Dolar 32,3666
%0.15
Euro 34,9429
%-0.35
Altın 2.325,450
%0.22
Bist-100 9,12
%0.45

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Sarı’dan asgari ücret formülü: Alım gücü düzeltilmeden çözüm olmaz

Sarı’dan asgari ücret formülü: Alım gücü düzeltilmeden çözüm olmaz

2022 yılı asgari ücret görüşmelerinde sona gelinirken döviz kurlarındaki dalgalanmalar nedeniyle ertelenen son toplantının tarihi hala belirlenmedi. Milyonlar, asgari ücretin kaç lira olacağını merak ederken ücret görüşmelerindeki gelinen durumu mevcut koşullar çerçevesinde değerlendiren DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, zam yapılırken ana kıstaslardan birinin vatandaşların alım gücü olması gerektiğini söyledi ve “Ekonomik gidişata, gıda ürünlerinin enflasyon karşısındaki yükselişine, alım gücünün düşmesine neden olan her konuyu masaya yatırıp çözüme kavuşturmadığı müddetçe asgari ücreti 4 bin 500 -5 bin 200 lira yapsalar bile yetmez” dedi.

  • Ege Postası
  • 15.12.2021 - 12:37

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- Her gün yeni bir ürüne zam gelirken, sütün litresi 15 liraları görmüş, akaryakıt fiyatları 10 liranın üzerine çıkmış ve geçinme derdi halkın cüzdanını yakarken milyonların gözü, dün açıklanması beklenen 2022 yılı asgari ücretine çevrildi.

Şu an brüt 3 bin 577 lira, net 2 bin 825 lira 90 kuruş olan asgari ücret için, TİSK ve Türk-İş, yıl sonu enflasyon beklentisinin yüzde 20-21 seviyesinde olduğuna işaret ederken 3 bin 500 lira civarında asgari ücret önermişlerdi. 

İlk üç toplantıda Asgari Ücret Tespit Komisyonu mutabakata varamasa da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ciddi oranda asgari ücretin artacağını açıklamıştı.

Yaklaşık 7 milyon kişiyi ilgilendiren ve dolaylı olarak 30 milyona yakın kişiyi etkileyecek olan asgari ücrette zam kararını bu hafta sonuna kadar duyurulması gündemdeyken TÜRK – İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay’ın Çalışma Bakanı Vedat Bilgin’e 4 bin liranın altında bir rakamı kabul etmeyeceklerini söylediği belirtilmişti.

Görüşmelerde sona gelinirken, 2022 yılı asgari ücretine ilişkin net rakamlar telafuz edilmezken, asgari ücretlinin maaşına gelecek zam henüz gelmeden art arda yapılan zamlarla şimdiden eridi. 

Asgari ücret görüşmelerindeki gelinen durumu mevcut koşullar çerçevesinde değerlendiren DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, zam yapılırken ana kıstaslardan birinin vatandaşların alım gücü olması gerektiğini söyledi.

“BU ÜLKEDE EMEK VE SÖMÜRÜ AZAMİ”

Döviz kurlarındaki dalgalanmaların, asgari ücretin açıklanmasını dahi geciktirdiğine dikkat çeken Sarı, “Asgari ücret komisyonu 3 toplantı yaptı. 4.’sünün 13 Aralık itibariyle saat 15.30 civarı toplanacaklarını duyurmuşlardı. Herkes akşam üstü 17.00-18.00 gibi asgari ücretin açıklanması bekliyordu. Ancak hükümet, döviz kurundaki dalgalanmaları görünce bunu iptal ettiler. Dolardaki bu fırlayış Asgari Ücret Komisyonunun, asgari ücretin açıklanmasını bile iptal ettirdi. Türk-İş ‘4 binin altında olmaz’ diye bir sendikacının söylenmesi gerekenleri söylüyor. 4 bin lira ucuz emek gücünün bu ülkede daha da derinleşmesini getirecek. Hatta ve hatta eğer dün 4 bin açıklanmış olsaydı açıkladıkları saati takip eden 1,5 saat içerisinde 4 bin liranın alım gücü olarak 3 bin 200 liraya gerileyecekti. Bu ülkede emek ve sömürü azami” dedi.

“YÜZDE 65’LİK BİR KAYIP VAR"

2020 yılı başına göre vatandaşların alım gücünde ciddi oranda azalma olduğunun altını çizen Sarı, “Çin modeli diye bir model tutturdular. Emek piyasasını daha da revize ederek çoklu yoksullaştırmanın, bütün ücretlerin asgari ücret ve asgari ücrete yakın tutarlarının genel bir ücret politikasının izlenmesi, 20 yıllık AKP iktidarının ilk günden bu güne uyguladığı politikaydı. Amaç ortalama herkesin asgari ücretin bi’ tık üstünü almasıydı. Bakan bugün asgari ücret 6 milyona uygulanıyor diyor. Ama 3 bin lira, 3 bin 100 lira ve 3 bin 400 lira gibi asgari ücretin biraz üstünde olan rakamlarla da aslında bu ülkede ucuz işgücünün gerçekliği bir kez daha kendi bakanlıklarımız tarafından ifade edilerek ortaya çıktı. Oysa bu ülkede özellikle 2 bin 825 liranın yılbaşında alım gücüyle 31 Aralık arasındaki alım gücü arasında ortalam yüzde 65’lik bir kayıp var. Öncelikle hükümetin bu kaybı telafi etmesi gerekiyor. Bu yapılmadığı müddetçe asgari ücret ne yaparsa yapsınlar, ekonomik gidişata, gıda ürünlerinin enflasyon karşısındaki yükselişine, alım gücünün düşmesine neden olan her konuyu masaya yatırıp çözüme kavuşturmadığı müddetçe asgari ücreti 4 bin 500 -5 bin 200 lira yapsalar bile yetmez” diye konuştu.

NASIL BİR POLİTİKA İZLENMELİ?

Asgari ücret belirlemede izlenecek politikaların alım gücünün azalmasını engelleme  odaklı olması gerektiğini belirten Sarı, “Biz, 19 Kasım’da asgari ücretin net 5 bin 200 demiştik asgari ücret için. Güvenmediğimiz TÜİK diyor ki: Bu ülkede açlık sınırı, 3 bin 163 lira, yoksulluk sınırı da  10 bin 400 lira. Biz de bir hanede 2 asgari ücretli çalışırsa 10 bin 400 lira olur diye bu meblağı açıklamıştık. Ama bizim açıkladığımız tarihten itibaren bu taihe 5 bin 200 liranın eridiğini, yoksulluk sınırının 11-12 bin liralara dayandığını görüyoruz. Biz de istemiyoruz. Asgari ücretimiz bu yıl da 2 bin 825 lira olsun ama alım gücümüz de 2021’in  ocak ayındaki gibi güçlü olsun. Asgari ücretin dolar ve alım gücü karşısındaki erimesini durduracak bir politika izlemeliyiz. İktidarın başlıca hedefi bu olmalı. Bunu yaparken de adaletsiz gelir dağılımında ve adaletsiz vergi kesintilerinden asgari ücretliyi kurtarmak zorunda. Asgari ücretliden vergi alınmamalı. Devlet taşın altına elini koyarak asgari ücretlideki SGK payını kendisi karşılamalı. Asgari ücret komisyonu her 6 ayda bir toplanmalı ve revize edilmeli. Eğer bunlar yapılmazsa... Asgari ücret için bugün 4 bin-3 bin 900-3 bin 800 gibi rakamlar telafi ediyor. 3 bin 850 lira yapsalar yani 1000 liralık yükselme, gerçi onlar rahatlama diyor, bile emekçilerin emeğinin kelepir hale getirildiğinin resmi olacaktır. Çünkü bizim alım gücümüz aynı değil. Doğal olarak bu tüketimi de etkileyecek. İktidarların ters açıdan bakması gerekiyor. Siz insanlarınıza insanca yaşayacakları ücret vermediğiniz sürece sizin çarklarınız dönmeyecek, ürettiğiniz mallar satılmayacaktır. Bu ülke kara bir zindan içerisine doğru gidecek, intiharların, sosyal faciaların olduğu bir ülke haline gelecek. Bu yüzden bizim insanca bir asgari ücret talep etmek boynumuzun borcu” ifadelerini kullandı.

“MASA BAŞINDA PAZARLIKLA DEĞİL, SOKAKTA MÜCADELEYLE KAZANILIR”

İnsani bir hayat için işçilere ve vatandaşlara hakları için mücadele etme çağrısında bulunan Sarı, şunları söyledi; “Bu kara kış zor geçecek deniliyor. Biz de bir çağrı yapıyoruz, işçiler, emekçiler, işsizler, geçinemeyenler, yoksul vatandaşlarımız ya yerleşeceksiniz, alanlarda insanca yaşayacak bir ücret talep edip kazanacaksınız. Ya da bu kara kış, sizin kara kış olacak. Ya da birleşeceksiniz bu kara kışı, iktidarın kara kışı olarak ilan edeceksiniz. Görüşmelere ilişkin şunun da söylenmesi gerekiyor: İnsanların hayatını belirleyecek asgari ücret masa başında pazarlıkla değil, sokakta mücadeleyle kazanılır.”
 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.