Dolar 32,3397
%0.28
Euro 35,1220
%0
Altın 2.312,910
%1.55
Bist-100 9,08
%3.1

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Tahir Elçi İzmir'de anıldı

Tahir Elçi İzmir'de anıldı

Diyarbakır'ın Sur ilçesindeki tarihi Dört Ayaklı Minare'nin önünde 2015 yılında basın açıklaması yaptığı sırada öldürülen eski Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi İzmir'de anıldı. İnsan Hakları, Çağdaş Hukukçular ve Özgürlük için Hukukçular dernekleri tarafından yapılan açıklamada; "Tahir Elçi cinayetinin ne amaçla, kimler tarafından işlendiği vicdanlarda bellidir. Yürütülen yargılamadan çıkacak muhtemel cezasızlık kararı ne inadımızı ne azmimizi ne de inancımızı bir tek adım dahi geriye düşürmeyecektir" denildi.

  • Ege Postası
  • 28.11.2022 - 14:43

nsan Hakları Derneği, Çağdaş Hukukçular Derneği ve Özgürlük için Hukukçular Derneği üyeleri, Diyarbakır'da 2015 yılında öldürülen eski Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'yi basın açıklaması yaparak andı. Bugün İzmir Adliyesi önünde yapılan basın açıklamasında, Kürtçe ve Türkçe "Seni unutmayacağız" yazılı pankart açılırken, "Tahir Elçi onurumuzdur" sloganı atıldı.

Basın açıklamasında; Tahir Elçi'nin öldürülmeden önceki "Biz Diyarbakırlılar olarak, Diyarbakır Barosu olarak tarihi değer ve eserlerimize, insanlığın bin yıllık emeğine, birikimine, bu kadim şehre sahip çıkalım. Biz buradan çağrı yapmak istiyoruz. Biz bu tarihi bölgede birçok medeniyete beşiklik etmiş, ev sahipliği yapmış, bu kadim bölgede, insanlığın bu ortak mekanında silah, çatışma, operasyon istemiyoruz" sözleri anımsatıldı.

"FAİLİ MEÇHUL BIRAKILMAK İSTENİYOR"

Tahir Elçi'nin ölümünün üzerinden 7 yıl geçtiği vurgulanan açıklama şöyle:

"Geçen 7 yılda Elçi ailesinin, avukatların, hukuk örgütlerinin ve tüm demokratik kamuoyunun tüm azim ve çabasına rağmen devletin cinayeti çözmekteki isteksizliği yüzünden Tahir Elçi’nin katilleri hala cezalandırılamadı. 90'lı yılların karanlık ikliminde korkusuzca adaletsizlikle savaşan, polis ve askerlerin yargılandığı birçok toplu katliam davasında adil bir yargılama için mücadele eden, faili meçhul bırakılan birçok cinayetin peşini bırakmayan, devleti defalarca mahkum eden Tahir Elçi’nin cinayeti de yıllarca uğraştığı davalar gibi faili meçhul bırakılmak isteniyor

"GERİDE KALANLAR İÇİN GÖZDAĞI OLMADI"

Ömrünü cezasızlıkla mücadeleye adayan Tahir Elçi'yi doğduğu Cizre'den öldürüldüğü Dört Ayaklı Minare'nin önüne getiren, kadim topraklarda bin yıldır süren yaşamın, içindeki tüm varlıklarıyla birlikte hoyratça yok edilmesineydi itiraz. Hepimizin gözleri önünde cereyan eden bu süreçte, Tahir Elçi'yi önce tutuklamaya, sonrasında öldürmeye kurulmuş irade, kirli bir cinayet planıyla hem bu itirazı boğmayı hem de hak ve adalet mücadelesi pratiğini kör sakat bırakmayı amaçladı. Onlarca kamera kayıttayken işlenen bu cinayetin de devletin yargı eliyle yıllardır sürdürdüğü cezasızlık politikasında kuyunun derinlerine atılmaya çalışılan bir dosya numarasından ibaret kılınmak istendi. Ancak bu politikada sürekli yapılan hesap hatası tekrarlandı: Tahir Elçi'nin öldürülmesi geride kalanlar için asla bir gözdağı olmadı... Avukatların ve Elçi ailesinin, hakikati arama azmi ve cesareti asla tükenmedi... Tahir Elçi'nin yol arkadaşları, kardeşleri, öğrencileri sabırla ve yılmadan, önlerine örülen duvarları aşarak, cinayetin olay yerinde bulunan 3 polis memurunun silahlarından biri ile işlenmiş olduğu ortaya çıkarıldı.”

"DAVANIN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ"

Tahir Elçi Davası'nın göstermelik bir yargılama ile kapatılmak istendiği öne sürülen açıklama şöyle devam etti:

"Yargılamanın başından beri her celse adliyenin kollukça ablukaya alınması, katılan tarafa sanık ve suçlu muamelesi yapılması, avukatların her taleplerinin reddedilmesi, duruşmaya katılanların fişlenmesi gibi davranışlar devam etmekte ve bu durum dosyanın ihmal ve delil karartma ile sürüncemede bırakılmasının amaçlandığını göstermektedir. Bu dosyada yargılananlar Tahir Elçi’yi katledenler değil hak mücadelesi ve adalet savunuculuğudur. Yargılamanın ilk celsesinden son celsesine kadar mahkemenin gösterdiği tavrın önümüze koyduğu gerçeklik, Tahir Elçi cinayetinin de cezasızlıkla sonuçlandırılmak üzere göstermelik bir yargılama ile kapatılmak isteğidir. Devletin bu cinayeti 24 saatte çözmesi mümkün iken hızlı, etkili, bağımsız ve tarafsız bir yargılama yapmaması da cinayetin faillerinin şüpheli polisler olduğu ve devletin adaleti sağlamak yerine kendisinden olanı koruduğunu ve suçu örtbas ettiğini göstermektedir. Tahir Elçi cinayetinin ne amaçla, kimler tarafından işlendiği vicdanlarda bellidir. Yürütülen yargılamadan çıkacak muhtemel cezasızlık kararı ne inadımızı ne azmimizi ne de inancımızı bir tek adım dahi geriye düşürmeyecektir. Ayaklarından kurşunlanmış olsa da Dört Ayaklı Minare yüzyıllardır bu coğrafyanın kadimliğine, tarihe ve hakikate tanıklığını sürdürmektedir. Bu tanıklıkta, Tahir Elçi’nin mücadele azmi ve inadı ile yürüyeceğiz ve sonuna kadar bu kirli cinayet davasının takipçisi olacağız."

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.