Dolar 32,5396
%0.16
Euro 34,9206
%-0.15
Altın 2.437,960
%0.07
Bist-100 9.717,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
TEİS Genel Başkanı Saydan: 29 bin eczane bakanlık adına görev yapsın

TEİS Genel Başkanı Saydan: 29 bin eczane bakanlık adına görev yapsın

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, hangi ilaçların erişilebilir olduğunu kolay bir şekilde saptamak için İlaç Takip Sistemi (İTS) çevrimiçi işlemler ekranında yapılan karekod sorgusunun eczacılara açılmasını istedi. Saydan, eczacıların ilaç yokluğu ile baş edemez hale geldiklerinin altını çizerek, “İTS online işlemler ekranı eczacılara açılsın ve 29 bin eczane bakanlık adına görev yapsın” dedi.

  • Ege Postası
  • 27.01.2023 - 12:22

TEİS Genel Başkanı Nurten Saydan, İTS’nin çevrimiçi işlemler ekranında yapılan karekod sorgusunun eczacılara açılasına ilişkin açıklama yaptı. Saydan, konuya ilişkin bugün yaptığı yazılı açıklamada şunları kaydetti:

“İTS, İLAÇ SAHTECİLİĞİ VE İLAÇ KAÇAKÇILIĞINI ÖNLEYEREK ORİJİNAL VE GÜVENİLİR İLAÇ TEDARİK EDİLMESİNİ SAĞLIYOR”

“Bilindiği üzere, Türkiye'de ilaç ambalajlarına karekod basılması, 1 Ekim 2009 tarihinden itibaren mecburi hale getirildi. Buna bağlı olarak, Sağlık Bakanlığı tarafından toplum sağlığına ciddi şekilde zarar veren, hatta ölümlere sebep olan ilaç kaçakçılığı ve sahteciliğini önlemek için 2010 yılından itibaren İTS devreye girdi. İTS, ilaç sahteciliği ve ilaç kaçakçılığını önleyerek orijinal ve güvenilir ilaç tedarik edilmesini sağlıyor. Dünyada ilk kez ülkemizde hayata geçen İTS, 2010 yılından bu yana başarılı bir şekilde hizmet veriyor. Dünyada bir tek bizim ülkemizde olan bu sistem; yerli, ithal veya ihraç edilecek tüm ilaçları karekod yardımıyla kayıt altına alıyor ve daha ilk andan itibaren ilaçlar hastaya ulaşıncaya kadar işlemleri takip ediyor.

“İTS ONLİNE İŞLEMLER EKRANI ECZACILARA AÇILSIN VE 29 BİN ECZANE BAKANLIK ADINA GÖREV YAPSIN”

Eczanelerimizde daha önce ‘İTS online işlemler’ ekranında yapılan karekod sorgusu ile bir ilacın hangi tarihte üretildiği ve ecza deposuna hangi tarihte girişinin yapıldığı bilgilerine erişebiliyorken uzun bir süredir sadece ‘ürünün eczaneye girişi yapıldıktan sonraki hareketleri’ görüntülenebiliyor. Dolayısıyla İTS'de bir ürünün firma ve ecza deposundaki hareketlerinin eczacılar tarafından görülmesi mümkün olmuyor. Hastasına ilaç vermek için ilaç arayan eczacı, aradığı ilacın hangi ecza deposunda bulunduğunu ya da firmanın elinde bulunup bulunmadığını İTS ekranından sorgulayarak hizmetini vermek istiyor. Ama bu bilgiye ulaşamıyor. İlacın sahibi biz eczacılarız ve ilaçların her hareketini görmek istiyoruz. Son zamanlarda yaşanan ilaç yokluğu, İTS’nin şeffaf olarak görüntülenmesiyle büyük ölçüde engellenecektir. Ülke genelinde 29 bin noktada ilaç ve eczacılık hizmeti vermeye çalışan eczacılar olarak, artık ilaç yokluklarıyla baş edemez hale geldik. İlaçların bulunamıyor olması, insan ve toplum sağlığı için ciddi bir sorun halini almış durumda. Bu bakımdan çözüm önerilerimizin yetkililerce dikkate alınmasını talep ediyoruz. İTS online işlemler ekranı eczacılara açılsın ve 29 bin eczane bakanlık adına görev yapsın.” (ANKA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.