Dolar 32,4890
%0.01
Euro 34,8400
%-0.38
Altın 2.451,500
%0.63
Bist-100 9.871,00
%1.59

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Sarı’dan asgari ücrete ‘hakaret’ tepkisi: Emekçileri uçurumdan ittiler

Sarı’dan asgari ücrete ‘hakaret’ tepkisi: Emekçileri uçurumdan ittiler

Milyonlarca çalışanın beklediği asgari ücret bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklandı. 2023 yılı asgari ücreti 8 bin 500 lira olurken belirlenen ücrete ilk tepki DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı’dan geldi. Sarı, verilen ücretin kabul edilemeyeceğini ve yine açlık sınırının dahi altında kaldığını belirtti ve “Bu ülkenin emekçilerine yapılan bir hakarettir. Uçurumun dibinde olan, yaşamla çalışma arasında sıkışıp kalan emekliler için belirlenmiş olan bu ücret onları uçurumun kenarından itmiştir” dedi.

  • Ege Postası
  • 22.12.2022 - 12:54

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- Türkiye’nin aylardır merakla beklediği 2023 yılı asgari ücreti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklandı.

Günlük hayatta yüzde 100’ün üzerinde hissedilen yıllık enflasyona rağmen asgari ücret yüzde 50 artışla 8 bin 500 lira oldu. 

Bu yıl dikkat çeken bir husu ise çalışan kesimi temsil eden ve 9 bin liranın altında bir ücret belirlenmesi durumunda Türk-İş temsilcilerinin açıklama masasına oturmaması oldu. 

Öte yandan; asgari ücrete ilk tepki DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı’dan geldi. Sarı, rakamın kabul edilemez olduğunu belirtirken toplumsal düzeyde zincirleme sorunlara neden olacağının da altını çizdi. 

“EMEKÇİLERE YAPILAN BİR HAKARETTİR”

Belirlenen asgari ücretin beklentileri ve insani yaşam standarlarını yakalamaktan çok uzak olduğunu belirten Sarı, “Kasım ayında 7 bin 800 lira olarak belirlenen açlık sınırı, Aralık ayında 8 bin 500 lira olacaktı. Doğal olarka gıda enflasyonun artışları, ülkedeki asgari ücretli toplululuğunun daha da artırılması, tüm ücretlerin taban ücret olan asgari ücrete yaklaştırılması ve bunun belirlenmesi bu ülkenin emekçilerine yapılan bir hakarettir. Uçurumun dibinde olan, yaşamla çalışma arasında sıkışıp kalan emekliler için belirlenmiş olan bu ücret onları uçurumun kenarından itmiştir. Bundan sonra  icra dairelerinin daha da çoğalacağını, yeni icra dairelerinin açılacağını, boşanmaların artacağını toplumun intiharlara ve sosyal cinayetlere kurban gideceği bir döneme giriyoruz. Ama emekçiler önümüzdeki seçimlerde bunu affetmeyecek” dedi.

“BU BİR BAŞARIYI GETİRMİYOR”

DİSK’in 13 bin 200 lira asgari ücret önerdiğini ve asgari ücretin sokaklarda belirlenmesi gerektiği çağrılarını hatırlatan Sarı, Türk-İş'in açıklamada masaya oturmaması ve önerilen rakamda uzlaşmaması konusunu da değerlendirdi ve “Ben daha önce asgari ücret komisyonlarında kanuna uygun olarak en büyük sendika olan Türk-İş oturuyordu. Ama biz daha önceden şu çağrıyı yapmıştık. Asgari ücret masada ve müzakerelerde artırılmaz. Asgari, ücret için gelin 1 günlük genel grev yapalım. İşçilerin ve emekçilerin üretimden gelen gücünü gösterelim. Masada değil sokakta olalım demiştik. Onlar da sadece imza atmaktan imtina ederek çekildiler. Bu, bir başarıyı getirmiyor. Bence ilk baştan beri tavırları sokakta eylemlerle asgari ücretin belirlenmesi üzerine baskı yapsalardı seçim üzeri iktidardan en azından asgari ücretli arkadaşlarımızın insanca yaşayacağı bir ücret yakalabilirdi” diye konuştu. 
 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.