Dolar 32,2020
%-0.22
Euro 35,0069
%-0.22
Altın 2.498,740
%1.32
Bist-100 10.644,00
%3.14

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
6 parti 'parlamenter sistem' için başlıkları belirledi

6 parti 'parlamenter sistem' için başlıkları belirledi

Muhalefet partileri "güçlendirilmiş parlamenter sistem" ile ilgili çalışacağı başlıkları belirledi.

  • Ege Postası
  • 06.10.2021 - 12:25

CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, Gelecek Partisi ve DEVA Partisi'nde, parlamenter sistemle ilgili çalışmaları yürütecek isimler, dün TBMM'de bir araya geldi.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, toplantıda, partiler parlamenter sisteme geçişin temel ilkelerinin yer aldığı çalışmalarını sundu.

Sistemle ilgili tek bir mutabakat metni oluşturmayı hedefleyen muhalefet, toplantılarda çalışılacak konuları "yasama, yürütme ve yargı" üst başlığıyla belirledi.

Temel hak ve hürriyetler ile kamu yönetimi kapsamında ele alınacak konuların da belirlendiği toplantıda, Siyasi Etik Kanunu üzerinde de çalışılması karara bağlandı.

GELECEK HAFTA BİR ARAYA GELECEKLER

Sonraki toplantıyı gelecek hafta çarşamba günü yapacak heyet, takip eden dönemde ise her hafta salı günü TBMM'de toplanacak.

Gelecek hafta gerçekleştirilecek toplantıda öncelikle yasamanın birinci maddesi olarak seçimler görüşülecek. Meclisin görev süresi, seçim barajı, seçim sistemi, siyasi partilerin de ele alınacağı toplantıda, parti içi demokrasi, hazine yardımları, Meclis İçtüzüğü ve milletvekillerinin görevlerini daha iyi ve serbest şekilde yerine getirebilmeleri için tanınan ayrıcalıkları ifade eden yasama bağışıklığı gündeme gelecek.

Heyet, sonraki hafta, kanun yapım süreçleri, TBMM'nin denetim yetkisi ve bütçe hakkıyla ilgili müzakerelere geçecek.

Çalışmalar tamamlandıktan sonra oluşacak ortak metin, genel başkanların onayına sunulacak. Son şekli verilecek çalışma, genel başkanların onayının ardından kamuoyuna açıklanacak.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.