Dolar 32,5897
%0.24
Euro 34,7927
%0.37
Altın 2.406,710
%-1.07
Bist-100 9.645,00
%-0.5

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Siirt'te 5 büyüklüğünde deprem

Siirt'te 5 büyüklüğünde deprem

Siirt'in Kurtalan ilçesinde saat 08.45'te 5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. AFAD'dan yapılan açıklamada, "Deprem sonrası, olumsuz bir ihbarın bulunmadığı bilgisi alınmıştır" denildi. Siirt Valisi Hacıbektaşoğlu depremle ilgili olarak "Siirt ve Kurtalan ilçe merkezinde hasar yok. Ekiplerin kırsalda araştırması sürüyor" açıklaması yaptı.

  • Ege Postası
  • 03.12.2020 - 09:00

Siirt'in Kurtalan ilçesinde deprem meydana geldi.

AFAD, saat 08.45'te gerçekleşen depremin büyüklüğünü 5 olarak duyurdu. 

Depremin derinliği 20 kilometre olarak belirlendi.

Deprem Diyarbakır, Batman ve Şırnak'ta da hissedildi.

AFAD'DAN İLK AÇIKLAMA

AFAD'dan saat 09.00'da yapılan açıklamada, "Kurtalan ilçesinde meydana gelen deprem sonrası, an itibarıyla, olumsuz bir ihbarın bulunmadığı bilgisi alınmıştır" denildi.

KAYABAĞLAR BELDESİNDE HASAR İHBARI

Siirt Valisi Osman Hacıbektaşoğlu, Kayabağlar beldesinde hasar ihbarı aldıklarını söyledi. Ekiplerin bölgeye hareket ettiğini söyleyen Hacıbektaşoğlu, kırsaldaki araştırmaların da sürdüğünü kaydetti.

Siirt depremi sonrası Hasan Sözbilir'den: Bu bölgedeki fayların 6 ila 7.2 büyüklüğüne varan depremler üretebilir

Siit'in Kurtalan ilçesinde 5 büyüklüğünde deprem, çevre il ve ilçelerde de hissedildi. İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, "Bu bölgede çok sayıda fay var aslında. Bu fay hattı üstünde 26 adet birbirinden bağımsız, birbirini tetikleyebilecek fay var. Şuan sadece birinin üstünde, belli büyüklükte bir deprem oldu. Normalde bu faylar 6.5 ila 7.2 büyüklüğünde deprem üretme gücüne sahip olan faylar" dedi.  

Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı (AFAD) Deprem Dairesi Başkanlığı'ndan alınan bilgiye göre saat 08.45'te merkez üssü Kurtalan ilçesinde 5 büyüklüğünde deprem kaydedildi. Yerin 20.06 kilometre derinliğinde meydana gelen deprem, kısa süreli paniğe neden oldu. Deprem Diyarbakır, Mardin, Batman Şırnak gibi birçok kentte hissedildi. DEÜ DAUM Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, bölgenin yapısıyla ilgili bilgi verdi;

"Verilerimize göre, bu 5 büyüklüğündeki deprem ana şok. Bu bölgede Güneydoğu Anadolu bindirme kuşağı var. Çok büyük bir kuşak bu. Hakkari'den başlıyor, Doğu Anadolu fayına kadar gelip bağlanıyor. Ana şoktan sonra artılar oldu bölgede. Bu bölgede çok sayıda fay var aslında. Bu bölgede çok sayıda fay var aslında. Bu bölgede çok sayıda fay var aslında. Bu fay hattı üstünde 26 adet birbirinden bağımsız, birbirini tetikleyebilecek fay var. Şuan sadece birinin üstünde, belli büyüklükte bir deprem oldu. Normalde bu faylar 6.5 ila 7.2 büyüklüğünde deprem üretme gücüne sahip olan faylar."

Son büyük depremin 1975 yılında Diyarbakır Lice'de gerçekleştiğini kaydeden Prof. Dr. Hasan Sözbilir, "6.6 büyüklüğündeki bir depremdi. O günden beri burası suskun bir bölge. Bu faylar yıkıcı deprem üretme potansiyeli olan faylar. 5 büyüklüğündeki bu depremde ciddi bir hasara yol açmadı" dedi. Prof. Dr. Hasan Sözbilir, bölgede 4 büyüklüğünde artçı depremlerin olabileceğini de söylerine ekledi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.