Dolar 32,3641
%0.14
Euro 34,9931
%-0.21
Altın 2.325,120
%0.2
Bist-100 9,12
%0.49

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Zeytinli Rock Festivali’nin yasaklanmasına tepkiler sürüyor

Zeytinli Rock Festivali’nin yasaklanmasına tepkiler sürüyor

Müzik meslek birlikleri, Zeytinli Rock Festivali’nin yasaklanmasına, yaptıkları ortak açıklama ile tepki gösterdi. Açıklamada, "Burhaniye Kaymakamlığı’na sesleniyoruz: Sizi, festivalde sahne alacak binlerce müzik emekçisini ve ailelerini, konserlerden evine ekmek götüren sektör bileşenlerini, festivali dört gözle bekleyen yüz binlerce müzikseveri düşünerek kararınızı gözden geçirmeye davet ediyoruz" denildi.

  • Ege Postası
  • 13.08.2022 - 16:40

Balıkesir Burhaniye Kaymakamlığı, 17-21 Ağustos tarihlerinde yapılması planlanan 7. Zeytinli Rock Festivali’nin yapılmasına “kamu güvenliği ve sağlığı, toplumun huzuru, çevrenin korunması” gerekçesiyle izin vermedi.

Musiki Eseri Sahipleri Grubu Meslek Birliği (MSG), Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM), Bağlantılı Hak Sahibi Fonogram Yapımcıları Meslek Birliği, (MÜYAP), Müzik Yorumcuları Meslek Birliği (MÜYORBİR): Zeytinli Rock Festivali ve “her türlü yasakçılığa, bu tür zihniyetlere, müziğin ve sahnelerin engellenmesine” karşı ortak bir bildiri yayınladı.

Burhaniye Kaymakamlığı’na seslenilen bildiri de "Son dönemlerde bazen kadın solistlerin kıyafetleri, bazen etnik dillerin kullanımı, bazen politik farklılıklar çoğunlukla da halkın örf ve adetlerine aykırılık, hatta müzik emekçilerimiz ve yüz binlerce izleyiciyi zan altında bırakan ağır ithamlar gerekçe gösterilerek festivallerin ve konserlerin yasaklandığına tanık oluyoruz" denildi.

"Müzik sektörü şimdi de yasaklamalar ve engellerle mücadele etmek zorunda" denilen ortak bildiri şöyle:

“AĞIR İTHAMLAR GEREKÇE GÖSTERİLEREK FESTİVALLERİN VE KONSERLERİN YASAKLANDIĞINA TANIK OLUYORUZ: Pandemi kısıtlamaları nedeniyle normale dönmekte zorlanan müzik sektörü şimdi de yasaklamalar ve engellerle mücadele etmek zorunda kalıyor. Son dönemlerde bazen kadın solistlerin kıyafetleri, bazen etnik dillerin kullanımı, bazen politik farklılıklar çoğunlukla da halkın örf ve adetlerine aykırılık, hatta müzik emekçilerimiz ve yüz binlerce izleyiciyi zan altında bırakan ağır ithamlar gerekçe gösterilerek festivallerin ve konserlerin yasaklandığına tanık oluyoruz.

DEVLETİMİZİN GÖREVLERİ ARASINDA, ‘SANAT FAALİYETLERİNİ VE SANATÇIYI KORUMAK’ VAR: Ülkemiz çok kritik bir dönemden geçiyor. Ekonomik zorluklar ve pandemi, müzik yaratıcılarının koşullarını bu denli zorlamışken bir de soyut gerekçelere dayanan yasaklar sadece müzisyenlerin değil, hayatını bu sektörden kazanan müzik emekçilerinin ve festivalleri heyecanla bekleyen yüz binlerce müzikseverin de mağdur olmasına yol açıyor. Festivalleri bir kalemde iptal etmek yerine yapılmaları için el birliği ile mücadele edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Unutmayalım ki devletimizin, anayasamızca tanımlanan görevleri arasında 'sanat faaliyetlerini ve sanatçıyı korumak' da var. Son olarak bu bağlamda Zeytinli Rock Festivali’nin kaymakamlık tarafından yasaklanması da derin bir mağduriyete yol açmıştır.

BURHANİYE KAYMAKAMLIĞI’NA SESLENİYORUZ, KARARINIZI GÖZDEN GEÇİRMEYE DAVET EDİYORUZ: Etkinliğin yapılabilmesi için gerekli önlemleri almak yerine iptal etme kararı alan Burhaniye Kaymakamlığı’na sesleniyoruz: Sizi, festivalde sahne alacak binlerce müzik emekçisini ve ailelerini, konserlerden evine ekmek götüren sektör bileşenlerini, festivali dört gözle bekleyen yüz binlerce müzikseveri düşünerek kararınızı gözden geçirmeye davet ediyoruz. Festival ve konserlerin iptal edilmediği aksine gerçekleştirilmesi için tüm imkanların seferber edildiği bir iradenin toplumsal barış ve huzura büyük katkılar sağlayacağına inanıyoruz. Hepimizin müziğin birleştirici gücüne ihtiyacı var."

İLGEZDİ’DEN, ZEYTİNLİ ROCK FESTİVALİ’NİN YASAKLANMASINA TEPKİ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, yasak kararını yaptığı yazılı açıklama ile değerlendirdi. “Müzik yasaklarının durdurulamaz hale geldiğini ve mevcut iktidarın yaşam tarzına müdahaleyi artık görev saydığını” belirten Akkuş İlgezdi, açıklamasında şu değerlendirmeleri yaptı:

“KİŞİ KENDİNDEN BİLİR İŞİ”

“Festivalin engellenmesinin sözde nedenlerini açıklayan ortak basın açıklamasındaki söylemler çok çirkin ve gençlerimiz adına çok üzücüdür. Empati yapılması gerektiğini düşünüyorum. Her şeyden önce ben de bir anneyim ve belki de büyüdüğünde benim kızım da bu festivale gitmek isteyecek. O festivale katılmak isteyen çocuklar da bizim çocuklarımız. Zeytinli Rock Müzik Festivali’ne katılacak gençlerimize söylenen sözler hakaret niteliğindedir ve kabul edilemez. Neden gençlerimizin bir araya geldiği etkinliklerden sürekli bir ahlaksızlık bekliyorlar? Ne zannediyorlar? Bu yaftayı umudumuz olan gençlerimize yapıştırmalarına izin veremeyiz. Bunun tek açıklaması olabilir: ‘kişi kendinden bilir işi!’

“BU FESTİVAL AYNI ZAMANDA BİRÇOK KESİMİN EKMEK KAPISI”

Zeytinli Rock Müzik Festivali’ni iptal etmek sadece bir müzik etkinliğini iptal etmek demek değildir. Bunu kavrayamıyorlar. Bu festivali iptal etmek aynı zamanda birçok kişiyi de ekmeğinden etmek demektir. Balıkesir’in Edremit İlçesinde 7 yıldır yapılan bir festival. Yöre halkı her yıl bu festivali iple çekiyor. Bölge için aynı zamanda bir turizm kaynağı, ciddi bir ekmek kapısı. Bu festivalde sahne alan sanatçılar, festivalde görev yapan organizasyon görevlileri, festival esnasında yiyecek içecek satarak ekmeğini kazanan seyyar satıcılar, bilet satıcıları, yöre halkı ve esnafı ve daha birçok emekçinin de aynı zamanda ekmeğine engel oluyorlar.

“GENÇLER HER ŞEYİN FARKINDA”

Bir müzik festivali ne kamu güvenliğini riske atar, ne toplumun huzurunu bozar ne de çevreye zarar verir. Kendilerinden başka kimseyi bu bahanelerle kandıramazlar. Gençlerimiz neyin ne olduğunun farkında. Endişe etmesinler, gidemedikleri festivallere inat festival tadında günler çok yakında. Çünkü inanıyoruz ki; gençler sandığa, sandık da bize güç verecek.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.