Dolar 32,6317
%0.48
Euro 34,7493
%0.05
Altın 2.508,570
%0.97
Bist-100 9.525,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Yangın söndürme uçağı düştü: Kurtulan olmadı!

Yangın söndürme uçağı düştü: Kurtulan olmadı!

Kahramanmaraş'ta çıkan orman yangınına havadan müdahale eden yangın söndürme uçağı düştü, enkaza ulaşıldı. Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise 5 Rus ve 3 Türk personelden kurtulan olmadığı belirtildi. Açıklamada, "Be-200 uçağı Adana yakınlarında iniş yaparken düştü. Kazayı araştırmak üzere bir ekip kaza bölgesine gönderildi" denildi. Milli Savunma Bakanlığı da, "İncirlik'ten bir helikopter ile Konya´dan bir uçak, arama-kurtarma çalışmalarına destek için bölgede görevlendirilmiştir" açıklamasında bulundu.

  • Ege Postası
  • 14.08.2021 - 15:17

Kahramanmaraş'ta Orman Genel Müdürlüğü hizmetinde kullanılan yangın söndürme uçağı düştü.

Orman Genel Müdürlüğü hizmetinde kullanılan ve Kahramanmaraş'ta düşen yangın söndürme uçağının enkazına ulaşıldı.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Onikişubat ilçesi Ilıca Mahallesi Almalı mevkisindeki ormanlık alanda yıldırım isabet etmesi sonucu çıkan yangına müdahale sırasında düşen uçağın enkazı bulundu.

Orman Genel Müdürlüğü tarafından Rusya'dan kiralanan ve Adana Orman Bölge Müdürlüğü hizmetinde kullanılan yangın söndürme uçağının düştüğü Beşen Mahallesi Kısık Vadisi'nde, sarp arazi ve kara yolu ulaşımının olmaması nedeniyle Milli Savunma Bakanlığının görevlendirdiği helikopterle ulaşılan uçağın enkazında arama kurtarma çalışmaları başlatıldı.

Düşme sonucu çıkan yangında uçağın büyük tahribat aldığı gözlendi.

THK: TEKNİK İNCELEME DEVAM EDİYOR

Türk Hava Kurumundan (THK) Kahramanmaraş'ta düşen Rus yangın söndürme uçağına ilişkin teknik ve adli incelemenin devam ettiği, incelemelerin tamamlanmasının ardından elde edilen sonuçların kamuoyuyla paylaşılacağı bildirildi.

Kurumdan yangın söndürme çalışmalarına katılmak için Adana'dan havalanan ve kaza kırıma uğrayarak Kahramanmaraş'ta düşen Rus yangın söndürme uçağına ilişkin yazılı açıklama yapıldı.

Yangın söndürme hizmetinde kullanılan THK-CMC iş ortaklığının kiralama yoluyla temin ettiği BE-200 88450 kuyruk numaralı amfibik yangın söndürme uçağının saat 14.45 civarında yangına suyu boşalttıktan sonra kaza kırıma uğradığı ve uçakta bulunan 5 Rus ve 3 Türk görevlinin hayatını kaybettiği aktarılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"2021 yılı orman yangınlarını söndürmede kullanılmak üzere Orman Genel Müdürlüğü Mart 2021 tarihinde 5 uçaklık ihale açmıştır. Söz konusu ihaleye THK-CMC iş ortaklığı olarak 10 ton üzeri 3 uçak için teklif verilmiş, 29 Nisan'da sözleşme imzalanmıştır. İhale teknik şartnamesine uygun olarak kiralama yöntemiyle temin edilen 3 uçak İzmir, Adana ve Antalya bölgesinde konuşlandırılmıştır."

"8 Temmuz itibarıyla Adana bölgesinde konuşlandırılan ve bugüne kadar yangın söndürme faaliyetlerinde kullanılan 2020 model BE 200 88450 kuyruk numaralı amfibik yangın söndürme uçağı bugün Kahramanmaraş/Osmaniye bölgesinde çıkan orman yangınında Orman Genel Müdürlüğünün direktiflerine uygun olarak söndürme faaliyetleri yürüttüğü esnada elim hadise vuku bulmuş ve maalesef 8 görevli hayatını kaybetmiştir. Hayatlarını kaybeden görevlilerimiz için üzüntümüz büyüktür. Kederli ailelerine ve yakınlarına başsağlığı ve sabırlar diliyoruz. Teknik ve adli inceleme devam etmekte olup, incelemelerin tamamlanmasının ardından elde edilen sonuçlar kamuoyunu ile paylaşılacaktır."

BAKAN PAKDEMİRLİ KRİZ MASASINI ZİYARET ETTİ

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Kahramanmaraş'ta düşen yangın söndürme uçağındaki 8 kişinin hayatını kaybettiğini belirterek, "Daha fazla açıklama yapabilmek için teknik incelemenin bitmesi son derece önemli." dedi.

Olay yerinde havadan incelemelerde bulunduktan sonra Kahramanmaraş Valiliği'nde oluşturulan kriz masasını ziyaret eden Pakdemirli, burada düzenlenen basın toplantısında, Orman Genel Müdürlüğünün orman yangınları için kiraladığı Rus yapımı Be-200 tipi uçağın Adana'da konuşlandırıldığını hatırlattı.

Uçağın bugün Kahramanmaraş'ta çıkan orman yangını için bölgeye intikal ettiğini ve 14.35 sularında kaza kırım geçirdiğini ifade eden Pakdemirli, "Öncelikle bölgeye korucularımız yaya olarak ulaşmış, sonrasında ise JAK ve AFAD ekiplerimiz havadan indirme yaparak bölgeye ulaşmıştır. Üzülerek ifade etmek istiyorum, 3'ü Türk 8 çalışma arkadaşımızı kaybettik. Cenab-ı Allah'tan arkadaşlarımıza rahmet diliyorum. Ailelerine sabır diliyorum" ifadelerini kullandı.

Pakdemirli, konuyla ilgili savcı ve Adli Tıp Kurumunun tespit çalışmalarına devam ettiğini dile getirerek, şunları kaydetti:

"Daha fazla açıklama yapabilmek için teknik incelemenin bitmesi son derece önemli. Kaza kırım ekiplerinin halk arasında bilinen adıyla kara kutu ve yerinde fiili incelemesinin tamamlanmasıyla daha fazla bilgiye ulaştığımızda gerekli merciler gerekli açıklamayı yapacaktır. Enkazın olduğu bölgeye vali ve milletvekillerimizle inceleme yaptık. Enkazdan geriye elbette çok fazla bir şey kalmamış durumda. Hepimize geçmiş olsun, Allah rahmet etsin. Rabbim ülkemizi bu tür felaketlerden korusun."

Bakan Pakdemirli'ye Tarım Orman Bakan Yardımcısı Fatih Metin, Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, Kahramanmaraş Valisi Ömer Faruk Coşkun, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekilleri Celalettin Güvenç, Ahmet Özdemir ve Mehmet Cihat Sezal ile diğer ilgililer eşlik etti.

ORMAN YANGININA MÜDAHALE EDİYORDU

Orman Genel Müdürlüğü tarafından Rusya'dan kiralanan ve Adana Orman Bölge Müdürlüğü hizmetinde kullanılan yangın söndürme uçağı ile Kahramanmaraş'taki orman yangınına müdahale esnasında irtibat kesildi.

Kahramanmaraş Valisi Ömer Faruk Coşkun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gün içerisinde Onikişubat ilçesi Ilıca Mahallesi Almalı mevkisindeki ormanlık alanda yıldırım isabet etmesi sonucu yangın çıktığını anımsattı.

Kahramanmaraş Valisi Ömer Faruk Coşkun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gün içerisinde Onikişubat ilçesi Ilıca Mahallesi Almalı mevkisindeki ormanlık alanda yıldırım isabet etmesi sonucu yangın çıktığını anımsattı.

BELEDİYE BAŞKANI HAYRETTİN GÜNGÖRE'DEN AÇIKLAMA GELDİ

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, bölgeye tüm ekiplerle intikal edildiğini, olay yerinde araştırmaların devam ettiğini ifade etti.

Başkan Güngör, “Kahramanmaraş’ımızda yangınlara müdahale eden yangın söndürme uçağının düştüğü bilgisini aldık. Arama kurtarma çalışmaları için çok sayıda ekibimiz bölgeye intikal etti. Uçaktaki Türk ve Rus mürettebat hayatını kaybetti. Milletimizin başı sağ olsun, Rus halkına da taziyelerimizi iletiyoruz” ifadelerini kullandı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, olay yerindeki ekiplerden yaşanan kazaya ilişkin bilgi aldı. Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Teşkilatı arama kurtarma çalışmaları gerçekleştirmek üzere bölgeye havadan ve karadan ulaşım sağladı.

ORMAN MÜHENDİSİ OĞUZ AVŞAR AYDIN YANGINDA HAYATINI KAYBETTİ

Kazada hayatını kaybeden Mersinli Orman Mühendisi Oğuz Avşar Aydın’ın ailesine acı haber verildi.

Orman Genel Müdürlüğü tarafından Rusya'dan kiralanan ve Adana Orman Bölge Müdürlüğü hizmetinde kullanılan Beriev Be-200 tipi yangın söndürme uçağı, Kahramanmaraş'taki orman yangınına müdahale esnasında düştü. İçindeki 5’i Rus, toplam 8 mürettebat ise hayatını kaybetti.

Mersinli Orman Mühendisi Oğuz Avşar Aydın’ın Mut ilçesinde yaşayan ailesine acı haber verildi.

Baba Salih ile anne Emine Aydın acı haberin üzerine ağlayarak feryat etti.

Mut Kaymakamı Fatih Erdoğan, Mut Belediye Başkanı Volkan Şeker, Mut Emniyet Müdürü Zafer Şenocak ve İlçe Jandarma Komutanı Ahmet Kemal Balcı aileye taziyelerini iletti.

ABD BÜYÜKELÇİLİĞİ'NDEN TAZİYE

ABD Türkiye Büyükelçiliğinden "Kahramanmaraş’taki orman yangınlarını cesurca bastırmaya çalışırken elim bir uçak kazası sonucunda Türk ve Rus mürettebatın hayatını kaybetmesinden üzüntü duymaktayız." mesajı geldi.

8 KİŞİLİK EKİP BULUNUYORDU

Rusya'dan kiralanan uçakta ise 5 Rus ve 3 Türk personel olduğu öğrenildi. Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise 5 Rus ve 3 Türk personelden kurtulan olmadığı belirtildi. Açıklamada, "Be-200 uçağı Adana yakınlarında iniş yaparken düştü. Kazayı araştırmak üzere bir ekip kaza bölgesine gönderildi" denildi.

Sosyal medyada yer alan görüntüde ise uçağın düşme anları vatandaş kamerasına yansıdı.

GÖRGÜ TANIĞI KAZAYI ANLATTI

orman yangınına müdahale eden kişi, söndürme çalışmalarına katılan uçağın düşme anını anlattı. Görgü tanığı Yemliha Bektur, Beşen Mahallesi Kısık Vadisi'nde ormanlık alandaki yangına müdahale ettiklerini, kayalık bölgede söndürme çalışmalarına katıldıklarını belirtti.

Yangın söndürme uçağının da çalışmalarda yer aldığını dile getiren Bektur, "Uçak havada döndü bir tur. Biz gidecek diye düşündük tekrardan döndü. Çok alçaktan indi uçak sonra tekrar yukarıya doğru çıktı suyu boşalttı. Kendini toparlayamadı, uçağın burnunu havaya kaldırdı ama kurtaramadı. Dağa çarptı, sonra patlama oldu. Arkadaşlar koşarak gitti biz de arkadan gittik." dedi.

MSB'DEN AÇIKLAMA

Milli Savunma Bakanlığı da, "Kahramanmaraş'taki yangın söndürme çalışmalarına katılmak için Adana'dan havalanan bir Rus yangın söndürme uçağının kaza kırıma uğradığı bilgisi üzerine, İncirlik´ten bir helikopter ile Konya´dan bir uçak, arama-kurtarma çalışmalarına destek için bölgede görevlendirilmiştir" açıklamasında bulundu.

"MOTOR ARIZASI OLMUŞ OLABİLİR"

Habertürk TV'ye konuşan yangın söndürme pilotu Günay Ciyavul da, "Kahramanmaraş dağlık bir bölge. Bu tür uçaklar büyük gövdeli olduğu için alçalamazlar. Uçak yangın söndürmek için vadiye girmişse bir motor kaybı olduğundan şüpheleniyorum. Dolu veya boş halde irtifa alamamış olabilir. Normalde döne döne irtifa kazanabilir bu uçaklar ama bu nedenle motor arızasından şüpheleniyorum" dedi.

CHP LİDERİ KILIÇDAROĞLU'NDAN BAŞSAĞLIĞI MESAJI

CHP Genel Başkanı Kemel Kılıçdaroğlu, başsağlığı mesajı yayımladı.

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Kılıçdaroğlu, "Kahramanmaraş'ta çıkan orman yangınına havadan müdahale eden yangın söndürme uçağının düşmesi sonucu uçakta bulunan Türk ve Rus mürettebatın hayatını kaybetmesinden büyük üzüntü duydum. Milletimizin başı sağ olsun! Rus halkına taziyelerimi iletiyorum." ifadelerini kullandı.

AK PARTİ SÖZCÜSÜ ÇELİK'TEN BAŞSAĞLIĞI MESAJI

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, uçak kazasında hayatını kaybeden Tük ve Rus mürettebat için başsağlığı mesajı yayımladı.

Twitter hesabından açıklama yapan Çelik, "Kahramanmaraş´taki yangınla mücadele ederken yaşanan elim uçak kazasında Türk ve Rus mürettebatın hayatını kaybetmesinden büyük üzüntü duyduk. Milletimizin başı sağ olsun, Rus halkına taziyelerimizi iletiyoruz" ifadelerini kullandı.

BAKAN PAKDEMİRLİ'DEN BAŞSAĞLIĞI MESAJI

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli "Başımız sağ olsun. Orman yangınlarıyla mücadelede büyük bir özveri ile çalışan kahramanlarımızı Kahramanmaraş’ta kaybettik. Acımız çok büyük. Ailelerine ve sevenlerine sabır diliyorum." açıklamasında bulundu.

BAKAN ÇAVUŞOĞLU: KAHRAMANCA FEDAKRLIKLARI UNUTULMAYACAK

Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da, hayatını kaybeden Türk ve Rus mürettebat için taziye mesajı yayımladı. Bakan Çavuşoğlu, Twitter hesabından yayımladığı mesajında, "Kahramanmaraş´taki yangına müdahale sırasında yaşanan elim uçak kazasında Türk ve Rus mürettebatın hayatını kaybetmesinden büyük üzüntü duydum. Milletimizin başı sağ olsun, Rus halkına da taziyelerimizi iletiyoruz. Kahramanca fedakarlıkları unutulmayacak" dedi.

"KURTULAN OLMADI"

Kahramanmaraş Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada da, yıldırım düşmesi sonucu çıkan yangına müdahale etmek amacıyla havalanan Rus yangın söndürme uçağının Kısık Vadisi mevkisinde düştüğü hatırlatıldı.

Açıklamada, "Olayın gerçekleştiği andan itibaren olay yerine ekiplerimiz anında sevk edilmiş, ilk bilgilere göre mürettebattan kurtulan olmadığı tespit edilmiştir." ifadeleri kullanıldı.

UÇAĞIN ENKAZINA ULAŞILDI

Orman Genel Müdürlüğü hizmetinde kullanılan ve Kahramanmaraş'ta düşen yangın söndürme uçağının enkazına da ulaşıldı.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Onikişubat ilçesi Ilıca Mahallesi Almalı mevkisindeki ormanlık alanda yıldırım isabet etmesi sonucu çıkan yangına müdahale sırasında düşen uçağın enkazı bulundu.

Orman Genel Müdürlüğü tarafından Rusya'dan kiralanan ve Adana Orman Bölge Müdürlüğü hizmetinde kullanılan yangın söndürme uçağının düştüğü Beşen Mahallesi Kısık Vadisi'nde, sarp arazi ve kara yolu ulaşımının olmaması nedeniyle Milli Savunma Bakanlığının görevlendirdiği helikopterle ulaşılan uçağın enkazında arama kurtarma çalışmaları başlatıldı.

Düşme sonucu çıkan yangında uçağın büyük tahribat aldığı gözlendi.

OGM'DEN AÇIKLAMA

Genel Müdürlüğü'nün (OGM) Twitter'daki hesabından Kahramanmaraş'ta düşen yangın söndürme uçağına ilişkin de açıklama yapıldı. Açıklamada, "Kahramanmaraş'taki orman yangınına müdahale için Adana´dan kalkan Beriev 200 tipi yangın söndürme uçağımızın düşmesi sonucu Türk ve Rus 8 mürettebat hayatını kaybetmiştir. Sizi hep kahramanca mücadelenizle hatırlayacağız" denildi. HABERTURK.COM / AA

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.