Dolar 32,5822
%0.33
Euro 34,7960
%0.18
Altın 2.509,000
%0.99
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
AK Parti'den vergi muafiyeti açıklaması

AK Parti'den vergi muafiyeti açıklaması

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, "Tüm ücretlilerin asgari ücrete kadar olan kazançları vergi dışı bırakılacak. Vergi istisnası 18.5 milyon işçi ve memuru kapsayacak" dedi

  • Ege Postası
  • 20.12.2021 - 17:09

AK Parti Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş, asgari ücretle ilgili düzenlemeleri de içeren yasa teklifi komisyonda görüşülürken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanla yaptıkları istişare hakkında bilgi verdi.

Asgari ücretle ilgili teklifin maddelerinde yeni düzenlemeler yapılacağını belirten Elitaş, şunları söyledi:

* Sayın Cumhurbaşkanımız, Genel Başkanımızla yaptığımız istişare sonucunda bunun, tüm ücret ve maaş alanları da kapsayacak şekilde, 18,5 milyon memur ve işçiyi kapsayacak şekilde, asgari ücret kadar kısmın vergi dışı ve damga vergisinden istisna edilmesine ilişkin önergeyi milletvekili arkadaşlarımız imzaya açtılar.

* Brüt 5 bin liraya kadar olan kısımdan vergi sıfır olacak. 8 milyon 900 bin asgari ücretli bu kapsamda değerlendirilecek. Bunun maliyeti 17,5 milyar lira olacak.

Elitaş, bu düzenlemenin tüm işçilere uygulanması halinde, 15,3 milyon kişi için toplam maliyetin 31,1 milyar lira olarak öngörüldüğünü belirterek, “Sigorta pirimi hariç, sadece vazgeçilen gelir vergisi bu tutar. 3,2 milyon da memur var. Toplam maliyeti 37 milyar 600 milyon lira. Arkadaşlarımızın vereceği önerge, 37 milyar 600 milyon liralık bir maliyeti kapsayacak” diye konuştu.

Mustafa Elitaş, teklife ilişkin 2 önerge sunacaklarını belirterek, bunlardan birinin gelir vergisi istisnası, diğerinin damga vergisine ilişkin olacağını söyledi. Komisyonda, teklifin geneli üzerindeki görüşmeler tamamlanarak, maddelere geçildi.

VERİLEN SÖZ BOŞA DÜŞMÜŞTÜ

Meclis’e sunulan yasa teklifinin ilk haline göre, Gelir Vergisi ve Damga Vergisi sadece asgari ücretin brüt tutarını aşmayanların ücretleri için kaldırılacaktı. Buna göre ‘asgari ücretli olarak çalışanların’ ücretleri gelir ve damga vergilerinden istisna tutulacaktı.

Ancak asgari ücretin üzerinde maaş alanlardan yine Gelir Vergisi ve Damga Vergisi kesilmeye devam edilecekti.

Çalışma Bakanı Vedat Bilgin, “Tüm işçilerin ücret gelirlerinin asgari ücrete kadar olan kısmında Gelir ve Damga vergileri kaldırıldı” açıklamasını yapmıştı. Verilen bu söz yeni yasa teklifiyle boşa düşmüştü.

Şimdi AK Parti bu düzenlemede geri adım attı. AK Parti’li Elitaş, “Tüm ücretlilerin asgari ücrete kadar olan kazançları vergi dışı bırakılacak” dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.