Dolar 32,5645
%0.28
Euro 34,7240
%-0.02
Altın 2.487,200
%0.11
Bist-100 9.525,00
%-0.06

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Akdeniz’e tek giriş yolu kapatıldı: ‘Zehir gemisi’nde rota çıkmazı

Akdeniz’e tek giriş yolu kapatıldı: ‘Zehir gemisi’nde rota çıkmazı

İzmir’in aliağa ilçesinde sökümü yapılacağı iddialarıyla kamuoyunda büyük tepki toplayan ve ardından Bakanlığının Türkiye karasularına girişine izin verilmeyeceğini duyurduğu eski uçak gemisi NAe Sao Paulo’nun İngiltere idaresindeki Cebelitarık Boğazı’ndan geçişine izin verilmemesinin ardından burnunu Brezilya’ya döndürdüğü ifade edildi. Konuya ilişkin Egepostası’na konuşan CHP İzmir Milletvekili Ednan Arslan, rota konusuna dikkat çekti ve “Gemi burnunu Brezilya’ya dönmüş. Ancak rota ve koordinat bilgisi girilmemiş. Hedef belli değil. Geminin geri dönüp dönmeyeceği ise birkaç gün takipten sonra belli olur” dedi.

  • Ege Postası
  • 05.09.2022 - 13:45

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- Yaklaşık 21 yıl Brezilya donanmasında hizmet veren ve uzmanların bünyesinde 600-900 ton asbest barındırdığını iddia ettiği NAe Sao Paulo isimli uçak gemisine karşı kamuoyunun tepkisi artarak devam ediyor.

Asbest iddialarına ilişkin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, geminin herhangi bir tehlike arz etmediğini belirtirken asbest miktarının da 9 ton olduğunu söylerken tepkilerin artarak devam etmesinin üzerine gemiyle ilgili notifikasyon onayı iptali ve geminin Türk karasularına girmesine izin verilmeyeceğine dair açıklama yapmıştı. Bakan kurum’un açıklamasının ardından tepkiler azalırken geminin gelişinin iptal edilmeği, yalnızca hızının azaltıldığı durumu tepkileri yeniden artırdı.

İNGİLTERE YÖNETİMİ İZİN VERMEDİ

Öte yandan; CHP İzmir Milletvekili Ednan Arslan geçtiğimiz günlerde, yaptığı açıklamayla geminin Akdeniz’e girmesinin tek yolu olan Cebelitarık Boğazı’ndan geçişine izin verilmediğini ve hareketini durdurduğunu duyurmuştu.

BURNUNU GERİ ÇEVİRDİ

Geminin ilerleyişini durdurmasının ardından, zehir gemisine ilişkin yeni bir gelişme yaşandı.

Gemi takip sistemi verilerine göre; bir süredir hareketsiz halde bulunan gemi, burnunu Brezilya’ya çevirdi.

Konuya ilişkin Egepostası’na konuşan CHP’li Vekil Arslan, Cebelitarık Boğazı’nın geminin Akdeniz’e giriş yolu olduğuna dikkat çekti ve “Gemi Cebelitarık’tan geçemiyorsa bizim karasularımıza gelmesi mümkün değil. Biz geminin her hareketini günlük olarak takip ediyoruz. Hayalet bir şekilde gelmesin, gözden kaçan bir şey olmasın diye her gün düzenli olarak kontrol ediyoruz. Geminin Cebelitarık’tan geçmesi uluslararası anlaşmalara aykırı. Brezilya Mahkemesi geri dön çağrısı yapmış. Kaldı ki Akdeniz’e giriş kapısı olan Cebelitarık’tan da girişine izin verilmemiş. Bu geminin birtakım prosedürel eksikleri var ve anladığımız kadarıyla bu eksikleri de tamamlayamıyor. Çetrefilli bir konu. Bu geminin asla ülkemize gelmemesi gerekiyor” dedi.

Arslan, gemi burnunu çevirse de şu anda bir koordinat ve rota bilgisinin verilmediğini belirtti ve “Gemi burnunu Brezilya’ya dönmüş. Ancak rota ve koordinat bilgisi girilmemiş. Hedef belli değil. Şu an çok kesin olmamakla birlikte gemi Brezilya yönüne dönmüş olarak görünüyor. Geminin geri dönüp dönmeyeceği ise birkaç gün takipten sonra belli olur. Gemiyi çeken römorkör geminin hedef belirtmesi gerekiyor ama bu bilgi verilmemiş” dedi.

GEMİNİN GÜNCEL HAREKETİ


 

GEMİNİN SON 3 GÜNLÜK HAREKETİ

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.