
12 Dev Adam tarih yazdı: 24 yıl sonra yarı finaldeyiz
2025 Avrupa Basketbol Şampiyonası (EuroBasket 2025) çeyrek final maçında Türkiye, Polonya'yı 91-77 mağlup ederek yarı finale yükseldi. Alperen Şengün beklenen Triple-Double'ı yaptı.
- Ege Postası
- 09.09.2025 - 18:50
- Güncelleme: 09.09.2025 - 20:19
A Milli Takım, EuroBasket'te 24 yıl sonra adını son 4 takım arasına yazdırdı.
A Milli Erkek Basketbol Takımı, 2025 Avrupa Basketbol Şampiyonası (EuroBasket 2025) çeyrek final maçında Polonya ile karşı karşıya geldi.
Arena Riga'da oynanan müsabaka, saat 17.00'de başladı. Milliler, başından sonuna üstün götürdüğü maçtan 91-77'lik skorla galip ayrıldı.
12 Dev Adam, bu sonuçla birlikte adını yarı finale yazdıran ekip oldu. Ay-Yıldızlılar, 24 yıl sonra bu başarıyı tekrarladı.
Milliler, yarı finalde Litvanya-Yunanistan müsabakasının galibiyle 12 Eylül Cuma günü karşılaşacak.
İlk periyotta Polonya köşelerden kaydettiği 3 sayılık basketlerle skor üretirken, A Milli Takım ise organize hücumlar sonucunda pota altından etkili oldu. Başa baş bir mücadeleye sahne olan müsabakanın ilk çeyreği 19-19 berabere tamamlandı.
İkinci çeyreğe etkili başlayan Türkiye, 5 oyuncusundan aldığı skor katkısıyla 17. dakikada farkı çift hanelere çıkardı: 36-26. Kalan bölümde farkı açan ay-yıldızlı ekip, soyunma odasına 46-32 üstün gitti. İlk periyotta hiç isabet bulamayan Alperen Şengün, ikinci çeyrekte 10 sayı kaydetti.
Üçüncü periyotta da hız kesmeyen A Milli Takım, dış atışlardan bulduğu basketlerle 27. dakikada farkı 21 sayıya kadar çıkardı: 61-40. Kalan bölümde biraz toparlanan Polonya farkı 15'e indirdi ve milliler, son bölüme 65-50 önde girdi.
Son çeyrekte Türkiye, Larkin ile skor üretti. Milli takıma Loyd'un etkili oyunuyla yanıt veren Polonya, 37. dakikada farkı 8'e indirdi: 78-70. Kalan bölümde Şehmus Hazer, Ercan Osmani ve Kenan Sipahi ile dış atışlardan kritik basketler bulan ay-yıldızlılar, karşılaşmadan 91-77 galip ayrıldı ve adını yarı finale yazdırdı.
Salon: Arena Riga
Hakemler: Ademir Zurapovic (Bosna Hersek), Takaki Kato (Japonya), Martin Horozov (Bulgaristan)
Türkiye: Larkin 13, Şehmus Hazer 13, Cedi Osman 10, Ercan Osmani 10, Alperen Şengün 19, Kenan Sipahi 11, Adem Bona 5, Furkan Korkmaz 10, Ömer Faruk Yurtseven, Sertaç Şanlı
Polonya: Loyd 19, Laczynski, Ponitka 19, Sokolowski 13, Balcerowski 3, Pluta 9, Dziewa 11, Gielo, Olejniczak 3, Zolnierewicz
1. Periyot: 19-19
Devre: 46-32
3. Periyot: 65-50
Beş faulle çıkanlar: 38.25 Balcerowski (Polonya), 38.51 Ercan Osmani (Türkiye)
Avrupa Şampiyonası'nda 24 yıl sonra yarı finalde
A Milli Takım, Avrupa Şampiyonası'nda ikinci kez yarı finale yükselme sevinci yaşadı.
Ev sahipliğini yaptığı EuroBasket 2001'de ilk kez son 4 takım arasında yer alan milliler, 24 yıl sonra adını yeniden yarı finale yazdırmayı başardı.
Ay-yıldızlı ekip, 2001 Avrupa Şampiyonası finalinde Yugoslavya'ya 78-69 mağlup olarak ikincilikle yetinmişti.
EuroBasket'te 68 yıl sonra 7'de 7 yaptı
A Milli Basketbol Takımı, Avrupa Şampiyonası'nda 68 yıl sonra üst üste 7 galibiyet elde etti.
Son olarak EuroBasket 1957'de peş peşe 7 maç kazanan milli takım, 68 yıl sonra bu başarıyı tekrarladı.
Milli takım, 1957 Avrupa Şampiyonası'nı 9. sırada bitirmişti.
Alperen Şengün, "Triple double" yapan 5. oyuncu
Milli basketbolcu Alperen Şengün, Avrupa Şampiyonası'nda "triple double" yapan 5. oyuncu ünvanını elde etti.
Karşılaşmada 19 sayı, 12 ribaunt, 10 asist üreten Alperen, Toni Kukoc (1995), Rareş Mandache (2017), Mateusz Ponitka (2022) ve Luka Doncic'in (2025) ardından EuroBasket'te "triple double" yapan 5. isim oldu.
Alperen Şengün, ayrıca bu ünvanı kazanan en genç oyuncu olmayı da başardı.
Cedi Osman sakatlandı
A Milli Takım'da Cedi Osman, karşılaşmanın 26. dakikasında ayak bileğine aldığı darbe sonucunda yerde kaldı.
Mateusz Ponitka ile pota altında girdiği ikili mücadelenin ardından sakatlanan 30 yaşındaki basketbolcu, sağlık görevlileri eşliğinde sekerek saha kenarına geldi.
Tedbir amacıyla bir süre kenarda bekleyen Cedi, 35. dakikada oyuna dahil oldu.
MİLLİLER ÇEYREK FİNALE NASIL GELDİ?
Ergin Ataman'ın başantrenörlüğünü yaptığı Türkiye, A Grubu'nda Sırbistan, Letonya, Portekiz, Estonya ve Çekya ile mücadele etti. Çıktığı 5 maçı da kazanmayı başaran ay-yıldızlı ekip, grup lideri olarak son 16 turuna yükseldi.
Milliler, son 16 turunda B Grubu'nu 4. bitiren İsveç ile karşı karşıya geldi. Ay-yıldızlılar, İsveç'i 85-79 mağlup ederek EuroBasket 2009'dan bu yana turnuvada ilk kez adını çeyrek finale yazdırdı.
Yorum Yazın