Dolar 32,4885
%-0.16
Euro 34,9697
%0.41
Altın 2.432,330
%0.38
Bist-100 9.717,00
%-0.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
YSK, seçim kurullarının 6 Temmuz'a kadar belirlenmesi kararı aldı

YSK, seçim kurullarının 6 Temmuz'a kadar belirlenmesi kararı aldı

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Seçim Kanunu değişikliğinin ardından tüm il ve ilçe seçim kurullarının 6 Temmuz’a kadar yeniden belirlenmesi için talimat verdi. O il veya ilçedeki en kıdemli hakimin seçim kurulu başkanlığı yapması uygulaması, 6 Nisan’da yürürlüğe giren 7393 sayılı Kanun ile değiştirilmiş, onun yerine birinci sınıfa ayrılmış hakimler arasından kurayla seçim kurulu başkan ve üyelerinin belirlenmesi düzenlemesi getirilmişti. Son yapılan yasa değişikliğinden önce YSK, 12 Ocak'ta tüm il ve ilçelerde en kıdemli hakimlerden oluşan il ve ilçe seçim kurulu başkan ve üyelerini belirlemişti.

  • Ege Postası
  • 14.04.2022 - 12:26

AK Parti ve MHP tarafından hazırlanarak TBMM'ye sunulan ve çok az bir değişiklikle kabul edilen 7393 sayılı "Milletvekili Seçimi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" 6 Nisan’da Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

YSK da bu kanunla getirilen ve 3 ay içinde il ve ilçe seçim kurullarının yeniden belirlenmesi hükmü nedeniyle 13 Nisan’da 142 sayılı kararı aldı. Resmi Gazete’de yayınlanan söz konusu YSK kararı ile il seçim kurulu başkan ve üyeleri ile ilçe seçim kurulu başkanları ve Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulu Başkanı’nın 6 Temmuz 2022 tarihine kadar yeniden belirlenmesi gerekecek.

“EN KIDEMLİ” GİTTİ “BİRİNCİ SINIFA AYRILMIŞ HAKİM” GELDİ

YSK kararına göre; il seçim kurulu, bir başkan, iki asıl üye ile iki yedek üyeden oluşacak. İl seçim kurulu başkanı ve asıl üyeleri ile yedek üyeleri, iki yılda bir ocak ayının son haftasında, il merkezinde görev yapan, kınama veya daha ağır disiplin cezası almamış, en az birinci sınıfa ayrılmış ve birinci sınıfa ayrılma niteliklerini kaybetmemiş hakimler arasından, adli yargı ilk derece mahkemesi adalet komisyonunca ad çekme suretiyle tespit edilecek.

İLK ÇIKAN HAKİM BAŞKAN OLACAK

Ad çekmede ilk çıkan hâkim başkan, sonraki iki hâkim asıl ve son çıkan iki hâkim yedek üye olarak belirlenecek. Ad çekmeye katılacak hâkim sayısının beşten az olması durumunda, bu hakimler arasında ad çekme işlemi yapıldıktan sonra eksik kalan asıl ve yedek üyeler, listede olmayan en kıdemli hâkimden başlayarak belirlenecek. Ad çekmeye katılacak hâkimin bulunmaması durumunda ise başkan ve asıl üyeler ile yedek üyeler en kıdemli hâkimden başlayarak belirlenecek. İl seçim kurulu başkanlığının boşalması halinde asıl ve yedek üyelerden en kıdemli hâkim il seçim kuruluna başkanlık edecek.

İlçelerde, ilçede görev yapan kınama veya daha ağır disiplin cezası almamış en az birinci sınıfa ayrılmış ve birinci sınıfa ayrılma niteliklerini kaybetmemiş hakimler arasından, merkez ilçelerde ise aynı nitelikleri taşıyan hakimler arasından adli yargı ilk derece mahkemesi adalet komisyonunca ad çekme suretiyle belirlenen hâkim, kurulun başkanı olacak. Ad çekmeye katılacak hâkimin bulunmaması durumunda ise en kıdemli hâkim kurulun başkanı olacak.   

SİYASİ PARTİ TEMSİLCİSİ VEYA ÜYESİ KURA ÇEKİMİNDE BULUNABİLECEK

Ayrıca il seçim kurulu başkanı ve üyeleri ile ilçe seçim kurulu başkanını belirleyecek kura çekimlerinde siyasi parti temsilcisi veya üyesi de hazır bulunabilecek.

Son yapılan yasa değişikliğinden önce YSK, 12 Ocak'ta tüm il ve ilçelerde en kıdemli hakimlerden oluşan il ve ilçe seçim kurulu başkan ve üyelerini belirlemişti. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.