Dolar 32,3921
%-0.09
Euro 34,5992
%-0.58
Altın 2.389,300
%-1.88
Bist-100 10.046,00
%-0.37

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Anne adaylarına Spina Bifida uyarısı

Anne adaylarına Spina Bifida uyarısı

Türkiye Spina Bifida Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Sibel Akkol, doğurgan çağdaki tüm kadınların, özellikle de gebe kalmayı planlayanların dikkatlerini spida bifida hastalığına çekti ve onları her gün folik asit vitamini kullanmaları konusunda uyardı.

  • Ege Postası
  • 24.10.2016 - 09:07

25 Ekim’in Dünya Spina Bifida Günü kabul edildiğini ve farkındalığı artırmak için çeşitli etkinlikler düzenlendiğini hatırlatan Dr. Akkol, “Spina bifida ayrık veya açık omurga (omurga ayrılığı) anlamına geliyor. Anne karnında omurga tam kapanmadığı için omurilik zedeleniyor, bebekte sinirler zarar görerek felçlere sebep oluyor. Maalesef Spida bifida en sık görülen doğuştan olma hastalıklardan biri. Spina bifida başta hidrosefali olmak üzere omuriliği etkileyen birçok şekilde görülebiliyor. Omurga bebekte gebeliğin ilk üç haftasında oluşuyor. O nedenle gebeliğin planlanması ve folik asit vitamini alınmasına gebelikten üç ay önce başlanması önemli ve gerekli. Ondan sonra folik asit alınsa bile hiçbir önemi kalmıyor. Ülkemizde gebeliklerin hemen hemen yarısı planlanmadan gerçekleştiği için bu ve buna benzer hastalıkların oluşmadan önlenmesi mümkün olmuyor" diye konuştu.

Gebelikten üç ay önce folik asit vitaminin alınmaya başlanması halinde Spina Bifida gibi bazı doğumsal kusurların yüzde 70 oranında önlenebildiğini kaydeden Dr. Akkol, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Folik asit bir B6 vitaminidir. B6 vitamini, yeşil yapraklı taze sebzeler, ahududu, böğürtlen, portakal gibi meyveler, tahıllar, ay çekirdeği, baklagiller, fıstık, ceviz gibi yağlı tohumlar, süt ürünleri, karaciğer ve mayalanmış ürünlerde bulunur. Yeterli ve dengeli beslenmemiz yeterli folik asit aldığımız anlamına gelmez. O nedenle çiftler sağlıklı bebek, sağlıklı gebelik için gebeliği planlamalı, folik asit alımına gebelikten üç ay önce başlanmalı. Maalesef Türkiye'de her yıl 5 bin bebek bu kusurla doğmaktadır. Spina Bifida konusunda farkındalığı artırmak zorundayız. Folik asit vitaminin gebe tarafından alınması sorumluluğu ve zorunluluğuna kocalar da ortak olmalı." (DHA)

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.