Kızılay başkanı ilk gün arkadaşlar satmış haberim yoktu bende üzüldüm dedi. Sonra ne olduysa yok satmak aslında normaldir dedi. Yardım kuruluşlarının toplumun yaralarını sarmaktır. Bu kurumların asli görevlerini yapması gerekir.  Hangimizin vicdanı Kızılay’ın başka bir derneğe çadır satmasını kabul eder ki? Para vererek alınması böyle bir dönemde kabul edilemez. Para vererek satmaya niyetlilerse CHP’li depolarındaki çadırları almaya hazırız’’ ifadelerine yer verdi.

KENTSEL DÖNÜŞÜM ELEŞTİRİLERİNE YANIT: KENDİ KAPISININ ÖNÜNÜ SÜPÜRSÜN

AK Parti cephesinden gelen kentsel dönüşüm eleştirilerine yanıt veren Şenol Aslanoğlu, ‘’Kentsel dönüşüm noktalarından bir tanesi Uzundere burayı hükümet dönüştürüyor. Kaç sene geçti ben orada bir inşaat göremedik. Çevre, Şehircilik tarafından yönetilen alanda ben inşaat alanı görmedim. İnsan önce kendi kapısını  süpürür. Atktepe’de, Örnekköy’de kentsel dönüşüm çalışmaları başladı. Arkadaşlar 3  gün sonra evlerin biteceğini sanıyor. Bu evler 3 günde bitmez.  6-7 ayda bitmez. Bunu biz Maraş’ta Hatay’da gördük. Zemin etütlerinin yapılması lazım. Laboratuar gelen raporlara göre projeleri çizilecek bunların hepsini bir zaman. Bunlar 6 aylık bir zaman. İnşaatın başlaması zaten uzun zaman alıyor. Örnekköy’de 2 ay içerisinde kaba inşaat tamamlanmış olacak’’ dedi.

“KENTSEL DÖNÜŞÜM İÇİN İKNA GRUPLARI OLUŞTURULMALI”

İzmir’in yapı stokunun yüzde 80’inin dönüşmesi gerektiğine dikkat çeken Aslanoğlu, ‘’Kentin kentsel dönüşümüne gelince bu kentin yüzde 80 dönüşmesi gerekiyor. Yüzde 80’in değiştirmesi gerektiği yerde değişmemesinin sebebi olarak Tunç başkanı günah keçisi ilan etmek vicdansızlık olur.  Konakta bir kentsel dönüşüm projesi vardı. Mahkemeye gitti. Çiğli de, Cengizhan tarafında kentsel dönüşüm çalışmaları var. Kentsel dönüşüm kesinlikle olmalı. CHP’li belediyeler yerinde dönüşümü savunuyorlar. Vatandaşları bir noktadan alıp başka yere götürmek doğru değil. Kentsel dönüşüm için vatandaşların ikna edilmesi lazım. Bizim ikna grupları oluşturarak o insanları ikna etmeliyiz. Hepimizin o arkadaşları ikna etmesi gerekiyor. Bir an önce dönüşümün başlaması gerekir. Dönüşümün başlaması için herkesin ikna edilmesi gerekir’’ dedi.

ENGELLİYORLAR ELEŞTİRİLERİNE YANIT: KEPÇENİN ÜSTÜNE Mİ ÇIKTIK?

Kentsel dönüşümün CHP’li belediyeler tarafından engellendiğine yönelik eleştirilere yanıt veren Aslanoğlu, ‘’Tek adam rejimi nerde kentsel dönüşüm yaptı da biz kepçenin üstüne çıkıp mı durdurduk.  Biz nasıl kentsel dönüşümü engelledik? Nerede böyle bir çalışma yürüttüler? Kentsel dönüşümden kasıt buca cezaevi ise evet engelliyoruz. . Halk konut patentli değil kullanmak isteyen AK Partili belediyeler kullanabilir.  Bizim kentsel dönüşüm ana modelimiz bir kooperatifleşme, ortaklaşma ve müteahhidi zengin etmeden dönüştürme modeli. Bugün deprem bölgeleri içinde halk konut modelini konuşarak gidiyoruz. Cengizhan Mahallesi’ndeki insanların arazini alıp Asarlık’ta ev mi vereceğiz. Aldığımız arsaları tekrar başka şekilde müteahhitlere mi vereceğiz. CHP bunu doğru bulmuyor. Mümkün olduğu kadar yerinde dönüşüm savunacağız. Bahsedilen Karabağlarda imara açmak istedikleri alanda TOKİ’yi sokmadıkları dedikleri yer üniversite rezerv alanıydı. Çok önceden kentsel dönüşüm ilan ettikleri alan var orada başlayabilirler’’ ifadelerini kullandı.

“İSTERLERSE 14 MART’TA YAPSINLAR, MİLLET GEREKENİ YAPACAK”

2023 genel seçimlere ilişkin sorulan soruları yanıtlayan Aslanoğlu, ‘’Seçim tarihi resmi olarak açıklanmadı. Cumhurbaşkanı yüzde 100 seçim takvimi açıkladı diyemeyiz. 14 mayıs olması mümkün bire senaryo. Bölgede vekillerin çalışması ardından bölgenin tamamıyla seçim satına dönüşmesi söz konusu değil. Seçim sürdürmemiz gereken işlerden biri ama birinci önceliğimiz hala deprem. Seçim nedeniyle depremin yaralarının sarılmasından vazgeçmeyiz. 6lı masanın adayını 6lı masa belirler. Yerel seçim gündemimizde değil. Tabi yerel seçimlerde 30’da 30 belediyeyi almak istiyoruz. Bu seçimde tüm odağımız iktidar olmak 65’e 35 bu seçimi alacağız.  CHP il ve ilçe örgütleri uzun süredir bu seçim için çalışıyor. Sandık sorumlularımız, yedek kadrolarımız, öbek çalışmalarını yürütüyoruz. Deprem biraz hane ziyaretlerimizin süresini uzattı ama biz seçim takvimi başlamadan bu süreçleri bitirdik. İzmir’de sandık için hazırlıklarımız tamam isterlerse 14 Mart’ta yapsınlar.  Cumhurbaşkanı doğru söylüyor millet gerekeni yapacaktır. Herhangi bir vatandaşın başkanları ya da hükümeti istifaya davet etmesi demokratik bir haktır. Eleştirebilir ve istifa etmemiz gerektiğini düşünebilir. Bu dünyanın her yerinde demokratik bir haktır’’ dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.