Dolar 32,4375
%-0.15
Euro 34,7411
%-0.66
Altın 2.441,870
%0.23
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Ziraat Mühendisleri Odası'ndan 'yönetmelik' uyarısı: ÇED davaları uzayacak

Ziraat Mühendisleri Odası'ndan 'yönetmelik' uyarısı: ÇED davaları uzayacak

İzmir Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Hakan Çakıcı, zeytinlikleri maden faaliyetlerine açacak yönetmelik değişikliğinin yeni ÇED başvurularına dayanak oluşturacağını söyledi. Yeni kararla birlikte çevreciler ve köylülerin açtığı davaların da uzayacağını vurgulayan Çakıcı, "Bu, zeytincilik yasasını delme çabası gibi görünüyor ve bir başlangıç noktası. 'Devamı gelecek' diye korkuyoruz. O yüzden önlem almalıyız. Ziraat Mühendisleri Odası olarak örgütlülüğümüz içerisinde yasal anlamda gerekli çalışmayı yapacağız" dedi.

  • Ege Postası
  • 01.03.2022 - 15:59

Zeytinliklerde maden faaliyetlerine kapı aralayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın kararına TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi'nden tepki geldi.

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Hakan Çakıcı, değişikliğin zeytincilik ve tarım alanları için tehdit anlamına geldiğini belirterek, "Gıda krizinin ve güvenliğinin gündem olduğu bu dönemde kararın çıkmasını yadırgadık. Zeytinlikler Ege'nin doğal bitki örtüsü. Korumak için 5400 Sayılı Toprak Koruma Yasası var. Bu değişiklik yasa ile çelişiyor. Madencilik ve tarım alanlarıyla ilgili devam eden birçok dava var. Böyle bir değişiklik ÇED davalarının uzamasına sebep olacak" dedi.

"ESKİ HALİNE GETİRİLMİYOR"

Çakıcı, yönetmeliğin yeni çevresel etki değerlendirme (ÇED) başvuruları için de bir dayanak oluşturacağını savunarak şöyle konuştu:

"Yönetmelikte bazı ilave ekler var. Alanın tekrar eski yerine getirilmesi, hatta zeytin alanlarının taşınması gibi. Bu sadece bölgesel bir zeytinlik alanı etkileyen bir olay değil. Zeytinlik alanları genellikle doğal bitki örtüsü şeklinde olduğu için siz bir bölgede madencilik yaptığınız zaman çevredeki tüm tarım alanlarını etkilemiş oluyorsunuz. Yani tarımsal bütünlüğü bozmuş oluyorsunuz. Madencilik faaliyeti sürdüğü dönemde de bu etki devam ediyor. Çoğunlukla yamaç yerlerde olduğu için bu tesisler yüzey akış sularını, yer altı sularını etkiliyor. Ovalardaki tarım alanlarını da etkilemesi söz konusu oluyor. Yani biz dönem içerisinde madencilik faaliyeti bitiminde bu alanı yeniden zeytinlik alan haline getirmek istesek bile süreç içerisinde çevre ve tarım zararı devam ediyor. Çoğunlukla maden sahasının eski haline getirilmesi taahhüt edilse de görüyoruz ki öyle olmuyor. Eski haline getirilmiyor. Zaten çok büyük maliyet içeriyor. Eski haline getirilse bile doğa tahribatı meydana geliyor."

"YASAL ANLAMDA MÜDAHALE İÇİN ÇALIŞIYORUZ"

Kararın gıda güvenliği açısından da riskler barındırdığını anlatan Hakan Çakıcı şunları söyledi:

"Son dönemde gıda güvenliği çok ön plana çıktı. Zeytin, ülkemiz ve Ege Bölgesi için çok önemli bir ürün. Diğer bütün ürünler gibi. Sadece zeytincilik anlamında düşünmemek lazım. Bu bir başlangıç noktası oluyor aslında. Karar, zeytincilik yasasını delme çabası gibi görünüyor. 'Devamı gelecek' diye korkuyoruz. O yüzden önlem almalıyız. Biz Ziraat Mühendisleri Odası olarak örgütlülüğümüz içerisinde yasal anlamda gerekli müdahalelerde bulunmayı düşünüyoruz. Bunun üzerinde çalışacağız." (ANKA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.