Dolar 32,3374
%-0.07
Euro 34,8108
%0.06
Altın 2.393,270
%-0.15
Bist-100 10.277,00
%0.67

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
AK Partili Başdaş’tan Büyükşehir’e EXPO resti: Bakanlık kararından sonra çalışma yapamazlar

AK Partili Başdaş’tan Büyükşehir’e EXPO resti: Bakanlık kararından sonra çalışma yapamazlar

AK Parti Konak İlçe Başkanı Sait Başdaş, İzmir’in ev sahipliği yapmaya hak kazandığı ve Yeşildere bölgesinde düzenlenmesi planlanan 2026 Botanik EXPO’su üzerinden İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ‘plan’ resti çekti. Bölge halkının kamulaştırmalara karşı dava açtığının altını çizen Başdaş, “Vatandaşlar burada EXPO istemiyoruz pankartları asmışlar. Duyduğum kadarıyla hepsi dava açmışlar. Son olarak bakanlık onayı heyelan bölgesi ilan etti ve o bölgeyle ilgili bir çalışma yapılamayacak” dedi.

  • Ege Postası
  • 27.12.2022 - 16:23

EGEPOSTASI- AK Parti Konak İlçe Başkanı Sait Başdaş, Büyük İzmirTV’de yayınlanan Gündeme Dair programında Figen Avcıoğlu’nun sorularını yanıtladı. 

Merkezi iktidarın Konak yatırımlarından bahseden Başdaş, CHP ve AK Parti arasında sıklıkla tartışma konusu olan ‘Engelleniyoruz’ polemiğiyle ‘algı yaratılmaya çalışıldığını’ söyledi.

Konak özelinde kentsel dönüşüm çalışmaları ve Yeşildere EXPO planlarını de değerlendiren Başkan Başdaş, Konak Belediyesi Hizmet Binası yapımı için İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne taşınmazların tahsis edilmesi konusunda Konak Belediye Başkanı Abdül Batur’u sert sözlerle eleştirdi. 

“BAKANLIK VARKEN BELEDİYENİN BÖYLE BİR ÇALIŞMAYA GİRMESİ…

Merkezi iktidarın yatırımları noktasında orjinaline uygun olarak yeniden inşa edilen İktisat Kongresi Binası örneğini veren Başdaş, Büyükşehir’in de kongre düzenlenmesine tepki gösterdi ve “Yıllardır CHP’li belediyeler tarafından ‘İzmir’e yatırım yapılmıyor, İzmir cezalandırılıyor’ algısını çürüteceğiz. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün 100 yıl önce iktisat kongresini topladığı bine CHP’li belediye tarafından yıkılıp otopark yapılmıştı. Yıllardır otopark olarak işletilen yer Mart ayında Valiliğimiz tarafından satın alınarak eski binasına kavuşturulacak. Şubat ayında da Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılışı yapılacak. Yıllardır Atatürk'ün kurduğu partiyiz diye övünen CHP… Bu mu sizin Atatürk’ün partisi olmanız! Biz Atatürk’ün mirasına sahip çıkıyoruz. 17 Şubat'ta aynı yerde İktisat Kongresi’ni toplayacağız ve Konaklılara da bir eser kazandırmış olacağız. Bakanlık böyle bir çalışma yaparken onlar da böyle bir çalışma içinde girdiler. Bakanlığın bir çalışması varken belediyenin böyle bir çalışma içine girmesi doğru değildir. Biz kongreyi kendi yerinde yapıyoruz. 17 Şubat'ta muhteşem bir açılışla 4 Mart’a kadar sürecek bir kongre olacak. İş adamları hem yurtdışından hem de yurt içinden gelecek. Güzel bir kongre olacak” dedi.

“HÜKÜMET DAVET EDİYOR BÜYÜKŞEHİR KATILMIYOR”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiği İzmir programında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in katılım göstermemesini de değerlendiren Başdaş, “Onların kendi bilecekleri iş. Sayın Bakanımız Nebati’de bir davet gönderdiklerini ve tüm paydaşları davet ettiklerini söyledi. Tabii katılıp katılmamak kendi bileceği iş. Ama ben hükümetimizin davet ettiğini biliyorum. Bakanlarımız İzmir’e parti çalışması dışında herhangi bir program için geldiğinde Büyükşehir’e davet gidiyor ama Büyükşehir katılmıyor” diye konuştu.

“KÜLTÜR-SANAT FESTİVALLE OLMAZ”

Merkezi iktidarın Konak yatırımları hakkında da bilgi veren Başdaş, hizmet noktasında yerel yönetimleri eleştirdi ve “Yıllardır bütçenin büyük bir bölümünü kültür sanata ayırdıklarını söylüyorlardı. Ama bunu sadece özel günlerde sanatçılara para vererek ya da festival yaparak yapıyorlardı. Festivalle kültür sanat yapıyorlardı. Ama biz… Alsancak'ta eski Tekel Fabrikalarının olduğu yer. ÖYle büyük bir kültür merkezi yapıyoruz ki… İçinde spor alanları, sinema-tiyatro salonları, kütüphane ve sanat atölyelerinin olduğu bir yer yapıyoruz. Gerçek kültür sanat bu. Biz eser bırakıyoruz. Mart ayında açacağız. İkiçeşmelik tarihi bir yerdir hepimiz biliyoruz. İkiçeşmelik’te pilot olarak 2 sokaktan başlandı. İyileştirme çalışması yapıldı. Bu ay sonunda teslim edecekler. Bundan sonra o bölgedeki bütün sokaklarda aynı çalışmaları yapacağız ve İzmir, bu sokakların gerçek kimliğini görmüş olacak. Orada 170 hane var. bunların hepsi yapıldı, bitmek üzere. Ve Damlacık… Sayın Tunç Soyer’in şatosunun hemen karşısında. Orada da 11 eski yapı var. Restorasyonları yapılıyor. Millet bahçesi gibi bir alan yapılacak. Muhteşem bir eser daha Konaklılara kazandırılıyor. Burası Tunç Soyer'in evinin tam karşısında. Manzara güzel olacak. Ayrıca Alsancak Stadı’nın altına Türkiye’nin en büyük gençlik merkezini yaptık. 5 tane halı saha yaptık. Bir de Basmane Garımız.. Restorasyonunu yaptık. Mart ayında teslim edilecek. Yine yıllardır çürük halde duran bir eseri kazandırmış olacağız. Sosyal yardımlarımız oldu. Konak’ta son 3 ayda 17 bin aile Aile Sosyal Paketinden yararlananlar ve hane başı bin 400 ila 2 bin lira arasında para aldılar. Hedefimiz Konak’ta 30 bin aileye ulaşmak” ifadelerini kullandı.

ROMANLARA SOSYAL KONUT MÜJDESİ

Hem Konak hem de İzmir’de sıklıkla CHP ve AK Parti arasında tartışmaların odağına oturan Roman vatandaşlar konusunda da değinen Başkan Başdaş, şunları söyledi; “Bu algıyı CHP’li milletvekili ve CHP’li belediyeler hep yapıyor. Roman vatandaşlar üzerinden durmadan algı yaratıyorlar. Öncelikle orada belediyenin acilen kentsel dönüşüme başlaması lazım. Kentsel dönüşüm olmadan bunlar olamaz. Ege Mahallesi’nde yapılmaya başlandı ama orada yapılan kentsel değil rantsal dönüşüm. Oradaki insanları evlerinden edecekler. ORada 111 hanenin tapularını oybirliğiyle aldık. Ama ona rağmen orada rantsal dönüşüm var ve oradaki Roman vatandşalrı evlerinden etmek istiyorlar. Biz buna müsaade etmeyeceğiz. Ayrıca Yenişehir ve Hilal’de Roman vatandaşlarımıza sosyal konut müjdesi veriyoruz. Tepecik pazar yerinin karşısında. 20 dönümlük bir alan. Bakanımızla görüştük. Şu anda incelemeler yapılıyor. Sayın Bakanımız Cemal Bekle vekilimizle bize söz verdi. Sosyal konut için çalışmalar başladı ve inşallah mart ayında temelini atacağız. Biz iş yapıyoruz, birileri gibi laf üretmiyoruz. Yıllardır yapamadıkları hükümet yapıyor. Yıllardır ortaya hiçbir hizmet götürmeyen bir yerel yönetim var. Sadece algı yaratıyorlar. Roman STK’ları toplayıp kahvaltı yapmakla olmaz. Oradaki vatandaşlarımız bırakın 2. sınıf 4. sınıf vatandaş muamelesi görüyor. Çöpler bile toplanmıyor orada. Şu anda Konak Belediyesi’nin yaptığı tek iş temizlik işi ama onu da beceremiyorlar.”

“AMBALAJ AYNI AMA İÇİNDEKİLER DEĞİLİYOR”

Konak’ın en büyük iki kentsel dönüşüm projesinin durma noktasına geldiğine dikkat çeken Başdaş, dönüşüm için çözüm adresi olarak Çevre, Şehircilik ve İklim değişikliği Bakanlığı’nı işaret ederken Konak Belediye Başkanı Abdül Batur’a da seslendi ve “Abdül Batur gelir gelmez burada kentsel dönüşüm yapacağını söyledi. Ben ilk gün de söyledim. Onların yaptığı imar planları uygulanacak planlar değil. Zaman kazanmak için yapılan bir hamle bu. Orada herhangi bir şey yapılmıyor. Kentsel dönüşüm kentsel dönüşüm değil. Uygulanmayacak imar planları yapıyor ki vakit geçirsin. 2024’te onu büyükşehir’e aday gösterirlerse göstersin. Ama Konakl’ta 5 dönemdir ikinci dönem belediye başkanlığı yapan olmadı. Biri geliyor 1 dönem yapıyor. Başarısız oluyor gönderiyorlar. Ambalaj aynı, içindekiler değişiyor. Gültepe ve Beştepe’ler’deki vatandaşlarımıza sesleniyorum. Onlar hiçbir şey yapamaz. Abdül Batur’a da sesleniyorum. Gel Çevre ve Şehircilik Bakanımıza birlikte gidelim ve vatandaşlarımızın sorunun beraber çözelim. Buradaki sorunu bakanlık çözmediği sürece… Zaten bunu yapacak parası da yok. 2023’te cumhurbaşkanımızı hak ettiği oyla seçtireceğiz. Daha sonra da Konak’ı AK Partili belediyecilikle tanıştıracağız” dedi.

“BAKANLIK HEYELAN BÖLGESİ İLAN ETTİ”

İzmir’in ev sahibi olma hakkı kazandığı 2026 bornik EXPO’suyla ilgili Yeşildere üzerinden dönen  tartışmalarda bakanlık kararına dikkat çeken Başdaş, Büyükşehir çalışmalarına rest çekti ve “Engelleniyoruz diyorlar ya… Biz Konak'ta hizmet yapmak istiyoruz biz engelleniyoruz. 2021 yılında deprem konutları teslimatıyla ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanımız Murat Kurum İzmir’e geldi. Yeşildere bölgesinin oradan geçerken İzmir’e yakışmayan o görüntüyü gördü. 30-40 yıldır CHP’li belediyenin hizmet götürmediği bir bölge. ‘Bu görüntü ne İzmir’e ne Türkiye’ye yakışmayan bir görüntü dedi. 500+500 olmak üzere 2 etaplı bir sosyal konut projesi yapalım’ dedi. Tabii bunlar tutuştu. Biz alana gittik vatandaşlarla konuştuk. Herkes memnun. Ankara’dan bri müdür atandı çalışmalar başladı. Biz onlara İzmir’e EXPO’yu kazandırdıkları için teşekkür etmiştik ki o zaman Pınarbaşı'ndaydı. Ama Yeşildere dönüşümü konusu açılınca hemen EXPO alanını Yeşildere’ye kaydırdılar. Burad aolmasuı mümkün değil. Hemen planları meclisten geçirdiler. Kamulaştırma kararı alındı ama o vatandaşların nereye gideceği umurlarında değil. O vatandaşlar 40 yıldır oturdukları yerlerden olacaklar. Ama onların umurunda değil. Amaç, bakanlığın projesini baltalamak. Oradan bir dere geçiyor. Bakanlığımız orasıyla ilgili bir çalışma yapıyor. Ama büyükşehir kamulaştırma yapmak istiyor ama kimse kabul etmiyor. Vatandaşlar burada EXPO istemiyoruz pankartları asmışlar. Duyduğum kadarıyla hepsi dava açmışlar. Son olarak bakanlık onayı heyelan bölgesi ilan etti ve o bölgeyle ilgili bir çalışma yapılamayacak” diye konuştu.

“BU MALLARI BÜYÜKŞEHİR’E YEDİRTMEYECEĞİZ, DAVA AÇACAĞIZ”

Son olarak Konak Belediyesi Hizmet Binası yapımı için belediye mülkiyetindeki 3 taşınmazın Büyükşehir’e tahsis edilmesini yargıya taşıyacaklarını belirten Başkan Başdaş, şunları söyledi; “Bunlar top çeviriyorlar. Bunlar hiçbir şey yapamazlar. Biz 2018 yılında hizmet binamızı Tepecik’e yapacaktık. Orada şoförler odasına ait bir petrol ofisi vardı. Hem orayı hem de o bölgedeki 84 esnafı mahkeme kararıyla boşalttı. Orada 5 yıldır kamu zararı var. Bir önceki başkan Sayın Sema Pektaş hizmet binası için bizden destek istedi ve verdi. Mimari projeleri her şey yapılmıştı, sıra temel atmaya gemişti. Sema Hanım’dans onra Abdül Batur seçilince ‘ben burada yapmayacağım’ dedi. 2020’de deprem bahanesi oldu ve hizmet binasının yıkıp yenisini yapacağım dedi. Hazır yer var dedik ama merkezi yerde yapacağım dedi. Kredi için başvurdu. Sandı ki kredi çıkmayacak ve o da biz istedik ama engelleniyoruz algısı yaratacak sandı. Ama kredi çıktı. E şimdi o kredi kullanmadığı için eridi. Daha sonra mecliste bir gördük ki Konak’ın 3 tane en değerli yerini Büyükşehir’e verecek ve Büyükşehir bina yapacak. Yahu Tepecik Pazaryeri 3,5 emsalli. Sadece orayı satmaya kalksa o parayla 3 hizmet binası yapar. Büyükşehir Konak’a hizmet edecek ama onun karşılığında 5 katı şey alacak. Büyükşehir Konak’ın mallarına çöktü ama biz bu malları Büyükşehir’e yedirmeyeceğiz ve dava açacağız.”
 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.