Dolar 32,5171
%0.09
Euro 34,9014
%-0.2
Altın 2.441,430
%0.21
Bist-100 9.717,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
'Zeytinlik' tartışması sürerken, Çevre Bakanlığı da yönetmelik değişikliği yaptı!

'Zeytinlik' tartışması sürerken, Çevre Bakanlığı da yönetmelik değişikliği yaptı!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı; Korunan Alanların Tespit, Tescil ve Onayına İlişkin Usul ve Esaslara Dair Yönetmeliği'nde değişikliğe gitti. Buna göre, kesin yapı yasağı olan yerler kamu menfaati gereği faaliyetlere açılabilecek, nitelikli doğal koruma alanlarında kültür balıkçılığı yapılabilecek ve sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanlarında tarım ve hayvancılık amaçlı entegre tesislere hidroelektrik, rüzgar ve güneş enerjisi santralleri kurulabilecek.

  • Ege Postası
  • 05.03.2022 - 15:46

Elektrik üretiminde kullanılan maden sahası zeytinlik alan içinde kalırsa, sahada madencilik faaliyeti yürütülebileceğine dair Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın Maden Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği'nin ardından doğal koruma alanlarına ilişkin yönetmelik Resmî Gazete'de yayınlandı.  

Buna göre, yönetmeliğin 7’nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “kaynak değerlerinin” ibaresi “kesin korunacak hassas alanlar; kaynak değerlerinin” olarak, “bilimsel araştırmalar” ibaresi “bilimsel araştırma” olarak; “edilerek yapı yasağı getirilen” ibaresi “edilen” olarak değiştirildi.

Yönetmeliğe, kesin yapı yasağı olan yerlerin kamu menfaati gerekçesiyle faaliyetlere açılmasına ilişkin şu fıkra eklendi:

“Bu alanlarda, kesin yapı yasağı olmakla birlikte, faaliyetlerin niteliğine, içeriğine ve zorunluluk haline ilişkin Bölge Komisyonları tarafından yapılacak değerlendirmeye göre; kamu menfaati gereği zorunluluk arz eden hallerde mevcut yol güzergâhı kullanılması koşuluyla atık su, içme suyu, doğal gaz ve elektrik hatları, ulusal güvenlik için zaruret arz eden tesisler, orman yangın yolu açılmasına, ormanların bakım ve onarımına, biyotik zararlılarla ve abiyotik (yangın, sel, fırtına) etkenlerle mücadele edilmesine yönelik çalışmalar, dalyan ve lagün ekosistemlerinde doğal dengenin devamlılığının sağlanması amacıyla ilgili kamu kurum görüşleri doğrultusunda ve herhangi bir yapı yapılmamak şartıyla alanın özelliğinden kaynaklanan geleneksel avcılık yöntemleriyle yapılan balıkçılık faaliyetleri yapılabilir.”

NİTELİKLİ DOĞAL KORUMA ALANLARINDA KÜLTÜR BALIKÇILIĞI YAPILABİLECEK

Yönetmeliğin 8’inci maddesinin ikinci fıkrası da değiştirildi.

Değişikliğe göre; faaliyetlerin niteliğine, içeriğine ve zorunluluk haline ilişkin Bölge Komisyonları tarafından yapılacak değerlendirmeye göre; entegre tesis içermeyen tarım faaliyetlerinin, geleneksel yaşam biçiminin gerektirdiği nitelikte, entegre tesis içermeyen hayvanların barınması ve beslenmesi için gerekli olan yapıların, tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliğinin, rekreatif amaçlı iskele ile imar planı kararıyla yapılan ve yüzer sistem kullanılan iskelenin, doğal kaynak suyunun çıkarılmasına yönelik uygulamaların, geleneksel balıkçılık faaliyetleri ile sulama amaçlı göletlerde olmak ve üretim kapasitesi 25/11/2014 tarihli ve 29186 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliğinin Ek-2 listesi ile belirlenen alt sınırı aşmamak kaydıyla kültür balıkçılığı faaliyetleri yapılabilecek.

ENERJİ İLETİM HATLARI İÇİN DE DÜZENLEME YAPILABİLECEK

Ulaşım hatları ile bunların zorunlu yapıları, elektrik iletim hattı/tesisi, içme ve kullanma suyu hattı, atık su hattı, trafo, haberleşme servisleri, açık otopark ve alanın korunmasına katkı sağlayacak arıtma tesisleri ile faaliyetlerinin özelliği ve alanın coğrafi yapısı gereği başka güzergâhtan geçirilmesi kamu menfaatiyle bağdaşmayan enerji iletim hatlarının, ulusal güvenlik için zaruret arz eden tesislerin, yöre halkının ihtiyaçlarıyla sınırlı kalmak ve toplam yapılaşması kara alanın yüzde 2’sini geçmemek kaydıyla balıkçı barınaklar yapılabilecek.

HALKIN BU ALANLARA ERİŞİMİNİN UYGUN SEVİYE VE ŞEKİLDE TUTULACAĞI BELİRTİLDİ

Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliğinin EK-2 listesinde yer alan üretim kapasitesi ile sınırlı kalmak kaydıyla hidroelektrik, rüzgâr ve güneş enerji santrallerinin, içme suyu amaçlı baraj ve göletler ile tarımsal sulama amaçlı göletlerin, alanın doğal yapısıyla uyumlu, beton, asfalt gibi malzemelerin kullanılmadığı açık spor alanları, çadırlı kamp ve karavan ile günübirlik faaliyetlerin, yapılabildiği alanlar olduğu belirtildi. Alanın ve doğal özelliklerin devamlılığı için halkın bu alanlara erişiminin uygun seviye ve şekilde tutulacağı kaydedildi.  

SÜRDÜRÜLEBİLİR KORUMA VE KONTROLLÜ KULLANIM ALANLARINDA HİDROELEKTRİK, RÜZGAR VE GÜNEŞ ENERJİSİ SANTRALLERİ KURULABİLECEK

Sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanları; bölgenin doğal yapısı, ekolojik değerleri, silueti, doğal peyzajı ve benzeri ayırt edici özellikleri göz önünde bulundurularak faaliyetlerin niteliğine ve içeriğine ilişkin Bölge Komisyonu değerlendirme yapacak. Bu değerlendirmeye göre; kesin korunacak hassas alanlarda ve nitelikli doğal koruma alanlarında izin verilen faaliyetlere ek olarak, doğal ve kültürel bakımdan uyumlu, düşük yoğunlukta faaliyetlere, tarım ve hayvancılık amaçlı entegre tesislere, hidroelektrik, rüzgâr ve güneş enerji santralleri ile turizm ve yerleşimlere izin verilebilecek.

Yönetmeliğin 11’inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde yer alan 'form' ibaresi 'siluet özelliği' olarak değiştirildi. Yönetmeliğin 17’nci maddesinin başlığı 'Doğal sit alanları ve tabiat varlıklarının tesciline, ilanına ve itirazlara ilişkin usul ve esaslar' şeklinde değiştirildi ve maddenin birinci fıkrasına “Tescil işlemine, ilan tarihinden itibaren 60 günlük süre içerisinde gerçek ve tüzel kişilerce itiraz edilebilir. Yapılan itirazlar, Genel Müdürlükçe ön incelemeye tabi tutulur. Ön inceleme aşamasında itirazın süresi, başvuranın menfaati ve başvurunun somut gerekçeleri incelenir. Ön inceleme şartlarının sağlanmadığı hallerde başvuru Genel Müdürlük tarafından reddedilir. Ön inceleme şartlarını sağlayan başvuruların esasına ilişkin olarak Genel Müdürlük tarafından değerlendirme yapılır. Uygun bulunmayan itirazlar reddedilir. Maddi hatalar değerlendirilmek üzere Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu'na, diğer itirazlar ise değerlendirilmek üzere Tabiat Varlıklarını Koruma Merkez Komisyonu'na intikal ettirilir” bentleri eklendi.  

Ayrıca aynı Yönetmeliğin 22’nci maddesinde yer alan 'Çevre ve Şehircilik Bakanı' ibaresi 'Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı' olarak değiştirildi. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.