Dolar 32,4442
%-0.13
Euro 34,7787
%-0.55
Altın 2.441,250
%0.21
Bist-100 9.946,00
%2.36

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Türkiye’de sağlık sistemi çöktü mü: İzmir’deki yoğun bakım doluluk oranı kaç

Türkiye’de sağlık sistemi çöktü mü: İzmir’deki yoğun bakım doluluk oranı kaç

Dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 3 saatlik Kabine toplantısının ardından Türkiye'nin 17 günlük tam kapanmaya gittiğini açıklamıştı. Açıklamada ayrıca Erdoğan, Türkiye'deki sağlık hizmetlerinde sorun yaşanmadığını belirtmişti. İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı ise sağlık hizmetlerinin artık karşılanmayacak duruma geldiğini belirtti.

  • Ege Postası
  • 27.04.2021 - 14:32

ÖZLEM KARA/EGEPOSTASI- İzmir Tabip Odası’nda bugün, 'NAe SãoPaulo' isimli uçak gemisinin sökülmek üzere Türkiye’ye getirilmek istenmesine yönelik insan ve çevre sağlığını olumsuz etkileyeceğini, belirten bir basın açıklaması düzenlendi. Açıklama sonrasında gazetecilerin sorularına yanıtlayan Başkan Çamlı, yapılan kapanmanın tam bir kapanma olmadığını, bilimsel olarak beklenileni karşılamadığını belirtti.

“YOĞUN BAKIMLAR DOLU”

İzmir’de Covid-19 pandemi servislerinde yatak doluluk oranlarını değerlendiren doktor Çamlı, İzmir’de yoğun bakımların dolduğunu yeni yoğun bakım servislerinin açılması için düzenlemeler yapıldığını kaydetti. Başkan Çamlı sözlerine şöyle devam etti:  “Yeni servisler ve yoğun bakımlar açılıyor. Örneğin Tepecik ve Yeşilyurt ya yeni düzenlemeler yapılıyor. Yoğun bakımlar ful dolu. Ağır hasta sayısı sürekli artıyor. Sağlık sistemi bunu artık karşılayamayacak duruma gelecek. Kaynağında sınırlayamayan bir sistem iflas eder. Yüzde 10 luk bir  vaka artışı var. Sadece artış hızı azaldı. Ne kadar az test o kadar az vaka. Ne oldu da vaka sayıları azaldı?”

“İNSANLAR HASTALIK VE AÇLIK ARASINDA KALDI”

Türkiye’nin ‘tam kapanmaya geçmesini değerlendiren Çamlı, “Öncelikle tam kapanma denebilir mi? Sürecin başından beri artan vakalarla ilgili bilim insanları sürekli uyarıda bulundu. Kapanmada mutlaka sosyal ve ekonomik destek paketlerinin olması gerekiyor. Kapanma var ama herhangi bir destek yok. Bu ülkede günlük çalışan insan sayısı çok fazla. İnsanlar açlık ve hastalık arasında kalıyor. İş yerleri ve fabrikalarda çarkların durmasını istemiştik ama bunlar devam ediyor. Hayati kritik olmayan sektörlerin devam ettiği bir yerde tam kapanmadan söz edilemez. Bizim önerdiğimiz kolektif korunmayı içeren  bir kapanma değil. Ekonomik kaygılar hala toplum sağlığının önüne geçiyor. Türkiye’de İki aylık süreçte 10 bine yakın kişi öldü.

Turizm sezonuna hazırlanabilmek için vaka sayılarını düşürmemiz lazım dendi. Yine toplum sağlığı değil, tamamen ekonomik bir karar. Vaka sayıları biraz azalacaktır ama turizm hemen açılacak mı yoksa yeniden tartışılma olacak mı? Birçok sektör muafiyet taşıyor. Bunun neresi kapanma? Hızlı aşılama için zaman kazanmamız gerekiyor ama bizim elimizde aşı yok. Hızlı aşılamanın koşulları şu an görünmüyor. Eve hapsetmekte çok mantıklı değil. Ev içi bulaş çok ciddi bir risk. Fabrikalarda, işyerlerinde uygun olmayan koşullarda üretim devam ediyor ve bu insanlar bulaşı taşıyacak. Bu bizim önerdiğimiz şekilde bir kapanma değil” dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.