Dolar 32,2020
%-0.22
Euro 35,0069
%-0.22
Altın 2.498,740
%1.32
Bist-100 10.644,00
%3.14

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
AİHM  eski Yargıcı Türmen'den seçim süreci değerlendirmesi: 'YSK işini yapsın'

AİHM eski Yargıcı Türmen'den seçim süreci değerlendirmesi: 'YSK işini yapsın'

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) eski Yargıcı ve eski CHP Milletvekili Rıza Türmen, 2023 genel seçimlere ilişkin yaptığı açıklamada, seçimlerin ertelenemeyeceğini ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın aday olmayacağını belirtti. Öte yandan YSK’nın seçim tarihine kadar seçmen kütüklerini güncellemesi gerektiğine çeken Türmen, ‘’ YSK’nın işini yapması ve seçim kütüklerini yeniden düzenlemesi gerekiyor bunun için yeterli vakit var’’ dedi.

  • Ege Postası
  • 17.02.2023 - 18:02
  • Güncelleme: 17.02.2023 - 18:06

BERİVAN KAYA/EGEPOSTASI- Kahramanmaraş merkezli meydana gelen iki yıkıcı depremin ardından 18 Haziran'da yapılması gereken seçimlerin ertelenip ertelenmeyeceğine yönelik tartışmalar sürüyor.

AK Parti kurucularından TBMM eski Başkanı Bülent Arınç’ın geçtiğimiz günlerde yaptığı ‘seçim ertelensin’ çağrısına muhalefet cephesinden tepkiler gelirken hukukçulardan da ertelenemeyeceği yönünde açıklamalar yapıldı.

Seçimlerin anayasaya göre sadece savaş hali durumunda ertelebilecğini vurgulayan hukukçular, 2023 genel seçimlerin en geç 18 Haziran günü yapılması gerektiğini belirtti.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) eski Yargıcı ve CHP İzmir eski Milletvekili Rıza Türmen, Ege Postası’na yaptığı açıklamada, seçimlerin ertelenemeyeceğini savunurken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ise aday olamayacağını öne sürdü.  

‘’SEÇİM ERTELENEMEZ’’

Anayasanın 78. maddesine dikkat çeken Rıza Türmen, ‘’ Anayasa sadece savaş varsa ve yeni seçimlerin yapılması olanaksız hale gelmişse TBMM seçimleri bir yıl erteleyebilir.  Eğer savaş hali ortadan kalkmazsa bir kere daha yapılabilir. Seçimlerin ertelenmesi son derece dar bir alan ile sınırlandırılmıştır. Savaş olmalı ve savaş seçimlerin yapılmasını imkansız hale getirmelidir, bu durumda da sadece TBMM erteleyebilir. Cumhurbaşkanı, Cumhurbaşkanı Kararnamesi ya da başka bir şey değil sadece TBMM’nin böyle bir yetkisi vardır ve savaş ortadan kalkmamışsa bir kere daha tekrarlanabilir.   Neden bu kadar dar bir alana sıkıştırıldı, çünkü seçimin ertelenmesi, seçimden kaçmak anlamına gelir. Anayasa koyucu buraya sert bir hüküm koydu. Son derece açık bunun başka bir yorumu imkansız’’ dedi.

‘’ERDOĞAN ADAY OLAMAZ’’

Seçimlerin 18 Haziran günü yapılma ihtimali karşısında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bir kez  aday olup olamayacağı tartışılmaya başlandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Anayasaya göre aday olamayacağını belirten Türmen, ‘’Anayasa koyucu bir kişinin en fazla 2 dönem Cumhurbaşkanlığı yapabileceğini belirtiyor. Bir kişi 2 dönemden fazla Cumhurbaşkanlığı yapamaz çünkü 2 dönemden fazla yaparsanız bu bir değişimi engeller. O kişi çok uzun bir süre iktidarda kalır bu da demokrasi ile bağdaşmaz. Yeni ya da eski Anayasa gibi bir şey söylenmez. 3 dönem ve daha fazla olursa demokrasi ile bağdaşmaz. Bu anayasadan önce  yapılmış olan cumhurbaşkanlıkları sayılmaz gibi bir hüküm de yok’’ dedi.  

‘’YSK İŞİNİ YAPSIN’’

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) Haziran ayına kadar seçmen kütüklerini güncellemesi gerektiğine dikkat çeken Türmen, ‘’Yüksek Seçim Kurulu’nun görevi seçimi düzenlemektir. Seçim tarihini tespit etmek değildir. Büyük bir deprem oldu ama bu güçlüğü YSK’nın yenebilmesi lazım. Seçmen kütüklerinin yeniden düzenlenmesi lazım. Önümüzde 4 ay var. YSK iyi niyetliyse 4 ayı iyi değerlendirip, seçmen kütüklerini düzenleyebilir. YSK’ya eski seçimlerde yaptığı şeyler yüzünden güven kalmadı. YSK’nın işini yapması ve seçim kütüklerini yeniden düzenlemesi gerekiyor bunun için yeterli vakit var’’ dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.