Dolar 32,5509
%0.01
Euro 34,8696
%0.01
Altın 2.430,770
%0.03
Bist-100 9.645,00
%-0.5

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Aile hekimlerinden Büyükşehir’e sitem: Küskünüz!

Aile hekimlerinden Büyükşehir’e sitem: Küskünüz!

İzmir Aile Hekimleri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Murat Kalaycıoğlu, pandemiyle birlikle aile sağlık merkezlerinde çalışan sağlık çalışanlarının iş yükünün büyük oranda arttığını ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin hali hazırda yapması gereken sorumlulukları yerine getirmediğini söyledi ve “İzmir Büyükşehir Belediyesine küskünüz” dedi.

  • Ege Postası
  • 12.04.2021 - 10:25

EGEPOSTASI- Koronavirüs salgınıyla birlikte özellikle sağlık çalışanlarının iş yükü artarken aile sağlık merkezlerinde çalışan aile hekimlerinin de iş yükleri büyük oranda arttı.

Konuya ilişkin konuşan Birlik Sağlık Sen Genel Başkanı Ahmet Doğruyol; “Yasa gereği belediyelerin asli görevi olan ölüm raporlarının, yani hayatını kaybeden vatandaşlarımız için verilen ‘ölüm şu nedenle gerçekleşmiştir’ raporunun belediyeler tarafından gerekmektedir. Ölüm raporlarının belediye kadrosunda çalışan doktorlarımız tarafından ya da özel hastane ve poliklinikler ile belediyelerin anlaşması sonucu, özel sektörde sağlık hizmeti veren kurum, kuruluş ve şahıslar tarafından verilmesi gerekir” dedi.

Aile hekimlerimizin iş yükünün zaten çok fazla olduğunu, pandemiyle birlikte aşı ve covid hastalarının izlemi görevinin de de aile hekimlerimizin iş yükünü bir kat daha artırdığını ifade eden Doğruyol; İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın M. Tunç Soyer’in Sağlık Çalışanlarımızın yanında olduklarını bildiklerini, bu konuda da desteklerini beklediklerini söyledi.

AİLE HEKİMLERİ COVİD SÜRECİNDE İPİ EN ÖNDE GÖĞÜSLEDİLER

İzmir Aile Hekimleri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Murat Kalaycıoğlu konuyla ilgili olarak, “İzmir Büyükşehir Belediyesine küskünüz. Çünkü bu pandemi döneminde artan iş yükümüze rağmen, belediyeler asli görevlerini bize yaptırmaktalar. Umumi Hıfzıssıha Kanunna göre defin ve cenaze işleri aslen belediyenin görevi olmasına rağmen 2016 yılında kanunun 216. Maddesine yapılan bir ekleme ile tüm defin ve ölüm belgesi düzenleme işini gece ve hafta sonu demeden aile hekimlerinin üzerine bıraktılar. Ne diyor bu madde; ….Defin ruhsatiyeleri belediye tabipleri, toplum sağlığı merkezi tabipleri ile aile hekimleri tarafından mevtanın muayenesinden sonra verilir…..” diyen Dr. Murat Kalaycıoğlu şunları söyledi; “İzmir aile hekimleri bir yılı aşkın bir süredir devam eden covid pandemisinde ipi en önde göğüsleyen sağlık ekibi oldular. İş yükleri, azalmak şöyle dursun giderek artmaya devam etmekte. Halen kanser taramalar, gebe izlemleri, bebek ve çocuk izlemleri, doğurgan yaş grubu izlemleri, gebe, bebek ve çocuk aşılamaları ve saatler süren poliklinik hizmetlerinin yanı sıra kovid pandemisi ile yeni iş yüklerini de göğüslemek zorunda kaldılar.

Neydi bu pandemi ile artan ve eklenen iş listesi?

Pandemi nedeniyle kapalı olan okul çağı öğrencilerin aşılamaları,

65 yaş ve kronik hastalığı olan özellikli yaş gruplarının HES takiplerinin sağlanması,

Covid pozitif ve temaslı kişilerin sağlık kayıtlarının hafta içi ve hafta sonu da dahil takip

edilmesi,

Covid aşılamaları; önce sağlık çalışanları ve 65 yaş ve kronik hastalığı olan özellikli yaş gruplarıyla başlayan, daha sonra öğretmenler, 60 yaş ve aileleri, 60 yaş altı kronik hastalığı olanlar, polisler, askerler….giderek uzayan bir kovid aşılama listesi,

ve tabii artan hasta muayene sayıları….

Biliyor musunuz aslında bu işlerin hepsi asli görevleri olduğu için içleri biraz buruk da olsa, her geçen gün içlerinden biri ya da aile bireyleri Covid kurbanı da olsa sabırla sürecin sonlanmasını bekliyorlar hiç durmadan çalışarak.

Birkaç ay öncesine kadar yıllık izin hakları, hatta istifa ve emeklilik hakları dahi ellerinden alınmıştı. Peki yok mudur belediyenin asli görevi olan defin ve ölüm belgesi düzenleme işlemlerini üstlenecek ve aile hekimlerinin bu iş yükünü hafifletecek kadrosu? Vardır. Onlarca değil, yüzü aşkın hekim barındırmaktadır belediye bünyesinde.

Ama ne pandemi, ne iş yükü, ne kanun, 2016 yılından beri alışılagelmiş neredeyse angarya hükmündeki defin nöbeti mesaisini aile hekimleri üzerinden kaldırmamıştır. Ücretsiz ulaşım ve otoparklar için teşekkür ederiz. Ama kendi hekimleriniz varken aile hekimlerinin sabah 07.00’ye kadar nöbet tutmaları ve sonrasında yukarıdaki işlerine uykusuz devam etmesi, hafta, tatil, bayram demeden nöbetlerin devam etmesi bizi üzmektedir.” 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.