Dolar 32,5301
%-0.03
Euro 34,8776
%0.14
Altın 2.425,830
%0.11
Bist-100 9.722,00
%0.8

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
‘Zehir gemisi’ için sivil itaatsizlik çağrısına Vali Köşger’den tepki

‘Zehir gemisi’ için sivil itaatsizlik çağrısına Vali Köşger’den tepki

İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, Aliağa’da söküm işlemlerinin yapılmasına karar verilen ve toplumun birçok kesiminden tepki alan NAe Sao Paulo isimli uçak gemisine ilişkin İzmir Baro Başkanı Özkan Yücel’in “sivil itaatsizlik” çağrısına tepki gösterdi. Köşger, “Sivil itaatsizlik gibi halkı nerdeyse isyana çağıran bir durumu kabule etmemiz mümkün değil. Günümüzü Türkiye’sinde hukuk devletinde ifade edilmesi bile yanlış, burası bir hukuk devleti” dedi.

  • Ege Postası
  • 27.07.2022 - 12:26

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- Uzun süre Brezilya donanmasında hizmet veren NAe Sao Paulo isimli uçak gemisine ilişkin başlayan tartışmalar hız kesmeden devam ederken geçtiğimiz günlerde TMMOB, İzmir Barosu, İzmir Tabip Odası ve KESK, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in de katılımıyla basın açıklaması düzenlemişti.

Uzmanların bünyesinde 600 ton asbest barındırdığını iddia ettiği geminin Aliağa’da sökülecek olması önce kent ardından ülke gündemine otururken geminin sökümünün engellenmesi için muhalefet tepkileri ortaya koymuş, çevreciler ve birçok STK da eylem yapmıştı.

Asbest iddialarına ilişkin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ise “Dünyada bu geminin sökümü yapan iki ülkeden biriyiz” ifadeleriyle geminin herhangi bir tehlike arz etmediğini belirtirken asbest miktarının da 9 ton olduğunu söylemişti.

TMMOB, İzmir Barosu, İzmir Tabip Odası ve KESK tarafından yapılan basın açıklamasındaysa, geminin sökümünün çevre ve toplum sağlığı açısından oluşturacağı radyasyon ve kanserojen etkileri, daha önce benzer gemilerin sökümleri üzerinden örneklendirilirken bakanlık tarafından yapılan 9 ton asbest barındırdığı açıklamasının hangi kriterlere göre belirlenerek yapıldığı sorulmuştu.

Açıklamada ayrıca İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, konuyu yargıya taşıyacağını belirtirken vatandaşları da dava açmaya davet etmişti. Açıklama konuşan İzmir Baro Başkanı Özkan Yücel de bu gibi konularda davaların yeterli sonuç vermediğini ifade etmiş ve “Bir kez o limana yanaşan gemi sökülüyor. Sökülmesin istiyorsak başka bir yönteme, bir sivil itaatsizliğe ihtiyacımız var. Maalesef bu kez o alanında gemilerle donatılması ve o geminin limana girmesine izin verilmemesi gerekiyor. Bu bir sivil itaatsizlik çağrısıdır” demişti.

Öte yandan; sivil itaatsizlik çağrısına tepki gösteren İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, yapılan eleştirileri “bahane” olarak nitelendirdi.

Hukuk devleti vurgusu yapan Vali Köşger, sivil itaatsizlik çağrısının kabul edilemez olduğunu belirtti ve “Sivil itaatsizlik gibi halkı nerdeyse isyana çağıran bir durumu kabul etmemiz mümkün değil. Günümüz Türkiyesinde hukuk devletinde ifade edilmesi bile yanlış, burası bir hukuk devleti. Yapılan tüm işler hukuk konusunda yapılıyor. Gemi sökümü İzmir'de Türkiye’de ilk kez yapılacak bir iş değil. Belki de bu 20-25. uçak gemisi sökülüyor Türkiye’de. Bunu tekrar köpürtülmesini bahane olarak değerlendiriyorum” dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.