Dolar 32,4375
%-0.15
Euro 34,7411
%-0.66
Altın 2.441,870
%0.23
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
AK Partili Mısırlı’dan uyarı: Toplu ulaşım 2,5 kat zamlanabilir

AK Partili Mısırlı’dan uyarı: Toplu ulaşım 2,5 kat zamlanabilir

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi AK Partili Meclis üyesi ve Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi Fikret Mısırlı, İzmir’de toplu ulaşımın önemli bir ayağının sağlandığı ESHOT’un mali yapısının bozulduğunu ve yolcu sayısının azaldığını söyledi. Yolcu sayısında artışı  meydana gelmemesi durumunda zam uyarısında bulunan Mısırlı, “Bütçe tasarısına baktığımızda, teşebbüs ve mülkiyet gelirleri kurum hasılatı 2,5 kat artırarak 1.2 milyar liraya çıkmış. Yani burada yolcu sayısında beklenen artış olmaz ise bu gün tam biniş 6,5 lira olan bilet fiyatlarının 2,5 kat artırarak 16.25 olması riski var” dedi.

  • Ege Postası
  • 10.11.2022 - 15:16

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı ESHOT'un 2023 Mali Yılı Bütçe Tasarısı belli oldu. 

Hazırlanan taslak bütçeye göre; yeni yılda ESHOT'un bütçesi 5 milyar 321 milyon olarak belirlenirken 2023 yılı giderleri için de 5 milyar 321 milyonluk bütçe ön görülürken yeni yılda ulaşıma zam yapılıp yapılmayacağı merak konusu oldu.

Öte yandan; ESHOT’un 2023 yılı bütçesi ve performans programını yorumlayan İzmir Büyükşehir Beldiye Meclisi AK Partili Meclis üyesi ve Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi Fikret Mısırlı, ESHOT’un mali yapısının gün geçtikçe kötüye gittiğini ifade ederken hem yolcu kaybı yaşadığını hem de maliyet artışlarının ortaya çıktığını söyledi.

Mısırlı ayrıca, yeni yılda toplu ulaşımda 2,5 kat zam gelebileceği konusunda da uyarı bulundu. 

“YOLCU SAYISINDA BEKLENEN ARTIŞ OLMAZSA…”

Yolcu sayılarında artış olmazsa bu durumun ulaşım ücretlerine zam olarak yansıtılabileceğini bielirten Mısırlı, “2023 Mali Yılı Eshot dev gider bütçesi 5 milyar 321 milyon lira ve gelir 4.3 milyar lira. 2023 bütçe tasarısında; mevcut gelir kaynaklarının verimli ve etkin bir şekilde kullanılmadığı, gider kalemlerinde tasarrufa yönelik bir çalışma ön görülmediği, mali yapısının giderek bozulduğu ve öz varlıklarını tüketmeye başladığı maalesef ortaya çıkıyor. Bütçe tasarısına baktığımızda, teşebbüs ve mülkiyet gelirleri kurum hasılatı 2,5 kat artırarak 1.2 milyar liraya çıkmış. Yani burada yolcu sayısında beklenen artış olmaz ise bu gün tam biniş 6,5 lira olan bilet fiyatlarının 2,5 kat artırarak 16.25 olması riski var.   Alınacak yardım ve kredinin 3,3 kat artışla 3 milyar olacağı öngörülmüş. Bunun 1 milyar lirası kredi, kalan 2 milyar lirasının ise İzmir Büyükşehir Belediyemizden karşılanması  ön görülmüş. Performans programında ise toplu taşımayı özendirecek güzergah, aktarma, durak düzenlemesi, hareket saatleri, yeni hatların planlanmamış olması ve bütün bunların ihtiyaca göre yeniden güncelleme yapılmamış olması ESHOT’un giderek yolcu kaybının önüne geçemesinin mümkün olmadığı algısı oluştıuruyor” dedi.

“YOLCU SAYILARINDAKİ KAYIP KAPATILAMADI”

ESHTOT’un geçtiğimiz yıllara göre yolcu kaybı yaşadığına ve bunu telafi edemediğine dikkat çeken Mısırlı, “ESHOT 2019 yılında 250 milyon yolcu taşırken bu yıl sonuna kadar ancak 150 milyon yolcu taşıma kapasitesine ulaşabilecek. Covid-19 yolcu kaybının başlıca nedenlerinden biriydi ama salgının etkisi azalmasına rağmen 100 milyon kişi kaybını geri getiremedi. Ayrıca 3 yılda artan İzmir nüfusundan da toplu taşıma hiç pay alamamış gibi görünüyor.  Akaryakıt maliyetlerindeki artış özel araç kullanımını kısmen de olsa azalırken ESHOT buradan da pay alamamış” diye konuştu.

“ELEKTRİKLİ ARAÇLARA YÖNELMEMİŞ OLMASI…”

ESHOT’un zarara girmesinde yolcu kaybının yanında akaryakıt giderlerinin de olduğunu ifade eden Mısırlı, elektrikli araç gerekliliğini savundu ve “Akaryakıt ESHOT’un maliyetlerine tesir etmiş durumda. Avrupa’da yakıt tüketen araçlar yerine elektrik enerji araçlara yönelmesi toplu taşımada zorunlu hale gelirken 500' yakın klasik mazotlu araç tercih edilmesi ESHOT’un 10 yılda fazla yüksek maliyetlere katlanmasına neden oldu. Sayın Soyer’in göreve gelmeden önce sözünü ettiği 500 Elektrikli araca yönelmemiş olması mali ve çevresel yükümlülüklerini de ıskalamıştır” ifadelerini kullandı.

“120 DAKİKA ESHOT’TAN KAÇIŞI HIZLANDIRDI”

Aziz Kocaoğlu döneminden bu yana yıllardır uygulanan 90 dakika ve ücretsiz aktarma uygulamasını değiştirilmesinin de yolcu kaybında etkili olduğunu ifade eden Mısırlı, şunları söyledi; “ESHOT bunca zararını başlıca sebeplerinden biri aktarmalı 90 dakika ücretsiz binişler kaldırıp 120 dakikaya çıkarılarak ücretlendirilmesi daha çok gelir elde edeceği planları tutmadı yolcu sayılarını azalmasına minibüs fiyatlarıyla aynı seviyelere ulaştı. Ayrıca daha düşük ücret tarifeleri ile yolcu taşıma sayılarını artırmak yerine ilk binişlerde pahalı taşımacılıkla giderlerini karşılamaya çalışması ESHOT’tan kaçışı hızlandıran diğer bir hatası. Bu arada kurtarıcı olarak kooperatifleşme modeli diye övünülen ‘garantili yolcu taşıma’ İztaşıt modeli nedeniyle normal binişlerin 3 katına yakın sürekli sübvanse edilmek suretiyle para aktarması bu zararların diğer bir sebepleri arasında.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.