Almanya’nın doğusu ile batısı arasında “emekli maaşı uçurumu” var
Almanya’nın doğu eyaletlerindeki yeni emeklilerin, batıdaki emeklilere kıyasla çok daha rahat edeceği ortaya çıktı. Bu kapsamda Doğu eyaletlerine uygulanan “emeklilik imtiyazlarının” bilhassa 2012 yılında emekli olanlara yaradığı belirlendi....
- Ege Postası
- 05.08.2013 - 10:12
Almanya’nın aynı zamanda başkenti olan Berlin’in doğusundaki emeklilerin ayda ortalama bin 116 Euro emekli maaşı aldığı, buna karşılık aynı eyaletin batısındaki kentlerde yaşayan emeklilerin ise ortalama 981 Euro aldığı görüldü.
Uzmanları bile şaşırtan maaş uçurumunun başlıca sebepleri arasında, Berlin’in batısında uzun yıllardır sürmekte olan yüksek işsizlik sebebiyle soyal yardım alanların sayısının normalin çok üzerinde olması geliyor.
Diğer yandan 2012 yılı itibariyle emekli maaşı ortalamasının bin 116 Euro’ya yükseldiği Doğu Berlin’de ise maaşların yüksekliğinde, eski Alman Demokratik Cumhuriyeti (DDR) döneminde ödenmeye başlanan yüksek idareci maaşları önemli rol oynuyor.
DOĞUYA “EMEKLİLİK İMTİYAZI” UYGULANIYOR
Doğudaki eyaletlerde genel itibariyle yüksek olan emekli maaşlarında ise, federal yönetimin bu eyaletlere tanıdığı “emeklilik imtiyazlarına” bağlı olarak emekli maaşlarında yapılan “suni hesaplamalar” etkili oluyor.
Bu sayede iş yaşamı sırasında, batı eyaletindeki bir çalışanla aynı maaşı almış olan bir doğu eyaleti çalışanı, aynı kesintiye rağmen yaşlılığında daha yüksek emekli maaşı alabiliyor. Örneğin geçen yıl doğu eyaletlerinde bin Euro kazanan bir çalışan, bin 176 Euro kazanmış gibi muamele gördü.
Böylelikle 1991 yılından 2012′ye kadar ortalama maaş alan “batılı” bir çalışan emekliliğinde ancak 618 Euro maaş alabilirken, aynı maaşı kazanan “doğulu” bir çalışana 678 Euro bağlandı.
Federal hükümetin Sosyal Komisyon Başkanı Prof. Franz Ruland, bu kapsamda yaptığı açıklamada doğu eyaletlerine tanınan “emeklilik imtiyazına” son verilmesi gerektiğine işaret etti. Uygulamanın “batılı” çalışanlar açısından “aşırı haksız” olduğunu savunan Ruland, batıdaki eyaletlerde yaşayan çalışanların doğu eyaletlerindeki yüksek emekli maaşlarını finanse ettiğine dikkat çekti.
Yorum Yazın