Dolar 32,5977
%0.38
Euro 34,8339
%0.29
Altın 2.496,930
%0.5
Bist-100 9.457,00
%-0.71

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Taliban'a destek kriz yaratmıştı: CKD'de istifa yağmuru sürüyor!

Taliban'a destek kriz yaratmıştı: CKD'de istifa yağmuru sürüyor!

Afganistan’daki Taliban’a destek veren Cumhuriyet Kadınları Derneği’nde(CKD) istifa yağmuru sürüyor. Genel Merkez yönetimiyle fikir ayrılığına düşen CKD Güzelbahçe Şubesi fesih ve topluca istifa kararı aldı. Fesih kararı bilgisini alan genel merkez yönetiminin kendisini 17 Eylül 2021 tarihinde üyelikten aldığını duyuran Öney, “Atatürk ilkelerine bağlı bir Cumhuriyet kadını olarak alınan bu karar nedeniyle üzülmüyor, tam tersine gurur duyuyorum. Karar şeriat düzenini destekleyen bu zihniyetle bir arada olamayacağımı ortaya koymuştur. Cumhuriyet kadını olarak Atatürk’ün yolunda asla sapmayacağız.”diye konuştu.

  • Ege Postası
  • 24.09.2021 - 13:44

Fesih ve toplu istifa kararını duyurmak amacıyla Güzelbahçe Atatürk Kültür Merkezi’nde üye ve yönetim kurulu üyeleriyle birlikte basın açıklaması yapan Şube Başkanı Mesude Öney, İzmir’de 20’ye yakın kurucu üye ile 27 Aralık 2014 tarihinde Güzelbahçe Şubesi’ni kurduklarını hatırlattı. Öney, Cumhuriyet’i korumak, kollamak, geliştirmek ve yeni nesillere aktarmak amacıyla gece gündüz çalıştıklarını, dernek tüzüğüne uygun etkili kampanyalar ve toplantılar gerçekleştirdiklerini söyledi.

Genel Merkez yönetimiyle fikir ayrılıklarının İstanbul Sözleşmesiyle başladığına dikkat çeken Öney, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“İstanbul Sözleşmesinden Cumhurbaşkanı kararnamesiyle çıkılması dolayısıyla CKD Genel Merkezi’nin yapmış olduğu açıklamaya karşı çıkarak bu eylemi desteklemediğimizi belirttik. Böylece genel merkezle uyuşmazlığımız başladı.  Cumhuriyet Kadınları Derneği Genel Başkanı Prof.Dr.Tülin Oygür’ün bir süre önce Yönetim kurulu adına yaptığı Afganistan’ı tanıma ve Taliban’a destek içerikli basın açıklamasıyla Atatürk ilke ve devrimlerine bağlı bir Cumhuriyet kadını olarak fikir ayrılıklarımız hat safhaya çıktı. Bu derneğin benim ve benim gibi düşünen yönetim kurulu arkadaşlarımın savunduğu fikirlerle hiç bağdaşmadığını gördüm. Genel Merkez yönetiminin “Taliban’a destek“ açıklamasını ben ve üye arkadaşlarım içimize sindiremedik. Biz Atatürk ve Cumhuriyet’in yılmaz bekçileri olan Cumhuriyet kadınları hiçbir zaman kadını ikinci sınıf insan statüsüne koyan Taliban yönetimine destek ve yandaş olmamız, arka çıkmamız söz konusu olamaz. Bu nedenle Genel Merkez yönetiminin Taliban’a destek açıklamasına başından beri karşı çıktık, tepki gösterdik ve reddettik. Genel Merkez yönetimi bu konuda geri adım atmadığı gibi açıklamasını şiddetle savundu. Dolayısıyla bugünkü CKD yönetimi ile hiçbir ilişkimiz kalmamıştır."

Kadınları köleleştiren gerici anlayışlarla her zeminde mücadele edeceklerini kaydeden Öney açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Gericiliğin bayrağını taşıyan Taliban’ı destekleyen CKD yönetimine hizmet etmeyi reddediyoruz. Bizi temsil etmediğini gördüğümüz bir yönetimle bir arada olamayacağımız için şubemizi fesih etme ve ardından topluca istifa kararı aldığımızı duyuruyoruz. İzmir’deki ve Türkiye’deki diğer şubelerimizin de benzer kararlarının olduğunu biliyorum.” 

Açıklamasında “Herkesin bir siyasi ideolojisi olabilir. Ancak, bu siyasi görüşler hiçbir zaman dernek işlerine yansıtılmamalıdır.”diyen Öney, CKD yönetiminin bu zihniyetiyle bütün kadın ve demokratik kitle örgütlerinden de soyutlandığına dikkat çekti. 

“İHRAÇ KARARINA ÜZÜLMÜYOR, AKSİNE GURUR DUYUYORUM”

Açıklamasında kendisinin Genel Merkez yönetimi tarafından üyelikten alındığı bilgisini de veren Mesude Öney, şunları söyledi:

“Bu arada Genel Merkez, derneğimizin 16 Eylül 2021 tarihinde aldığı fesih kararından bir gün sonra 17.Eylül.2021 tarihinde yaptığı Yönetim Kurulu Toplantısında, Dernek Tüzüğünün 8.Maddesini gerekçe göstererek 700 sayılı kararıyla beni üyelikten aldığını belirtmek isterim. Ancak bu kararı kınıyor ve itiraz ediyorum. Karar, gerici düzeni destekleyen kadını köleleştiren bu zihniyetle bir arada olamayacağımı açıkça ortaya koymuştur. Atatürk ilkelerine bağlı bir Cumhuriyet kadını olarak alınan bu karar nedeniyle üzülmüyor, tam tersine gurur duyuyorum. Bu zihniyetle toplumsal sorunlara bakışımızda fikirlerimizin ters düştüğünü, aynı çatı altında hizmet edemeyeceğimizi defalarca belirtmiştik. Bir Cumhuriyet kadını olarak Atatürk’ün yolunda asla sapmayacağız ve bize vermiş olduğu hakları sonuna kadar savunacağız. Taliban’a destek verenleri tanımıyor ve kınıyoruz.”  

Öney, açıklamasının sonunda birlikte çalıştığı yönetim kurulu arkadaşlarına, üyelerine ve etkinliklerde lojistik destek sağlayan her zaman yanlarında olan Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce ve meclis üyelerine teşekkür etti. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.