Dolar 32,3114
%0.1
Euro 35,0000
%0.5
Altın 2.450,030
%1.04
Bist-100 10.173,00
%1.17

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
24 can bu yüzden gitmiş

24 can bu yüzden gitmiş

Teknik ve trafik bilirkişileri hazırladıkları raporda, midibüs sahibi tarafından izinsiz olarak fren sistemini güçlendirmek ve kolaylaştırmak amacıyla uygun olmayan ek hava takviyeli ‘Servo fren’ takılmasının neden olduğunu belirtti. Anneler Günü faciası davasında kritik rapor

  • Ege Postası
  • 04.10.2017 - 11:49

Muğla’nın Marmaris İlçesi’nde geçtiğimiz 14 Mayıs’ta Anneler Günü'nde meydana gelen ve 24 kişinin öldüğü 10 kişinin de yaralandığı trafik kazasıyla ilgili trafik ve teknik bilirkişi raporlarında, olayın tek sorumlusunun ve asli kusurlu kişinin, araca fren sistemini güçlendirmek için ek hava takviyeli fren sistemi takan araç sahibi Bülent Çetindağ olduğu belirtildi. Bilirkişilerin 40 sayfadan oluşan raporlarını olayı soruşturan Cumhuriyet Savcısı’na teslim ettikleri öğrenildi.

Olaya neden olan kaza, geçtiğimiz 14 Mayıs’ta 12.30 sıralarında, Muğla- Marmaris karayolunun Sakar Geçidi rampasında meydana geldi. İzmir Buca İlçesi Anneler Günü kapsamında düzenlenen günübirlik Marmaris gezisi için yola çıkan, kadınlar ve çocukların da bulunduğu grubu taşıyan, şoför Armağan Serttaş yönetimindeki 03 FR 747 plakalı tur midibüsünün iddiaya göre freni boşaldı. Keskin virajların bulunduğu rampada sürücünün kontrolünü yitirdiği midibüs hızla yol almaya başladı. Yolcuların çığlıkları arasında, virajda yaklaşık 30 metreden alt yola uçan midibüs, 35 AL 1645 plakalı otomobilin üzerine düştü. Midibüsten fırlayıp etrafa saçılan ve araç içinde sıkışan 24 kişi Fatma Sevindik (58), Nesrin Öksüz (53), Mükerrem Salcan (63), Selda Altay (41), Ayşe Kolcu (54), Melisa Şele (18), Feray Akın (55), Gülüzar Kılıç (52), Cemile Sönmez (59), Fermudiye Ay (49), Leyla Konakçı (46), Zeynep Öksüz (54), Ayşe Nur Namlıarkan (52), Hatice Güllü, Leman Kılıç, Zübeyde Çalık, Nazlı Ceylan, Mübeccel Dedeoğlu, Münire Güler, Sultan Karadağ, Serpil Kaldırımcı, midibüs şoförü Armağan Sertbaş, Habil Güler (57) ve Kemal Öksüz yaşamını yitirirken, Yasemin Namlı Arkan, Nazime Çiçek, Duygu Sertbaş, Bircan Kıran, Bahar Sınur (45), Cahide Güler (50), Simge Sinur (17), Fatma Ecrin Ökten (12), Beyzanur Hano (9), Nehir Sertbaş’ın (10 aylık) ise yaralı olarak hastanelere kaldırılıp tedavi altına alındı.


Dönemin Muğla Valisi Amir Çiçek, Marmaris’teki trafik kazasına ilişkin, “Kazanın nasıl olduğuna ilişkin araştırmalar devam ediyor. Rampalı bir yol. Büyük bir ihtimalle freni patlamış diye düşünüyoruz. Kesin değil. Sürücü vefat etmiştir. Kimlik tespit çalışmaları sürüyor. Hafta sonu Anneler Günü için düzenledikleri gezi turu. Bir tur şirketi değil. Ticari araç. Aracın gerekli kontrollerine bakıldı bir sıkıntı görülmedi. 24 kişi kazada hayatını kaybetti. 10 yaralımız var” diye konuştu.

Olayı soruşturan Cumhuriyet Savcısı olayla ilgili rapor hazırlamaları için iki ayrı trafik ve teknik bilirkişisi oluşturdu. Trafik Bilirkişileri Komiser yardımcısı Can Kurt, polis memurları Ergün Peker ve Şahin Çavuş ile teknik bilirkişiler Ege Üniversitesi Ege MYO. Otomotiv Prg. Öğretim üyesi Yardımcı ı Doç. Dr. Bülent Demir, Ege Üniversitesi Ege MYO. Otomotiv Prg. Öğr. Elemanı Recep Erken , ISUZU Mekanik Teknik uzmanları Mustafa Ünal ve Yusuf Kenan Kurt, hazırladıkları yaklaşık 40 sayfadan oluşan raporlarını savcıya teslim etti.

“MİDİBÜS 21 KİŞİLİK “
Trafik ve teknik bilirkişileri raporlarında kazanın oluşuna neden olan sebep konusunda ortak noktada buluştukları dikkat çekti. Trafik Bilirkişileri Komiser yardımcısı Can Kurt, polis memurları Ergün Peker ve Şahin Çavuş raporlarında şunları belirtti; “ 03 FR 747 plakalı araç 03.10.2002 trafiğe çıkmıştır. 2003 model araç yaklaşık 14 yaşında ,20 yolcu+ sürücü koltukludur.11.10 2013 tarihi itibariyle Bülent Çetindağ adına kayıtlı olduğu tespit edilmiştir. Şoför olay günü yönetimindeki araçla kazanın olduğu bölgenin 18 kilometrene geldiğinde,direksiyon hakimiyetini kaybederek, önce bölünmüş yolun sol arasındaki bariyerlere,sonra da yolun sol tarafındaki beton bariyerleri aşarak alt yola düşmesi sonucu ölümlü ,yaralamalı ve maddi hasarlı trafik kazası meydana gelmiştir “dedi.

Araç içerisinde sağ kurtulan tanıkların “Aracın frenlerinin patladığı ve tutmadığı “ yönünde ifade verdiklerini de belirten trafik bilirkişileri, teknik inceleme sonucunda ise trafik kazasının sebebinin aracın fren hidroliğinin boşalması sonucu fren sisteminin devre dışı kalması ve frenlerinin tutmaması olduğunun tespit edildiğini belirtti. Araç üzerindeki inceleme neticesinde aracın fren sisteminin devre dışı kalması temel iki nedeni olduğu anlaşılmıştır.

“KAZANIN OLUŞU İKİ NEDENDEN”
Kazanın oluş nedenin iki nedenden meydana geldiğini de belirten bilirkişiler, “ Birinci neden; Sağ arka tekerlekte bulunan fren teker silindiri o-ringinin (lastik sızdırmazlık contasının ) yırtılması sebebi ile sağ arka tekerlekten fren hidroliğinin tamamen boşalması. İkinci neden : Aracın fren sisteminin orijinal yapısına müdahale edilerek ,fren sistemini güçlendirmek ve kolaylaştırmak amacıyla uygun olmayan hava tankları, ek hava takviyeli ‘Servo fren’ sistemi takılmasıdır. Bu işlemler aracın orijinal fren sistemini bozmuştur. Orijinal fren sisteminde ön ve arka tekerler için iki ayrı ve birbirinden bağımsız hidrolik çıkış mevcuttur.Makine Mühendisleri Odası ve Türk Standartları Enstitüsünden (TSE) gerekli yasal ve izinler alınmadan yapılan bu sistemde ‘Ana marka pompası ‘ çıkışlı ek bir bağlantı ile direk bu harici takılan hava tankına verilmiştir. Bu tanktan alınan çıkışın ön ve arka tekerlekte ( bir hatta kaçak oluşu, diğer hat etkilenmesin diye iki ayrı hatta verilmesi gerekirken) sadece bir hat üzerinden verildiği görülmüştür. Aracın dört tekerleğinden, sağ arka teker fren hattından fren hidroliği kaçağı olması nedeni ile tüm sağ tekerin hidroliğinin boşaldığı ve hidrolik kalmadığı için aracın hiçbir teker frenin tutmadığı anlaşılmıştır. Aracın sahibi Bülent Çetindağ, aracın orijinal fren sistemini standart dışı fren sistemi ile değiştirdiğinden, ‘Asli kusurludur’ . Şoför Armağan Sertbaş, kazada tüm kurallara uyarak,bütün tedbirleri aldığı,gerekli uyarıları yaptığı,aracı durdurmak için çaba harcadığı, ancak aracın frenleri patladığından kazayı etki eden araç aksamları fren patlaması kusurundan kazanın meydana gelmesi sebebiyle bu kazanın oluşumunda ‘Kusur izafe edilemeyeceği ‘ kanaatine varılmıştır. Meydana gelen kaza ile ilgili olarak 35 AL 1645 plakalı araç sürücüsü Cemil Bahşi ve 03 FR 747 plakalı otobüs içerisinde yolcu olarak bulunan maktül ve müştekilerin , yolun yapım,bakım ve onarımından sorumlu Karayolları Genel Müdürlüğünün kazanın oluşumunda , Karayolları Trafik Kanununu ihlal eden bir davranışlarının olmadığından dolayı kusur izafe edilemeyeceği kanaatine varılmıştır.Bu nedenlerden dolayı maktül sürücü Armağan Sertbaş, müşteki sürücü Cemil Bahşi ve araçta ölen ve yaralanan kişilerin kusuru bulunmamaktadır “dedi.

“TEKNİK BİLİRKİŞİLER DE AYNI YÖNDE RAPOR VERDİ “
teknik bilirkişiler Ege Üniversitesi Ege MYO. Otomotiv Prg. Öğretim üyesi Yardımcı ı Doç. Dr. Bülent Demir, Ege Üniversitesi Ege MYO. Otomotiv Prg. Öğr. Elemanı Recep Erken , ISUZU Mekanik Teknik uzmanları Mustafa Ünal ve Yusuf Kenan Kurt ta hazırladıkları iki sayfadan oluşan raporlarında , “ Kaza anında aracı kullanan araç sürücüsünün, aracın sürekli kullanan br sürü olmadığı,raporumuzun teknik açıklamalar kısmında detaylı olarak belirtildiği üzere kaza esnasında sürücünün el frenini de kullandığı ancak yolun eğiminin yüksek olması nedeniyle el freni sisteminin de aracı durduramadığı,sürücünün kazada fren patladıktan sonraki eylemlerinde ve frenin patlaması ihtimali olmadığı kanaatine varılmıştır. Bu tespitlerimiz neticesinde, sonuç olarak meydana gelen kazada ‘Araç malikinin asli kusurlu olduğu’ hususundaki görüş,tespit ve kanaatlerimizi içerin raporumuzu, hukuki değerlendirilmesi ve nihai kararı savcılığınıza ait olmak üzere saygılarımızla arz ederiz “ dedi.

Her iki raporun olayı soruşturan Muğla Cumhuriyet Savcısına teslim edilmesinin ardından, savcılığın kısa sürede olayla ilgili kusurlu bulunan kişiler hakkında dava açması bekleniyor. (Bahri KARATAŞ)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.