Dolar 32,6130
%0.43
Euro 34,6770
%-0.16
Altın 2.524,880
%1.63
Bist-100 9.525,00
%-0.06

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
TTB Başkanı Fincancı hakkındaki davada mütalaa açıklandı

TTB Başkanı Fincancı hakkındaki davada mütalaa açıklandı

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın, “basın yoluyla terör örgütü propagandası yapmak” iddiasıyla yargılandığı davada mahkeme, Millî Savunma Bakanlığı'nın yargılamaya katılma talebini reddetti. Duruşmada mütalaasını açıklayan savcı; Fincancı'nın 7,5 yıla kadar hapsini ve tutukluluk halinin devamını talep etti.

  • Ege Postası
  • 23.12.2022 - 11:24

TTB Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, sınır ötesi operasyonlarda kimyasal gaz kullanıldığı iddialarıyla ilgili yaptığı açıklama nedeniyle, “basın yoluyla terör örgütü propagandası yapmak” iddiasıyla İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi’nde ilk kez hâkim karşısına çıktı.

Tutuklu olarak yargılanan Fincancı, duruşmaya jandarma eşliğinde getirildi. Fincancı'nın avukatları ile Millî Savunma Bakanlığı (MSB) avukatı da duruşma salonundaydı. Duruşmaya çok sayıda avukat katıldı ancak mahkeme, savunmayı 3 avukatla sınırlandırdı.

DAHA BÜYÜK BİR SALON TALEBİ REDDEDİLDİ

Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı'nın avukatı Oya Meriç Eyüboğlu, duruşma salonunun küçük olduğunu, izleyici ve avukatlarının çoğunun salona giremediğini belirterek, mahkemeden daha büyük bir salona geçilmesini talep etti. Mahkeme başkanı, sanık müdafilerinin sayısının 3 avukatla sınırlandırıldığını ve mevcut duruşma salonunda duruşmaya devam edileceğini söyledi.

"3 AVUKAT SINIRLAMASI UYGULAMASI BU DAVADA UYGULANAMAZ"

Eski İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel, müdafi sayısının 3 ile sınırlandırılmasına karşı çıkarak, mahkemenin böyle bir uygulama yapamayacağını söyledi. Örgüt suçlarındaki 3 avukat uygulamasının istisna hallerinde uygulanabileceğini belirten Yücel, bu dava için söz konusu kısıtlayıcı düzenlemenin uygulanamayacağını savundu.

Mahkeme başkanı, itirazlara rağmen savunma için 3 avukat sınırlaması uygulamasına devam edeceğini belirtti.

Duruşma salonunda çok sayıda jandarmanın bulunması yüzünden vekillerini göremediklerini ve bunun adil yargılanma hakkını ihlal ettiğini söyleyen Fincancı'nın avukatları, jandarmanın müvekkilleri ile kendileri arasından çekilmesini istedi. Mahkeme başkanı ise duruşmayı başlattığını söyledi.

HKİMİN İFADE TARZINA İTİRAZ

Mahkeme başkanı, Fincancı'ya 'sen' diye hitap edince avukatlar itiraz ederek, nezaket kuralları gereği müvekkillerine 'sen' yerine 'siz' diye hitap etmesini istedi. Hâkim ise "Ne diyeyim, sanık kendisi" dedi. Avukatlar ise müvekkilleri sanık olduğu için istediği gibi hitap edemeyeceğini söyledi.

"İFADE TARZINIZDAN HAKKIMDA ZATEN HÜKÜM VERDİĞİNİZİ DÜŞÜNÜYORUM"

Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, mahkemedeki beyanında şunları söyledi:

"İfade tarzınızdan zaten hakkımda hüküm verdiğinizi düşünüyorum. Yaş olarak sizin zamanlarınızda hukuk fakültelerinde ders vermiş biri olarak bana 'sen' diye hitap edemezsiniz. İstanbul’a getirilme koşullarım da çok kötüydü. 64 yaşındayım. Çeşitli hastalıklarım var, sevk araçları insan sağlığına zararlı. Bugün ağrım vardı, bu ağrıyla savunma yapacağım, savunma değil bir suç işlemediğim için beyanda bulunacağım. O güvenlikli aracın içinde benim elimde silah mı vardı da elimde kelepçe ile 5,5 saat boyunca yolculuk yaptım. Benim tek silahım kalem.

ALMANYA'DAN DÖNDÜĞÜM HALDE KAÇACAĞIM İHTİMALİYLE TUTUKLANDIM: Türkiye'de yaşayan herkes için ilginç olduğunu düşündüğüm bu durumda neyse ki suçlu olmadığımı unutmuyorum. Önce hekim kimliğimle başlamak istiyorum. Bir hekim, sesini duyuramayanların avukatı olmalı. Zarar verenin değil, görünür kılanın cezalandırıldığı bir ortamda ne yazık ki zorunlu emekliliğim geldiği için emekli oldum. Almanya'dan döndüğüm halde kaçacağım ihtimaliyle beni tutukladılar. Adli tıp uzmanlığıma rağmen, iddiaları soruşturmayıp, linç girişimini başlattılar.

ADLİ TIP UZMANI OLARAK SORULAN GÖRÜŞÜM KRİMİNALİZE EDİLMEKTE: Bir adli tıp uzmanı olarak sorulan görüşüm, kriminalize edilmek istenmekte. Propaganda iddiasıyla yargılandığım yayın, 7 dakikalık bir konuşmadır. Bana sorulan sorulara yanıt verdim. Yayında kısaca bir ön tanıdan bahsettim. Videoda, karanlık bir ortamda görünen kişilere etki eden maddeler vardı. Videodaki kişide ağzından gelen kanlı köpükler ve ani kasılmalar vardı. Videodaki belirtiler üzerine yaptığım, belli ki bir toksik oluştuğu üzerine yaptığım konuşma bir ön tanıdır. 

YAYIN ORGANININ NİTELİĞİ NEDENİYLE: Yayın organının niteliği üzerinden bilimsel açıklamalarım suç sayılıyor. Bir insan hakları savunucu olarak hangi kanala, kimin yayınına bağlandığım benim için önemli değildir. Hak kullanımı suç olarak tanımlanamaz. 

BAŞKANLIK NEDENİYLE BİZİ KİMLİKLERİMİZDEN AYIRAMAZSINIZ: TTB Merkez Konseyi Başkanlığım üzerinden diğer kimliklerimden arındırılmak isteniyorum. Topluma karşı sorumluluklarımız var. İkinci başkanımız hala yetkin bir beyin cerrahı olarak görevine devam ediyor. Başkanlık yüzünden bizi hekimlik kimliğimizden ayıramazsınız. 

AĞAÇLARDAN BİLE SÖZ ETSEK SUÇ SAYILACAK BİR DÖNEMDEYİZ: Söz konusu suç ise nasıl bir dönemde yaşıyoruz ki ağaçlardan bile söz etsek suç sayılacak. İnsanlığa karşı suçlara karşı çıkmaktan, yaşam haklarının ihlal edilmesine karşı çıkmaktan, ağacımıza, börtü böceğe sahip çıkmaktan, savaşlara karşı durmaktan vazgeçmeyeceğim. Bu yaşam biçimine verilen addır. Bu duruşumuzu suç saymaya çalışmak beyhudedir.

SAVCI, MSB'NİN KATILMA TALEBİNİN REDDEDİLMESİNİ İSTEDİ 

Milli Savunma Bakanlığı vekili, davaya katılma talebinde bulundu. Duruşma savcısı, bakanlığın suçtan zarar görmediğini kaydederek, talebin reddedilmesini talep etti. 

MSB'NİN KATILMA TALEBİ REDDEDİLDİ

Mahkeme de MSB'nin suçtan zarar görme ihtimalinin bulunmadığını belirterek, katılma talebinin reddine karar verdi.

Bakanlığın avukatı, talebi reddedildiği halde beyanda bulunmaya devam etmek istedi. Bunun üzerine Fincancı'nın avukatları, talebe ilişkin karar verildiğini hatırlatarak, bakanlık avukatının beyanda bulunamayacağını belirtti.

"MÜVEKKİL, KATILDIĞI YAYIN ORGANININ NİTELİĞİ NEDENİYLE SUÇLANIYOR"

Duruşmada beyanda bulunan Fincancı'nın avukatları, müvekkillerinin tutukluluğunun hukuka aykırı olduğunu belirterek, söz konusu suçlamanın, Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı'nın, yayınına katıldığı yayın kuruluşunun niteliği nedeniyle yapıldığını iddia etti. Avukatlar, Fincancı'nın tahliyesine karar verilmesini talep etti.

SAVCI MÜTALAASINDA 7,5 YIL İSTEDİ

Avukat beyanlarının ardından mütalaasını açıklayan duruşma savcısı, Fincancı'nın iddianamedeki suç ile 7,5 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını talep etti. Savcı, Fincancı'nın tutukluluk halinin devamına karar verilmesini istedi.

Mahkeme, duruşmaya bir saat ara verdi.

NE OLMUŞTU?

TTB Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, katıldığı bir televizyon programında, “Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) sınır ötesindeki operasyonlarda kimyasal gaz kullanmış olabileceği” iddiasını dile getirdiği gerekçesiyle 26 Ekim günü İstanbul’da gözaltına alınmış ve Ankara’ya götürülmüştü. 27 Ekim’de nöbetçi sulh ceza hakimliği tarafından tutuklanan Fincancı hakkında, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca iddianame düzenlenmişti.

İddianamede, Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın, “basın yoluyla terör örgütü propagandası yapmak” iddiasıyla 1,5 yıldan 7,5 yıla kadar hapisle cezalandırılması istenmişti. Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi yetkisizlik kararı vererek iddianameyi İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi’ne göndermişti. İddianame, İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilmişti.

“Fincancı Davası” öncesinde adliye önünde destek açıklaması:

Sağlık meslek örgütleri ve sendikalar, Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı’nın “terör örgütü propagandası yapmak” iddiasıyla yargılandığı davanın duruşması öncesinde, adliye önünde destek açıklaması yaptı. TTB İkinci Başkanı Ali İhsan Ökten, “Şebnem Korur Fincancı’nın derhal serbest bırakılmasını ve hakkındaki suçlamaların düşürülerek ilk duruşmada beraatını bekliyoruz” dedi.

TTB Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı’nın, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) kimyasal silah kullandığı iddialarına ilişkin yaptığı açıklama nedeniyle yargılandığı davanın ilk duruşması bugün yapılıyor. “Terör örgütü propagandası yapmak” iddiasıyla İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi’nde hâkim karşısına çıkan Fincancı için sağlık meslek örgütleri ve sendikalar, duruşma öncesinde Çağlayan Adliyesi önünde açıklama yapmak istedi.

Polis ve çevik kuvvet ekipleri, çevrede yoğun güvenlik önlemi alarak adliyenin çevresindeki birçok yere barikat kurdu. Çağlayan Metro Durağı önünde yapılan açıklamaya CHP İstanbul milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu ve Ali Şeker, HDP İstanbul milletvekilleri Züleyha Gülüm ve Musa Piroğlu, Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ve SOL Parti PM üyesi Alper Taş da katıldı.

EMİN KORAMAZ: BU DAYANIŞMA ASLA UNUTULMAYACAK

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, Fincancı’nın önemli bir bilim insanı olduğunu söyledi. Tutuklama gerekçesi olan açıklamasının mesleki birikim doğrultusunda olduğunu vurgulayan Koramaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Şunu bilsinler ki, bizlere nasıl saldırırlarsa saldırsınlar, hiçbir zaman geri adım atmayacağız. Birbirimizle dayanışarak, birlikte olarak mücadelemize devam edeceğiz. Şu anda biliyorsunuz, Taksim Parkı’nın yapılaşmasına karşı çıktıkları için, Gezi Parkı’nın yok edilmesine karşı çıktıkları için verdikleri mücadele nedeniyle TMMOB’dan üç arkadaşımız da 242 gündür cezaevinde, yine hukuksuz bir kararla. Buradan onlara da selamlarımızı göndermek istiyorum. 242 gündür Türkiye’nin birçok yerinde tuttuğumuz adalet nöbetlerine destek veren tüm kurumlara, kuruluşlara, halkımıza çok teşekkür ediyorum. Bu dayanışma asla unutulmayacak. Dayanışarak bu ülkedeki hukukun bir silah olarak kullanılmasını, muhalif olan, toplumsal tüm muhalif kesimlerin baskıyla, zorla, hukuk yoluyla sindirilmesine hep birlikte karşı çıkmaya devam edeceğiz. Saldırı çok yönlü. Siyasetçilere saldırı var. Belediye başkanlarına saldırı var. Sanatçılara saldırı var. Toplumun önde gelen tüm kesimlerine saldırı var. Bu saldırılara karşı birlikte olarak, birbirimize destek vererek, birlikte mücadele ederek iyi bir ülkeyi, güzel bir ülkeyi hep birlikte yaşatacağımıza, kazanacağımıza inanıyorum.”

ÖKTEN: FİNCANCI’YA YAPILAN MUAMELEYİ KINIYORUZ

TTB adına hazırlanan ortak açıklamayı okuyan TTB İkinci Başkanı Ali İhsan Ökten de utanç verici dönemin bir nebze olsun sonlanması için toplandıklarını söyledi. Ökten, şöyle konuştu:

“Dün ülkemiz adına, demokrasi ve insan hakları açsından utanç verici durumun devam ettiğini öğrendik. Birçok sağlık sorunu olması nedeniyle uçakla getirilmesi için her türlü hukuki girişimlerimize rağmen Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın bir minibüsle, elleri kelepçeli olarak saatlerce süren bir yolculukla Ankara’dan İstanbul’a getirildiğini öğrendik. Tüm dünyada insan hakları ihlallerine ve işkenceye karşı en fazla mücadele eden bir bilim insanının bu şekilde bir muameleye ve işkenceye tabi tutulmasını şiddetle kınıyoruz.

HUKUKSUZLUĞUN SONLANDIRILMASINI UMUT EDİYORUZ: Hukuki hiçbir dayanağı olmayan bir kararla hâlen tutuklu bulunan Merkez Konseyi Başkanımız Şebnem Korur Fincancı’nın ilk duruşması, az sonra başlayacak. Tamamen siyasi hedeflerle ve açık bir hukuksuzlukla sürdürülen bu sürecin bugün sonlandırılmasını umut ediyoruz. Türk Tabipleri Birliği ve tabip odalarımızın örgütsel bütünlüğü ile buradayız ve Şebnem Korur Fincancı’nın derhal serbest bırakılmasını ve hakkındaki suçlamaların düşürülerek ilk duruşmada beraatını bekliyoruz.

SAĞLIK HAKKI İÇİN MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ: İnsan hakları kuruluşları, emek ve meslek örgütleri, barolar, siyasi partiler, milletvekilleri, sendikalar, Dünya Tabipleri Birliği ve Avrupa Hekimler Daimi Komitesi başta olmak üzere evrensel hekim örgütleri ve sayısız miktarda dostumuz, kurumlarımız ve yol arkadaşlarımız aynı taleple Şebnem Hoca’nın serbest kalmasını bekliyor. İnanıyoruz ki hocamızı bugün karanlığa karşı 'beyaz önlüklerimizle' karşılayacağız. Hekimlik değerleri, bilimsel düşünce özgürlüğü, mesleki bağımsızlık, meslek örgütü özerkliği ve toplumun sağlık hakkı için mücadelemizi hep beraber sürdüreceğiz.”  (ANKA) 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.