AK Partili Kaya'dan Büyükşehir ve Karabağlar belediyelerine üniversite çıkışı; Kaç plan lazımsa yapacağız!
İzmir Demokrasi Üniversitesi Sağlık Binası Açılış Töreni’nde konuşan AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, üniversitenin kuruluş sürecinden Karabağlar Kampüsü’nde yaşanan hukuki ve bürokratik engellere kadar uzanan süreç hakkında kritik açıklamalarda bulundu. Yerel yönetimlerin açtığı davalara ve plan iptallerine tepki gösteren Kaya, "Karabağlar bu yatırımı hak ediyor. Kaç plan yapmamız gerekirse gereksin, Demokrasi Üniversitesi’ni Karabağlar’a kazandırmakta kararlıyız" dedi.
- Ege Postası
- 07.09.2026 - 17:19
- Güncelleme: 07.09.2026 - 22:57
EGEPOSTASI - İzmir Demokrasi Üniversitesi Sağlık Binası Açılış Töreni’nde konuşan AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, üniversitenin kuruluş sürecinden Karabağlar Kampüsü’nde yaşanan hukuki ve bürokratik engellere kadar uzanan süreç hakkında kritik açıklamalarda bulundu.
Konuşmasına İzmir Bakırçay Üniversitesi ve İzmir Demokrasi Üniversitesi'nin kuruluş sürecini anlatarak başlayan Mahmut Atilla Kaya, 15 Temmuz hain darbe girişiminin ardından kapatılan kurumların yerine İzmir’in kuzey ve güney akslarına iki yeni devlet üniversitesi kazandırılması için hızla harekete geçildiğini belirtti.
O dönemki Başbakan Binali Yıldırım ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın vizyonuyla hareket ettiklerini ifade eden Kaya, "Meclisin tatile girmesine 24 saat kala, 19-20 Ağustos tarihlerinde olağanüstü bir gayretle kanun teklifini hazırlayıp partilerle görüştük. Teklifin kabul edilmesiyle hem Bakırçay hem de Demokrasi Üniversitesi kuruldu. Bugün bu vizyoner kararın 10. yılına ulaşmanın gururunu yaşıyoruz" ifadelerini kullandı.
"Karabağlar’ın dönüşümü için üniversite kritik rol oynuyor"
İzmir Demokrasi Üniversitesi'nin başlangıçta kentin güney aksına doğru planlandığını ancak Karabağlar’ın kentsel dönüşüm ve modern şehircilik ihtiyacı doğrultusunda merkezin buraya kaydırıldığını vurgulayan Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Karabağlar maalesef kentleşme adına İzmir’in en problemli bölgelerinden biri. Üniversiteler bulundukları bölgeyi hızla dönüştüren, vizyon katan ilim yuvalarıdır. Biz de TOKİ’ye ait 800 bin metrekarelik arazinin 400 bin metrekarelik kısmını Demokrasi Üniversitesi kampüsü için tahsis ettik. Amacımız hem Karabağlar’ı hak ettiği modern çehreye kavuşturmak hem de bölgeye sosyal ve kültürel bir dinamizm getirmekti."
CHP'li belediyelere plan iptali tepkisi
Kampüs projesinin ve bölgedeki TOKİ konutlarının İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Karabağlar Belediyesi tarafından yargıya taşınarak engellenmeye çalışıldığını dile getiren AK Parti'li Kaya, yaşanan dava süreçlerine tepki gösterdi:
"Bir eğitim yuvasına, bir ilim yuvasına nasıl karşı çıkılır anlamakta güçlük çekiyoruz. İlk planımız dava açılıp iptal ettirildi. 'Hata bizdedir' dedik, teknik ekiplerle görüşüp ikinci planı hazırladık; ona da dava açıldı. Türkiye’de eşi benzeri görülmemiş bir şekilde, TOKİ’nin arazi devrine dahi dava açan bir yerel yönetim anlayışıyla karşı karşıya kaldık. Üçüncü planı da yaptık, şu an dosya istinaf aşamasında. Ancak buradan açıkça ifade ediyorum: 3 değil 4, 5 ya da 10 plan da yapsak bu üniversite Karabağlar’da kalacak."
"Davalarla vuruşa vuruşa hizmet etmeye devam edeceğiz"
Karabağlar Belediye Başkanı Helil Kınay’ın da katıldığı törende konuşan Kaya, projenin sürekli yargı engeliyle karşılaştığını belirterek, "Davalarla vuruşa vuruşa İzmir’e hizmet etmeye devam edeceğiz" dedi.
İmar planlarının yanı sıra TOKİ ihalesine de dava açılıp iptal ettirildiğini kaydeden Kaya, ihaleye ilgililer dışında bir yerel yönetimin dava açmasının Türkiye'de örneği olmadığını dile getirdi.
"Karabağlar hak ettiği yatırımlara kavuşacak"
Karabağlar’ın yaklaşık 500 bin nüfusuyla İzmir’in en büyük ikinci ilçesi olmasına rağmen yıllardır sosyal, kültürel ve ticari donatılardan yoksun bırakıldığını belirten Kaya, açılışı yapılan sağlık binasının ve yükselen TOKİ konutlarının bölge için büyük bir umut olduğunu söyledi.
Kaya, konuşmasını "İzmir’in sorunları çözümsüz değildir; ihtiyacımız olan tek şey ortak akıldır. Engellemelere ve dava süreçlerine rağmen 'Konu İzmir ise gerisi teferruattır' diyerek hem İzmir’imize hem de Karabağlar’ımıza hizmet etmeye, inşaatlarımızı yükseltmeye devam edeceğiz. Açılışını gerçekleştirdiğimiz yeni sağlık merkezimizin üniversitemize, öğrencilerimize ve tüm hemşehrilerimize hayırlı olmasını diliyorum" diyerek tamamladı.

KAYA'NIN AÇIKLAMALARININ TAMAMI ŞU ŞEKİLDE:
"Bizim derdimiz bu üniversiteyi Karabağlar'a yapmak, Demokrasi Üniversitesi'ni Karabağlar'a kazandırmak. Bundan da en çok siz mutlu olacaksınız dedik ama biz derdimizi anlatamadık. Ve tarihe geçmiştir. Yani biz bu plan davalarını itirazlarına alıştık da maalesef TOKİ’nin ihalesine bile dava açıp iptal ettirdiler. Ya bunun örneği yok. BakınTürkiye'de bu zamana kadar yapılmış bir TOKİ projelerinin imarı ve bu noktadaki çalışmalarına dava açılmıştır ama ihalesine açılmış ihalelerinin ilgilileri dışında bir yerel yönetimin açmış olduğu bir dava yok.
Maalesef Karabağlar’da bunuda yaşadınız. Sonra ikinci plan, ödenek orada duruyor, her şey hazır., maalesef bakın bugün burada İzmir'de siyaset yapan bir kardeşiniz, bir İzmir’İn evladı olarak söylüyorum, şu çocuklarımız yıllardır burada şu prefabrik binalarda eğitim hayatını yaşadılar ya. Bu şehre yakışmadı.. Bu yaklaşım, bu şeye uygun bir yaklaşım da değildir. İzmir bir üniversite kentidir.
Şimdi buraya üçüncü planı yaptıktan sonra yine dava açtılar ham Büyükşehir Belediyesi hem de Karabağlar Belediyesi. Ve konuştuk bunları açmayacakları söylendiği halde.
Şuan da istinafta dava. Bir yandan arkada TOKİ binalar birlikte yükseliyor ve bir yandan da şimdi bu davalarla uğraşıyoruz. Şu anda dosya istinafta. Ama şunu herkes bilsin. Buradan açıkça ifade ediyorum.
3 değil 4 plan da olsa, 5 plan da olsa, 10 plan da olsa, Demokrasi Üniversitesi Karabağlar'da kalacaktır ve Karabağlar'a hizmet etmeye ve üniversiteli kardeşlerimize bu noktada güzel bir bilim yuvası olması noktasında da o en sonunda ortaya çıkacak. Ya bizi bir direnç bu noktalarda çok, yani çünkü 3 dava falan bize yetmez. Arkada Karabağlar kentsel dönüşüm, Büyükşehir Belediyesi ile ilçe belediyesi 7. dava açtılar. 1. dava açmış.
Yani, onun için üç falan bizi kesmez., biz buraya yapacağız. Yani, çünkü biz istiyoruz ki Karabağlar coğrafi olarak İzmir'in en güzel noktası. Bakın. İşte şuradan görüyoruz, yani İzmir Körfezi ayaklarımızın altında. Ve burası artık, yani dünyadaki ve Türkiye'deki örneklerin de olduğu gibi, bakın, modern bir kent haline gelsin. Karabağlar'daki hemşehrilerimiz bu üniversiteyi de hak ediyorlar, bir üniversite kenti olmayı da hak ediyorlar.
İşte tiyatro binası yapacağız burada? Biz bunları planlarken Karabağlar’da, yani tiyatro binası falan diyecektim, sanırım sinema salonu yok. Sinema salonu… Yani İzmir'in ikinci büyük ilçesi ve 500 bin nüfusa dayanmış ama maalesef bu yok. Bırakın yani kültürel, sanatsal bir faaliyeti, yani hemşehrilerimizin gideceği bu noktada neredeyse sinema bile hizmet edecek, bu noktada bir ticari faaliyet ortaya koymuş özel bir yaklaşım yok.. Ama inşallah işte bugün hani benim için de bu açıdan çok mutluluk verici ve çok anlamlı bir tören. Tabii tarihe de not etmek açısından da bunu düştüm. buradaki kıymetli katılımcılara, hocalarımıza, biz hep söylüyoruz bakın İzmir'in sorunları çözümsüz değildir. İzmir'in potansiyeli çok büyük bir kenttir.
Kültürüyle, doğasıyla tarihiyle müthiş bir potansiyele sahip bir kent. Bu kente de ihtiyaç olan ortak akıldır. Biz bu ortak aklı ortaya koymak için de hep sürekli bir çalışma gayreti içerisindeyiz. Bundan sonra da hep o noktada olacağız. Biz konu İzmir ise gerisi teferruattır. diyoruz. Konu Karabağlar ise gerisi teferruattır diyoruz. Bu noktada inşallah şu dava ara süreçte netice itibariyle hızlı şekilde biz inşaatlarımızı burada temel atmalarımıza devam edeceğiz. Davalarla vuruşa vuruşa onlar inat etse de, biz inat da bir murattır diyerek İzmir'e de Karabağlar’a da hizmet etmeye devam edeceğiz."

SAĞLIK BİNASI'NDA NELER VAR?
Üniversitenin gelişim vizyonu doğrultusunda hayata geçirilen bu önemli yatırımın ihalesi 28 Şubat 2025 tarihinde gerçekleştirilmiş, 17 Mart 2025 tarihinde yüklenici firma ile sözleşme imzalanmış ve 20 Mart 2025 tarihinde yer teslimi yapılarak yapım çalışmalarına başlanmıştır.
Yaklaşık bir buçuk yıllık yoğun ve titiz bir çalışma sonucunda, dört bloktan oluşan ve toplam 10.157 metrekare kapalı alana sahip Merkezi Derslik Binamız, 7 Eylül 2026 tarihinde eğitim-öğretim faaliyetlerine hazır hale getirilmiştir.
Modern eğitim anlayışının gerektirdiği fiziksel ve teknolojik altyapıyı sunacak şekilde planlanan binamız; Tıp Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi ve Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulun eğitim faaliyetlerine ev sahipliği yapacak ve yaklaşık 2.000 öğrencimizin eğitim hayatına katkı sağlayacaktır.
Merkezi Derslik Binası bünyesinde;
* 13 adet laboratuvar ile toplam 1.304 metrekare laboratuvar alanı,
* Farklı kapasitelerde 4 adet amfi ile toplam 585 metrekare amfi alanı,
* 15 adet derslik ile toplam 1.082 metrekare derslik alanı,
* 270 metrekare kantin ve kafeterya alanı,
* 250 metrekare yemekhane,
* 31 adet akademisyen odası ve idari ofislerden oluşan toplam 1.077 metrekarelik çalışma alanı,
* Bunun yanı sıra toplantı salonu bulunmaktadır.
Bu kapsamlı eğitim yapısı sayesinde üniversitenin özellikle sağlık alanındaki eğitim kapasitesinin artırılması, yaklaşık 2.000 öğrenciye daha nitelikli, çağdaş ve donanımlı eğitim ortamları sunulması ve akademik çalışmaların desteklenmesi hedeflenmektedir.

KİMLER KATILDI?
Açılış törenine, İzmir Valisi Dr. Süleyman Elban, AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Alıcı, Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bayram Yılmaz, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Balcı, İzmir Bakırçay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rasim Akpınar, Karabağlar Kaymakamı Mehmet Özer, Konak Kaymakamı Ediz Sürücü, Karabağlar Belediye Başkanı Helil Kınay, MHP İzmir İl Başkanı Veysel Şahin, Sivil Toplum Kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Yorum Yazın