11. Yargı Paketi komisyondan geçti: ‘Kadına, çocuğa şiddet kapsam dışı kalmalı
On binlerce hükümlünün tahliyesine yol açabilecek 11. yargı paketi Adalet Komisyonu’ndan geçti. Covid-19 izin yasasında yapılacak değişiklikler ve düzenlemenin kapsamı kamuoyunda tartışma yarattı.
- Ege Postası
- 12.12.2025 - 09:11
31 Temmuz 2023 öncesinde suç işleyenlerin üç yıl daha erken denetimli serbestlikten yararlanması ve üç yıl daha erken açık ceza infaz kurumuna geçmesinin önünü açan düzenlemede kadına, boşandığı eşe, nikâhlı eşe, üstsoya veya altsoya, beden veya ruh bakımından kendini savunamayacak durumda olanlara, çocuklara yönelik işlenen kasten öldürme suçları düzenleme dışında bırakıldı. Kadına yönelik yaralama suçlarının da bu maddeye eklenmesi talebi ise reddedildi.
Cumhuriyet’e konuşan Adli Suç Mağdurları Platformu Başkanı Ayşe Uğraş, düzenlemenin geriye dönük tarihi de içermesinin “Gidip suç işleyelim nasıl olsa affı var” algısı yaratacağını belirtti. Uğraş, “Kadına ve çocuğa şiddet, aile içi şiddet ve yine kadına ve çocuğa olmak üzere neticesi itibarıyla ağırlaştırılmış yaralama ve diğer ağırlaştırılmış cezaların kapsam dışı bırakılması ve yasanın 31 Temmuz 2023 değil, Resmi gazetede yayınlandığı 14 Nisan 2020 tarihinden önce işlenen suçlar için ele alınması” isteminde bulundu.
‘SİYASİ OY KAYGISI’
Yasaların kadına yönelik şiddeti önleme açısından yetersiz ve geç kaldığına dikkat çeken anayasa hukukçusu Prof. Dr. Süheyl Batum ise bu düzenlemelerin siyasi amaçla oy hesapları için yapıldığını belirterek “Yasal düzenleme adında af için gerekli şartlar oluşmadan af uygulamasına gidiliyor. Bu durum toplumun aleyhine sonuçlar yaratma riski yüksek” uyarısında bulundu. Batum, devletin başkasına işlenen değil, ancak kendisine yönelik işlenen ve terör saldırıları dışındaki saldırıları affedebileceğinin altını çizdi.
Yorum Yazın