Dolar 32,6021
%0.39
Euro 34,8337
%0.29
Altın 2.504,160
%0.79
Bist-100 9.461,00
%-0.66

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
'En düşük memur maaşı asgari ücretin altında kaldı' tepkisi

'En düşük memur maaşı asgari ücretin altında kaldı' tepkisi

2022 asgari ücretinin belirlenmesinin ardından en düşük memur maaşının asgari ücretin altında kaldığına dikkat çeken Büro Memur-Sen Genel Başkanı Yusuf Yazgan, kamu görevlileri için ek zam protokolü uygulanmasını talep etti.

  • Ege Postası
  • 17.12.2021 - 14:13

Büro Memur-Sen Genel Başkanı Yusuf Yazgan, 2022’de kamu görevlileri için de ek zam protokolü uygulanmasını talep etti.

Yazgan, 2022’ye ilişkin asgari ücretin açıklanmasının ardından yazılı bir açıklama yaptı.

Kamu görevlileri için de ek zam protokolü uygulanmasını talep eden Yazgan, “Asgari ücretin yüzde 50 artması toplum adına bizleri sevindirdi. Diğer taraftan en düşük memur maaşının asgari ücretin altına düşmüş olması memurlarımız üzerinde olumsuz etki, moral ve motivasyon bozukluğu oluşturmakta” dedi.

“Ancak asgari ücretteki bu artış onlar için de bir umuda dönüşmüş ve bu yönde de büyük bir beklenti doğmuştur” diyen Yazgan, “Ek zam protokolü yapılarak bu mağduriyetin giderilmesini talep ediyoruz. İşverenimiz olan devletimizin bunu dikkate alacağı hususunda inancımızı ve umudumuzu koruyoruz” diye konuştu.

‘VERGİ YÜKÜ ALINMALI’

Yazgan, gelir kayıplarındaki artışa da dikkat çekti.

“Kamu çalışanlarının ve bilhassa sözleşmeli personelin çok büyük vergi mağduriyeti bulunmaktadır” diyen Yazgan, şöyle devam etti:

“Sözleşmeli personelin brüt sözleşme ücretinin tamamının vergi matrahına dahil edilmesi sonucu yıl içerisinde vergi dilimleri yüzde 15’ten yüzde 27’ye kadar çıkmaktadır. Verilen zam bu vergi kayıplarını karşılamıyor.

Bu kapsamdaki personel ocak ayı maaşına kıyasla yılın son 5 ayında yüzde 20 ve yüzde 27 vergi dilimlerine girerek büyük oranda gelir kaybı yaşamaktadır. Kamu çalışanları üzerindeki bu vergi yükü alınmalıdır. Yıl içerisinde vergiden kaynaklı maaşı düşmemelidir. Kaldı ki yılın son aylarında hem enflasyondan kaynaklı ve hem de zamanında ödenmeyen enflasyon kaybına bir de vergi yükünü eklersek ciddi anlamda kamu çalışanlarının ücret kaybı söz konusudur.

Sabit ücretle bu zor ekonomik koşullarda geçim sıkıntısı çeken kamu çalışanları ocak ayında temel ihtiyaç maddelerine harcadığı ücreti yılın sonunda aynı ücretle karşılayamazken, bir de buna fazladan vergi yükü eklenerek mağduriyet üstüne mağduriyet yaşatılmaktadır.

4B sözleşmelilerin yıl içerisinde vergiden kaynaklı olarak maaşlarında bir ücret kaybı yaşamamaları için bir reforma ihtiyaç vardır.”

ASGARİ ÜCRETE KADAR VERGİ MAUFİYETİ VURGUSU

Mağduriyetlerin giderilmesi için reformlara ihtiyaç duyulduğunu belirten Yazgan, şu taleplerde bulundu:

“Bu nedenle tüm kamu çalışanlarının ve özellikle 4B sözleşmelilerin yıl içerisinde vergiden kaynaklı olarak maaşlarında bir ücret kaybı yaşamamaları için bir reforma ihtiyaç vardır.

Şöyle ki, öncelikle tüm kamu çalışanlarının maaşlarında asgari ücret kadar vergi muafiyeti getirilmesi, şayet bu mümkün değilse yıllık yüzde 20 vergi dilimi olan 24 bin gelir vergisi matrahının 2022 yılı için en az 60 bine çıkarılması ve yüzde 27 vergi diliminin ise tüm bordro çalışanları için kaldırılmasını talep ediyoruz.” (İHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.