Dolar 32,3425
%0.28
Euro 35,1172
%-0.01
Altın 2.309,400
%1.4
Bist-100 9,08
%3.1

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Sendikalarda ‘kısa çalışma ödeneği’ çatlağı

Sendikalarda ‘kısa çalışma ödeneği’ çatlağı

Koronavirüs salgınının ülkemizde görülmesinin ardından işten çıkarmaların önüne geçmek ve işverenlere destek olmak amacıyla 2020 Nisan’da başlatılan kısa çalışma ödeneği bugün itibariyle sonlandırıldı. Ödeneğin sonlandırılması kamuoyunda başta olmak üzere birçok sendika tarafından tepkiyle karşılandı. DİSK ve Türk-İş sendikaları temsilcileri ödeneğin sonlandırılmasıyla birlikte işsizliğin patlak vereceğinin altını çizerken bazı sendikalar kısa çalışma ödeneğinin kaldırılmasını savundu. 

  • Ege Postası
  • 30.06.2021 - 10:56

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- Koronavirüs salgınının ülkemizde görülmesinin ardından alınan önlemler kapsamında birçok iş yerinin faaliyetleri tamamen durdurulurken birçoğunun da önemli ölçüde kısıtlanmıştı. Hükümet ise bu durumda işten çıkarmaların önüne geçmek ve işverenlere destek olmak amacıyla 2020 Nisan ayında kısa çalışma ödeneği uygulamasını başlatmıştı.

Pandeminin uzamasıyla birlikte birkaç kez uzatılan kısa çalışma ödeneği bugün itibariyle tamamen sonlandırıldı. Ancak kısa çalışma ödeneğinin sonlandırılması hem işçiler hem işverenler hem de sendikalar tarafından tepkiyle karşılandı.

Alınan kararla birlikte birçok işveren pandemi döneminde girdikleri borç yükünün altından nasıl kalkacaklarını düşünürken milyonlarca işçi de işten çıkarılma riskiyle karşı karşıya kaldı. 

Öte yandan ödeneğin sonlandırılması konusunda konusunda sendikalar da fikir ayrılığına düştü. DİSK ve Türk-İş temsilcileri ödeneğin sonlandırılmasıyla birlikte işten çıkarmaların artacağını belirtip ödeneğin süresinin uzatılması çağrısında bulunurken Ülkem İş Konfederasyonu Öz-İş Sendikası temsilcisi ise ödeneğin sona erdirilmesini savundu.

“BÜTÜN SORUMLULUĞU YİNE EMEKÇİLERE ÇIKARACAKLAR”

Kısa çalışma ödeneğinin sona ermesiyle işten çıkarma yasağının da kaldırılacağına dikkat çeken DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, işsizler ordusuna 1 milyonun üzerinde işçinin eklenmesi demek olduğuna dikkat çekti. Pandemi döneminde borç yükü altına giren birçok işverenin işçi çıkarmak zorunda kalacağını ifade eden Sarı, “Kısa çalışma ödeneği ve işten atma yasakları varken bile KOD29 ve KOD46’dan yaklaşık olarak 270 bine yakın işçi işten atıldı. Yasak olmasına rağmen bu kadar işçi kıyımın olduğu bir ülkede yaşarken yasakların kalktığı ülkede, işsizler ordusuna katılacak yaklaşık 1,5 milyon kişinin olacağını öngörü olarak söylüyoruz. Örneğin; mekanlar kapalıydı ve mekanların açılmasıyla birlikte yaklaşık 1,5 yıldır esnaf ve çalışanlar kısa çalışma ödeneği alarga yaşamlarını bir şekilde idame ettiriyorlardı. Ama şimdi hem geriye dönük krediler hem kiraları hem sigorta primleri ödemek işverenlere ağır bir yük olarak gelecek ve onları çok zor duruma sokacak. Doğal olarak bu durumda işverenler de en minimal yöntem olarak örneğin; 10 kişilik bir iş yerinde çalışan sayısının 5-6’ya düşmesi demek olacak.  Çünkü bu ekonomik yükü kaldıracak güçte değiller. Devletin desteği olamadığı için de doğal olara bütün sorumluluğu yine emekçilere çıkaracaklar. Böylelikle 10 kişinin yapacağı işi 5’e, 5 kişinin yapacağı işi 3’e düşürmenin telaşı içerisindeler. Bunun yanında esnafların dükkanları kapalı olduğu için hangisinin iflas etiği hangisinin etmediği henüz belli değil. Bu yükün altından kim kalkabilecek bunu kimse bilmiyor. Bunları hepsi önümüzdeki 3 ay içerisinde ortaya çıkacak. Biz, pandeminin tüm koşulları kalkana kadar kısa çalışma ödeneğinin devam etmesini ve işten çıkarma yasaklarının da sürmesini istiyoruz” dedi.

“TARİHİN EN BÜYÜK İŞSİZLER ORDUSUYLA KARŞI KARŞIYAYIZ”

Ülkenin büyük bir açlık riskiyle karşı karşıya kaldığının altını çizen Sarı, “Bunların dışında toplum yararına çalışan 500-600 bin insan var. İşten çıkarma yasağı nedeniyle onları da işten çıkarmıyorlardı. Ancak yasağın sona ermesiyle önümüzdeki süreç onlara da bir darbe olarak gelecek. Önümüzdeki süreçte, ‘Açları artık siz doyurun’ diyen bir Cumhurbaşkanından açlıkla yüz yüze kalacak ve sosyal cinayete kurban edilecek bir işsizler ordusuyla karşı karşıya kalacağız. Kaldı ki biz bunun için müzik yayınlarının gece 24.00’te kesilmesiyle o iş kolunda çalışanların yaşayacağı sıkıntıları katmadan kaba taslak 1,5 milyon diyoruz. Kısacası önümüzde sıkıntılı bir süreç var. Tarihin en büyük işsizler ordusuyla karşı karşıyayız” diye konuştu.

“ÇOK FAZLA EMEKÇİ MAĞDUR OLACAK”

Türk-İş’e bağlı Türk Metal Sendikası İzmir Şube Başkanı Mürsel Öcal ise kısa çalışma ödeneğinin yılsonuna kadar uzatılması gerektiğini ifade etti ve şunları söyledi; “Kısa çalışma ödeneği ve işten çalışma yasağı bittiği anda birçok insan işinden olacak. Örgütlü yerlerde bir nebze de olsa önüne geçilebilir ama örgütsüz yerlerde birçok inana ekmeğinden olur. Bu yüzden kısa çalışma ödeneğinin devam etmesi gerektiğine inanıyorum. Ayrıca bununla ilgi geçen dönem de Genel Başkanımız Ergün Atalay ödeneğin 3 ay uzatılması için büyük emekler vermişlerdi. Yine uzatılması için de çabalıyoruz. İnşallah olur. Yoksa çok fazla emekçi mağdur olacak. Kısa çalışma ödeneğinin yıl sonuna kadar uzatılması gerektiğine inanıyorum.”

“YAPILAN ÇALIŞMALARI DESTEKLİYORUM”

Ülkem İş Konfederasyonu Öz-İş Sendikası Ege Şube Başkanı Recep Yalçın ise, “Biz kısa çalışma ödeneğiyle ilgili şu ana kadar yapılan çalışmaları destekliyorum” dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.