Dolar 32,5715
%0.3
Euro 34,7492
%0.05
Altın 2.493,560
%0.37
Bist-100 9.525,00
%-0.06

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Tabip Odasından uyarı: Başladığımız noktaya geri dönebiliriz

Tabip Odasından uyarı: Başladığımız noktaya geri dönebiliriz

İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, 1 Haziran’da beklenen normalleşme sürecine dair değerlendirmelerde bulundu. Normalleşmenin bizleri başladığımız noktaya geri götürebileceğini belirten Doktor Çamlı, geçen seneye dair de hatırlatmalarda bulundu. Çamlı, “Geçen sene Nisan ayında vakaların 4 bin 500 seviyelerinde olması dolayısıyla haziran ayına kadar tam kapanma tedbirleri uygulandı. Dolayısıyla 60 binden düşüyor olmamamız ve 8 binler düzeyinde olmamamız vaka sayılarının hala yüksek olduğu gerçeğinin üstünü örtmemeli” dedi.

  • Ege Postası
  • 28.05.2021 - 11:07

ÖZLEM KARA/ EGEPOSTASI- Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 1 Haziran’da Türkiye’nin normalleşeme sürecine geçeceğini ifade etmişti.

İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı ise, “Kontrolsüz normalleşmeye başlama açısından elimizde yeterince, veri olmadığını düşünüyorum. Tabii ki bir takım kontrollü açılımlar olabilir. Özellikle açık havada virüsün çok az bulaştığını artık biliyoruz. O nedenle açık havada faaliyet gösterecek olan işletmeler, açılımda öncelik arz edebilir. Ancak kapalı mekanlarda özellikle havalanması iyi olmayan fabrikalarda üretimin devam ediyor olması kaygı verici” şeklinde konuştu.

Doktor Çamlı ayrıca, pandemiden çıkışta en önemli faktörün aşı olduğunu vurguladı. Çamlı, günde 1 milyon doz aşı yapılarak 90 milyon dozu 3 ayda tamamlarsak sonbahar aylarına güvenli bir şekilde gireriz” diye konuştu.

“ÖNLENEBİLİR BİR HASTALIKTAN YÜZLERCE İNSAN ÖLÜYOR”

Tabip Odası Başkanı Çamlı Kovid-19 nedeniyle 3 ayda yaklaşık 15 bin yurttaşın hayatını kaybettiğini, her günde yüzlerce insanın önlenebilir bir hastalık yüzünden yaşamını yitirmeye devam ettiğini dile getirdi.

Öte yandan Çamlı, geçtiğimiz aylarda vaka sayılarının 63 binli sayılardan 8 binlere inmesini hala yüksek bir ivme olarak adlandırdı ve geçen seneyi örnek göstererek bir hatırlatma yaptı.

Çamlı, geçen sene Nisan ayında vakaların 4 bin 500 seviyelerinde olması dolayısıyla haziran ayına kadar tam kapanma tedbirlerinin uygulandığını belirtti.

Çamlı, “Dolaysıyla 60 binden düşüyor olmamamız ve 8 binler düzeyinde olmamamız vaka sayılarının hala yüksek olduğu gerçeğinin üstünü örtmemeli. Şu anki mevcut sayılarla İzmir’de bu oran 100 binde 93 sevilerinde. Bu sayı hala yüksek. Bu sayılarla biz Avrupa’da vaka sayıları yüksek bir ülkeyiz. Bu yüzden kontrolsüz normalleşmeye başlama açısından elimizde yeterince, veri olmadığını düşünüyorum. Tabii ki bir takım kontrollü açılımlar olabilir. Özellikle açık havada virüsün çok az bulaştığını artık biliyoruz. O nedenle açık havada faaliyet gösterecek olan işletmeler, açılımda öncelik arz edebilir. Ancak kapalı mekanlarda özellikle havalanması iyi olmayan fabrikalarda üretimin devam ediyor olması kaygı verici. Buralarda önlemlerin alınması gerekiyor. Toplu taşımaya olan talebin azaltılması gerekiyor. Bu yüzden mesainin kademelendirilmesi gibi çalışmaların yapılması gerekiyor. Çünkü toplu taşımalarda olan kalabalık bulaşın bir kaynağı. Geçen sene 1 Haziran da olduğu gibi bilimsel verilerin herhangi bir açılıma işaret etmemesine rağmen ekonomik kaygıların toplum sağlığının önüne geçiyor. Tüm ülkeyi bir anda kontrolsüz, kademesiz bir biçimde açarsak, bu bize sıkıntı yaratacaktır. Bu durum bizi başladığımız noktaya geri götürebilir” dedi.

“GEREKLİ TEDBİRLER ALINMALI OKULLAR AÇILMALI”

Kovid-19 tedbirleri kapsamında 13 Mart 2020’de okullar kapatılmıştı. 13 Mart’tan bu yana öğrenciler derslerini online eğitim üzerinden sürdürüyor. Bazı sınıf grupları yüz yüze eğitime kademeli bir şekilde geçse de vaka sayılarının artması nedeniyle okullar tekrar online eğitime geri dönüyor.

Doktor Çamlı, bu duruma tepki göstererek Türkiye’de eğitimin çok aksadığını, öğretmenler ve idari personelin aşılanarak eğitime tekrar başlanması gerektiğini ifade etti.

Başkan Çamlı şöyle devam etti:

“Türkiye dünyada okullarını en uzun süre kapatan ülkeler arasında. Okulların kapatılmasının pandemiye bir katkı sağlamadığını biliyoruz. Tedbirler alınarak okulların açılması gerekiyor.”

“GÜNDE 1 MİLYON DOZ AŞI YAPILMASI GEREKİYOR”

Pandemiden çıkışın en önemli silahının aşı olduğunu dile getiren Başkan Çamlı, “Şu zamana kadar ülkenin küçük bir bölümü aşılandı. Toplumsal bağışıklığın oluşabilmesi için toplam 120 milyon doza ihtiyaç var. Şu anda bizim uyguladığımız doz miktarı 29-30 milyon civarında. Kalan 90 milyon aşının hızlı bir şekilde temin edilmesi gerekiyor. Günde 1 milyon doz aşı yapılarak 90 milyon dozu 3 ayda tamamlarsak sonbahar aylarına güvenli bir şekilde gireriz” dedi.

“GÜNDE 400 BİN TEST YAPILMASI GEREKLİ”

Pandemi mücadelesinin en önemli etkeninin pozitif vakaları erken dönemde saptayıp izolasyon altına almak olduğunu dile getiren Doktor Çamlı, bir diğer önemli faktörün ise test sayılarının, artırılıp pozitif vakaların belirlenmesi olduğunu açıkladı.

Çamlı, “Oysa test sayılarına baktığımızda, sayılarda giderek bir azalma olduğunu görüyoruz. Türkiye pandemiyi kontrol altına alana kadar günde 400 bin test yapması gerekiyor ama hiçbir dönem böyle bir test yapılmadı. Aksine bu test sayısının 200 bine düştüğünü görüyoruz. Test sayısını azaltırsanız, toplumdaki pozitif vakaları erken dönemde, saptayabilme ve bulaş zincirini kırabilme, imkanınız olabilir. Özellikle semptom içeren olguların dışında, Kovid-19 pozitif hastalarıyla temas etmiş kişilerin, semptomu olmasa bile test yapılması gerekiyor. Yüksek riskli alanlarda çalışan kişilerin düzenli olarak taramalarının yapılması gerekiyor. Test sayısını artırmak gerçek vaka sayılarını bulabilmemiz açısından önemli. Etkili izolasyon ve karantina tedbirleri uygulanarak pandemide daha başarılı olabiliriz. Şu an baktığımızda, izolasyon ve karantina tedbirleri vatandaşın kontrolüne bırakılmış durumda. Nasıl bir izolasyonda oldukları bazen denetlenemiyor. Bazı kişilerin oturdukları evle böyle bir izolasyon için uygun da değil. Bu nedenle kamunun ve yerel yönetimlerin, bu konuda bazı merkezleri izolasyon ve karantina merkezi olarak açmaları doğrultusunda, buralarda pozitif vakaların takipleri daha etkili olur” diye konuştu.

İZMİR’DE KAÇ MİLYON DOZ AŞI YAPILDI?

Başkan Çamlı, İzmir’de toplam 1 milyon 950 bin kişiye aşı yapıldığını ancak bu sayının sadece 850 binin ikinci doz aşıyı olabildiğini dile getirdi. Başkan Çamlı, “Bu durumda toplumsal bağışıklık elde etmede çok uzağız bu koşulda İzmir de son dönemde vaka sayılarında bir düşme var ama test sayılarında ciddi bir azalma var. İzmir’de daha önce günlük 15-16 bin test yapılırken şu an 5-6 bin test yapılıyor. Bunların yaklaşık 400 civarında bir pozitif oranı bulunuyor. Kabaca yüzde 8 lik bir test pozitifliği olduğunu söyleyebiliriz ki bu durumunda Türkiye ortalamasının üzerinde olduğu görülüyor” dedi.

“YAŞANAN DÜŞÜŞLER MUTLULUK VERİCİ”

Başkan Çamlı, vaka sayılarında son dönemde düşüş gözlemlendiğini fakat yaşanılan bu düşüşlerin hangi tedbirler doğrultusunda ortaya çıktığının araştırılması gerektiğini vurguladı.

Çamlı, "Bilim insanların bir kısmı bu düşüte tedbirlerin ne kadar etkili olduğu konusunda bazı koşular olduğunu ifade ettiler. Her şeye karşın vaka sayılarındaki ve vefat sayılarındaki düşüş mutluluk verici. Burada önemli olan faktör şu, azalma var normalleşeceğiz açılacağız gibi açıklamalar halkta rehavete sebep olup sokaklarda, kaygı verici görüntülere yol açabiliyor” dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.