Dolar 32,5359
%0.15
Euro 34,9513
%-0.06
Altın 2.455,590
%0.79
Bist-100 9.884,00
%1.72

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
TTB Başkanı Fincancı davası 29 Aralık'a ertelendi

TTB Başkanı Fincancı davası 29 Aralık'a ertelendi

‘Terör propagandası yapmak’ suçundan yargılanan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, bugün yapılan ilk duruşmada tahliye edilmedi. Dava, esasa ilişkin savunmaların hazırlanması için 29 Aralık'a ertelendi.

  • Ege Postası
  • 23.12.2022 - 13:57

TTB Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın, sınır ötesindeki operasyonlarda kimyasal gaz kullanıldığı iddialarına ilişkin yaptığı açıklamaları nedeniyle ‘basın yoluyla terör örgütü propagandası yapmak’ suçundan İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki yargılanmasına bugün başlandı. Tutuklu yargılanan Fincancı’yı mahkeme salonuna jandarma getirdi. Duruşmada, Fincancı’nın avukatları da hazır bulundu.

Duruşmada, Fincancı'nın savunması ve avukatlarının beyanları alındı. Savunma ve beyanların ardından duruşma savcısı, esasa ilişkin mütalaasında, Fincancı'nın ‘basın yoluyla terör örgütü propagandası yapmak’ suçundan 1,5 yıldan 7,5 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını ve tutukluluk halinin devamına karar verilmesini talep etti. 

"BİR YERE KAÇMA DURUMUM YOK. BU ÜLKENİN İNSANIYIM"

Duruşmaya verilen bir saat aranın ardından savcının mütalaasına karşı beyanda bulunan Fincancı, esas hakkında şu an beyanda bulunmayacağını belirterek, tutukluluğunun devamı talebine ilişkin şunları söyledi:

"Cezaevi şartları tabii ki çok zor ama benim gibi bir insan hakları savunucusu için bulunmaz nimet. Gazeteye, hapishane gözlemlerimi de yazıyorum. Sadece mahpusların değil çalışanlarının da sorunları var. Biraz daha uzun yazarım, o yüzden sorun yok. Ama tutukluluğun devamında kaçma şüphesi akla ziyan bir şey. Siyasiler tarafından hakaret içerikli ifadeler kullanıldı. Ben, Almanya'dan dönmeyebilirdim. Ama ben, bu ülkenin insanıyım. Bu topraklarda doğdum, büyüdüm. Bu toprakların insanına borçluyum. Ayrıca TTB'nin Merkez Konseyi üyesiyim. Sayın savcı, ayrıca bu görevin devlet tarafından verilen bir görev olduğunu söyledi. Ben, bu yaşıma kadar devletin verdiği bir görevi yapmadım. Merkez Konseyi Başkanlığı’na beni meslektaşlarım seçti. Benim bir yere kaçma durumum yok. Esas hakkında daha sonra beyanda bulunacağım."

Fincancı'nın avukatları da müvekkillerinin tutukluluğunu gerektirecek hiçbir gerekçe olmadığını, atılı suçun katalog suçlardan olmadığını ve kaçma şüphesinin bulunmadığını belirterek tahliyesine karar verilmesini talep etti. Avukatlar, esasa ilişkin savunmalarını hazırlamaları için de mahkemeden süre istedi.

TUTUKLULUĞUN DEVAMINA KARAR VERİLDİ

Mahkeme heyeti, Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı'nın tutukluluk halinin devamına hükmetti. Dava, esasa ilişkin savunmaların hazırlanması için 29 Aralık 2022 tarihine ertelendi.

ADLİYE KORİDORLARINDA “ŞEBNEM HOCA YALNIZ DEĞİLDİR” SLOGANI ATILDI

Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı'ya destek olmak için adliyeye gelenler, duruşma çıkışında adliye koridorlarında "Şebnem Hoca yalnız değildir", "TTB susmadı, susmayacak" ve "Şebnem Hoca onurumuzdur" sloganları attı.

Bu esnada bir kişi, bozkurt işareti yaparak ve "Vatan hainleri" diyerek Fincancı'ya destek veren gruba tepki gösterdi. Gruptan bazı kişiler ise bozkurt işaretine zafer işareti yaparak karşılık verdi.

İDDİANAME

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanarak İstanbul’a gönderilen iddianamede, Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın ‘basın yoluyla terör örgütü propagandası yapmak’ iddiasıyla 1,5 yıldan 7,5 yıla kadar hapisle cezalandırılması istenmişti.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.