Dolar 32,5589
%0.06
Euro 35,0114
%0.52
Altın 2.436,250
%0.54
Bist-100 9.776,00
%0.55

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Seferihisar’a bir JES darbesi daha!

Seferihisar’a bir JES darbesi daha!

İzmir’in Seferihisar ilçesinde hali hazırda devam eden Jeotermal Enerji Santrali (JES) projelerine tepkiler her geçen gün artarken bölgede bir JES için daha başvuru yapıldı. RSC Elektrik Üretim İnş. Tur. A.Ş., Orhanlı Köyü’nün yanında bulunan ve tarım alanlarının olduğu Kavakdere Mahallesi’nde 7 adet jeotermal amaçlı kaynak arama sondaj kuyusu açılacak. Firma, projeyi bölgede daha önce başlattığı ve ÇED gerekli değildir kararı verilen projesiyle birleştirecek.

  • Ege Postası
  • 23.09.2021 - 10:36

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- Geçtiğimiz aylarda Seferihisar’ın Küçük Menderes Enerji Petrol Jeotermal Maden Elektrik Üretim Mühendislik ve İnşaat A.Ş. ve Karen Elektrik A.Ş. firmalarının Orhanlı ve Yeniköy Mahalleleri’nde,  Jeotermal Enerji Santrali (JES) kurulumu tepki yaratmıştı.

Bölgede açılmak istenen JES’lere ilişkin bölge halkının tepkisi ve açılan davalar devam ederken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, bir firmanın daha ilçede JES çalışmasına başlamak için başvuruda bulunduğunu duyurdu.

Ankara merkezli enerji şirketi, RSC Elektrik Üretim İnş. Tur. A.Ş., Orhanlı Köyü’nün yanında bulunan ve tarım alanlarının olduğu Kavakdere Mahallesi’nde JES kurulumu için harekete geçti. 

Firmanın başvurusu sonrasında jeotermal amaçlı sondaj çalışmaları için Çevresel Etki Değerlendirme(ÇED) süreci başladı. 

Firma tarafından hazırlanan proje dosyasında yer alan bilgilere göre; jeotermal enerji çalışmaları, toplamda 3 bin 6 hektarlık alanda yapılacak ve proje kapsamında 7 adet jeotermal amaçlı kaynak arama sondaj kuyusu açılacak.  

Dosyada, her bir sondaj kuyusunun bin metre derinliğinde olacağı ve kuyuların her birinin bir metrelik maliyetinin 2 bin 500 bin lira olduğu bilgisine yer verilirken projenin toplam maliyetinin ise 17 milyon 500 bin lira olduğu belirtildi. 

DAHA ÖNCE DE 2 SONDAJ KUYUSU AÇMIŞTI

Firma, 2018 yılında Kavakdere ve Orhanlı mahallelerinde toplamda 906,18 hektarlık alanda 2 sondaj kuyusu daha açmak için girişimlerde bulunmuştu. Bölgede yapılan incelemenin ardından alan için ÇED gerekli değildir kararı verilmişti.

Raporda,  yeni proje çalışmasının eski çalışma ile birleştirildiği bilgisine yer verildi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.