Dolar 32,2005
%-0.02
Euro 34,7531
%-0.31
Altın 2.419,740
%-1.01
Bist-100 10.056,00
%-1.59

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Altı lider ikinci kez bir araya geldi! Ortak bildiri!

Altı lider ikinci kez bir araya geldi! Ortak bildiri!

Altı siyasi parti genel başkanları ikinci kez bir araya geldi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu; DEVA Partisi Genel Merkezi’nde bir araya geldi. 5 saat süren “Liderler Zirvesi”nin ardından yapılan ortak yazılı açıklamada, “Hedefimiz istişare ile derin sorunlarımıza son vermek ve her bir vatandaşımızı insan onuruna yaraşır bir yaşam ve refah standardına kavuşturmaktır. İktidarın ayrıştırma ve kutuplaştırma politikalarının tam tersine, birlik ve uzlaşı ile çalışmalarımıza devam edeceğimizi kamuoyunun bilgisine sunarız” denildi.

  • Ege Postası
  • 27.03.2022 - 20:43

Altı siyasi partinin genel başkanları, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’ın ev sahipliğinde, çalışma yemeği için buluştu.

12 Şubat’taki ilk çalışma yemeği, Çankaya Belediyesi’nin Ahlatlıbel’deki tesisinde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun çağrısı ile yapılmıştı. Liderler, 28 Şubat’ta, “Yarının Türkiyesi için Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” sunumu ve imza törenine birlikte katılmışlardı.

Altı muhalefet lideri ikinci kez bir araya geldi. Ev sahibi Ali Babacan, yemeğe katılan liderleri parti binası girişinde karşıladı. Toplantıya ilk gelen SP Lideri Temel Karamollaoğlu oldu.

Daha sonra sırayla İYİ Parti Lideri Meral Akşener, DP lideri Gültekin Uysal, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu toplantıya katıldı.

Genel Merkez binasının dış cephesine parti bayrağının yanı sıra zemininde Türk bayrağı olan Atatürk portresi asıldığı görüldü.

Babacan, beş siyasi parti genel başkanını kapıda karşıladı. Ardından çalışma yemeğine geçildi. Saat 19.35’te başlayan çalışma yemeği saat 00.30’da sona erdi.

5 saat süren toplantının ardından liderler, ortak bir yazılı açıklama yaptı.

Açıklama şöyle:

“GEÇİŞ SÜRECİNİN YOL HARİTASI KAPSAMINDA BİR ÇALIŞMA GRUBU OLUŞTURDUK”

“Toplumu en geniş yelpazede temsil eden altı siyasi parti olarak bizler, Türkiye siyasi tarihinde benzeri olmayan bir iş birliği bilinciyle, kutuplaşma yerine istişare ve uzlaşmayı esas alarak ‘Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme Geçiş’ konusunda tam bir mutabakata varmış ve ortak mutabakat metnimizi 28 Şubat’ta milletimizle paylaşmıştık. ‘Yarının Türkiyesi’ni inşa etmek üzere 12 Şubat tarihindeki toplantımızda kararlaştırdığımız iş birliği alanlarını değerlendirmek ve ilerletmek amacıyla bugün tekrar bir araya geldik.

Öncelikle Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme geçiş sürecinin yol haritası kapsamında bir çalışma grubu oluşturduk. Geçtiğimiz ay içinde yaşanan siyasi gelişmeleri değerlendirdik ve bu bağlamda birlikteliğimizi bozmayı amaçlayan seçim kanunu teklifi üzerinde görüş alışverişinde bulunduk. Milletimizin bilmesini isteriz ki, demokratik ilkelere dayanan birlikteliğimiz bu gibi siyasi mühendislik çabalarından etkilenmeyecektir.

“SEÇİM GÜVENLİĞİNİ SAĞLAMAK AMACIYLA BİR ÇALIŞMA GRUBU DAHA OLUŞTURDUK”

İş birliğimizi uyum içinde sürdürmeye kararlıyız. Öte yandan hangi şartlarda olursa olsun, milli iradeyi parlamentoya tam olarak yansıtmak üzere seçim güvenliğini sağlamak amacıyla bir çalışma daha grubu oluşturduk.

“DERİN EKONOMİK KRİZİ DEĞERLENDİRDİK”

Bugün ülkemizin içinde bulunduğu derin ekonomik krizi de değerlendirdik. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemiyle beraber uygulamaya konulan akıldan, bilimden, gerçeklikten ve istişare kültüründen kopuk keyfi politikalar ağır bir hayat pahalılığına, işsizliğe ve yoksulluğa yol açmış, ekonomik kırılganlıklar ciddi biçimde artmıştır.

“RUSYA-UKRAYNA SAVAŞINI DA ELE ALDIK”

Bu konularla birlikte derin bir uluslararası krize yol açan Rusya-Ukrayna savaşını da ele aldık. Rusya Federasyonu’nun uluslararası hukuku ihlal ederek Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne saldırması ile bölgemizde istikrar ve barış tehdit altına girmiştir. Bu kriz bize akılcı, tutarlı ve ülkemizin orta ve uzun vadeli stratejik menfaatlerini dikkate alan bir dış politikanın önemini bir kere daha göstermiştir.

Buradan tüm vatandaşlarımıza seslenmek istiyoruz; bizler Türkiye’yi karanlık günlerden çıkartma kararlılığı içerisindeyiz. Umutlarımız ve geleceğe olan inancımız, Türkiye’nin sorunlarından çok daha büyüktür. Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem mutabakat metnimiz ve sürdürdüğümüz iş birliği, milletimizin geleceğe dair umudunu ve inancını artırmıştır.

Hedefimiz istişare ile derin sorunlarımıza son vermek ve her bir vatandaşımızı insan onuruna yaraşır bir yaşam ve refah standardına kavuşturmaktır. İktidarın ayrıştırma ve kutuplaştırma politikalarının tam tersine, birlik ve uzlaşı ile çalışmalarımıza devam edeceğimizi kamuoyunun bilgisine sunarız.”

LİDERLERDEN ZİRVE MESAJI

Altı siyasi parti genel başkanı "Liderler Zirvesi'nin" ardından, sosyal medya hesaplarından açıklama yaptılar.

BABACAN: OLDUKÇA VERİMLİ BİR TOPLANTI GERÇEKLEŞTİRDİK

DEVA Partisi Genel Başkanı Babacan’ın paylaşımı şöyle:

“Genel merkezimiz bu akşam demokrasi tarihine geçecek bir buluşmaya ev sahipliği yaptı. Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’e geçiş üzerinde uzlaştığımız değerli genel başkanlarla oldukça verimli bir toplantı gerçekleştirdik. Sayın genel başkanlara teşekkür ediyorum.”

AKŞENER: BU KIYMETLİ TOPLANTI İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUM

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in paylaşımı şöyle:

“Makulde buluşmayı esas alarak oluşturduğumuz parlamenter sistem önerimize geçiş sürecinin detaylarını konuştuğumuz ve ülkemizde yaşanan son gelişmeleri değerlendirdiğimiz bu kıymetli toplantı için başta Sayın Ali Babacan olmak üzere tüm genel başkanlara teşekkür ediyorum.”

DAVUTOĞLU: ÜLKEMİZİN VE MİLLETİMİZİN GELECEĞİ İÇİN YENİDEN BİR ARAYA GELDİK

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nun paylaşımı şöyle:

“Ülkemizin ve Milletimizin geleceği için yeniden bir araya gelerek, Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem sürecinin detaylarını ve güncel gelişmeleri ele aldık. Bu buluşmaya ev sahipliği yapan Sayın Ali Babacan'a ve katkı sağlayan tüm genel başkanlara teşekkür ediyorum.

UYSAL: YARININ TÜRKİYESİ İÇİN İRADEMİZİ VE UMUDUMUZU BÜYÜTÜYORUZ

Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal’ın paylaşımı şöyle:

“Keyfi bir rejime karşı ‘İşleyen bir Demokrasi’ ve ‘Hukuk Devleti’ni hedefleyen Siyasi Partiler olarak bir kez daha bir araya geldik. Operasyonel kiralama ve siyasi mühendisliklere karşı ortak bir irade ve kararlılığımızı teyit ettiğimiz bu görüşme için nazik ev sahipliği dolayısıyla başta Sayın Ali Babacan olmak üzere tüm liderlere teşekkürlerimi sunuyorum. Yarının Türkiyesi için irademizi ve umudumuzu büyütüyoruz!”

KILIÇDAROĞLU: TÜM GENEL BAŞKANLARA TEŞEKKÜR EDİYORUM

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun paylaşımı şöyle:

“Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem önerimize geçiş sürecini ve ülke gündemini konuştuğumuz bu güzel toplantı için başta Sayın Ali Babacan olmak üzere tüm genel başkanlara teşekkür ediyorum.”

KARAMOLLAOĞLU: ÇÖZÜM YOLLARINI KONUŞTUK

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu'nun paylaşımı şöyle:

"Ülkemizin problemleri ile çözüm yollarını konuştuğumuz ve ‘Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’e geçiş sürecinin detaylarını değerlendirdiğimiz bu kıymetli toplantıya ev sahipliği yapan Sn. Ali Babacan başta olmak üzere, tüm değerli genel başkanlara teşekkür ediyorum."

ŞUBAT AYINDA BİR ARAYA GELMİŞLERDİ

İlk kez 12 Şubat’ta bir araya gelen liderlerin tarihi buluşması 5 saat 15 dakika sürmüştü. Genel başkanların yaptığı ortak açıklamada, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Mutabakat Metni’ni hazırlayan partiler olarak bizler, etkin ve katılımcı bir yasama, şeffaf ve hesap verebilir bir yönetim, tarafsız ve bağımsız bir yargı ile kuvvetler ayrılığının tesis edildiği güçlü, özgürlükçü, demokratik, adil bir sistem inşa etme kararlığı içindeyiz” ifadeleri kullanılmıştı.

MUTAKABAT METNİ İMZALANMIŞTI

28 Şubat’ta ise CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, Gelecek Partisi ile Demokrasi ve Atılım Partisi temsilcileri, Meclis'te yaptığı görüşmelerin ardından üzerinde uzlaşılan ‘Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Mutabakat Metni’ni açıklamıştı. 48 sayfalık metin 6 muhalefet lideri tarafından imzalanmıştı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.