Dolar 32,5184
%-0.09
Euro 34,8007
%-0.19
Altın 2.426,810
%-0.14
Bist-100 9.719,00
%0.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Uzmandan yıkılan binaya ilişkin çarpıcı açıklama

Uzmandan yıkılan binaya ilişkin çarpıcı açıklama

Kentsel Dönüşüm Uzmanı ve Mimar Nihat Şen, dün İzmir’de yaşanan 6,6’lık depreme ve depremde yıkılan binalara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Şen, İzmir’de riskli 40 bin bina olduğunu ve yıkılan Rıza Bey Apartmanının bu binalardan biri olduğunu söyledi.

  • Ege Postası
  • 31.10.2020 - 14:49

EGEPOSTASI- İzmir dün merkezi Seferihisar olan 6,6 şiddetinde bir depremle sarsıldı. Depremde son verilere göre 25 kişi hayatını kaybederken 831 kişi de yaralandı. Dün 14.51’de meydana gelen deprem sonrasında, 35’inin büyüklüğü 4’ün üzerinde olmak üzere, toplam 489 artçı sarsıntı yaşandı.

Depremin en büyük yıkımı ise Bayraklı’da oldu. İlçede 5 bina yıkılırken 17 bina ağır hasar gördü. 50’ye yakın binada ise orta derecede hasar meydana geldi.

Kentsel Dönüşüm Uzmanı ve Mimar Nihat Şen, depremi ve yıkımları HaberTürk canlı yayınıda değerlendirdi.

Her zaman deprem öldürmez bina öldürür diyoruz. Böyle olaylarla karşılaşmak çok üzücü bir olay. Marmara depremini yaşayalı 21 yıl, kentsel dönüşüm yasası yürürlüğe gireli 9 yıl oldu. Bir yıl önce İzmir’de 40 bin binanın acilen yenilenmesi gerektiğini söyledik. Maalesef bugüne kadar bu binalardan çok azı yenilenebildi. Keşke hepsi yenilenseydi de bu vatandaşlarımızı kaybetmeseydik” dedi.

Yıkılan binadaki kalıntıları inceleyen Şen, binanın malzemesinin dayanıklı olmadığını altını çizerdi. Binada kullanılan yuvarlak demirlerin beton ayrışmasını kolaşlaştırdığını ifade eden Şen, “Binayı sağlam kılan 3 şey vardır. Beton, demir ve zemin. Bu üçü doğru bir şekilde gelirse doğru bir bina olur. Bayraklı’nın en önemli özelliği sıvılaşmaya müsait bir zeminin olması. Burada bütün olumsuzlar bir araya gelmiş. Biz 2000 yılından sonra yapıaln binalarda biz yuvarlak demirleri kullanmıyoruz. Hazır beton kullanıyoruz ve o binanın zeminine uygun yapılar yapıyoruz. Zemin sağlam olabilir ama bina sağlam m? Yumuşak zemine bina yapılmaz diye bir şey yok. Ama uygun bir bina yapmalısınız” diye konuştu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.