Dolar 32,5862
%0.34
Euro 34,8456
%0.33
Altın 2.497,260
%0.51
Bist-100 9.648,00
%1.3

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Sarı: Geniş tanımlı işsizlik 7 buçuk kat arttı

Sarı: Geniş tanımlı işsizlik 7 buçuk kat arttı

DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, Türkiye İstatistik Kurumu’nun bugün yayımladığı işsizlik verileriyle ilgili açıklamalarda bulundu. Sarı, mevcut işsizliğin TÜİK verilerinden çok daha fazla olduğuna dikkat çekti ve DİSK’in elindeki rakamsal verileri paylaşarak, “İşsizlik sayısının geçen yıla oranla, “Geniş tanımlama işsizlik oranı 7 buçukluk bir puan artışıyla, 28. 3 seviyelerine ulaşmıştır” dedi.

  • Ege Postası
  • 12.04.2021 - 13:47

ÖZLEM KARA/ EGEPOSTASI- Türkiye’nin yıllardır kanayan yaralarından olan işsizlik sorunu pandemi dönemiyle birlikte daha da derinleşti. Salgınla birlikte milyonlarca çalışan ücretsiz izne çıkarılırkenkayıtlı işsiz sayısının yanında gizli işsizlik de kritik seviyelere ulaştı.

TÜİK’in bugün açıkladığı Şubat 2021 İşgücü İstatistikleri’ne göre; Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsizlik Şubat'ta aylık 0.7 puanlık artış ile yüzde 13.4'e yükselirken, aynı dönemde istihdam oranı 0.1 puanlık azalarak yüzde 43.4 düzeyine geriledi.

Güncel işsizlik verilerini Egepostası’na değerlendiren DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, TÜİK’in işsizlik veirlerinin gerçeği yansıtmadığını ifade etti ve “Geniş tanımlı işsizlik sayısı 2021 Şubat ayından bir önceki yıla göre 2 milyon 950 bin kişi, artmış yani bu da 10 milyon 20 bin kişiyi bulmuştur” dedi.

“GENİŞ TANIMLI İŞSİZLİK GİDREK ARTIYOR”

TÜİK yetkililerin de artık işsizlik gerçeğini saklayamaz hale geldiğini, TÜİK nezdinde de işsizliğin arttığını belirten Başkan Sarı, geniş tanımlı işsizlik sayısının, 3 milyon artarak 10 milyonu aştığını söyledi. TÜİK verilene göre hem dar hem de geniş tanımlı işsizliğin artmaya devam ettiğine dikkat çeken Başkan Sarı, “Geniş tanımlı işsiz sayısı 2021 Şubat ayının, bir önceki yıla oranla 2 milyon 350 kişi artarak, 10 milyon 20 bin kişi oldu. Geniş tanımlı işsizlik oranı da geçen yıla oranla, 7 buçuk puan artarak yüzde 28.3 seviyesinde geldi. O da şu demektir TÜİK’in bile Türkiye’deki, işsizlik oranını saklayacak hali kalmadı. Pandemiden kaynaklı, bir yandan çarklar dönsün diye açtıkları fabrikalarda, işçiler hayatlarını kaybederken iş verenlerde aldığı teşvikle işsizliği de artırma telaşı işine girdi. Geniş tanımlı işsizlik sayısı 2021 Şubat ayından bir önceki yıla göre 2 milyon 950 bin kişi, artmış yani bu da 10 milyon 20 bin kişiyi bulmuştur. Geniş tanımlama işsizlik oranı 7 buçukluk bir puan artışıyla, 28. 3 seviyelerine ulaşmıştır” dedi.

“KOD-29’DAN 175 BİN KİŞİ ÇIKARILDI”

Sarı, sadece Kod-29’dan 175 bin kişinin işten çıkarıldığını hatırlattı ve “Bu kişiler de işsizler ordusuna katıldı. Ramazan ayını bahane ederek, esnafalar paket servisine dönecek ve yaklaşık 1 buçuk milyon esnaf gene kapsına kilit vuracak. Şu an olan işsizlik oranları Ramazan ayında esnafın paket servisine başlaması ve kapsısına kilit vurmasıyla beraber 12 milyona doğru artış gösterecek” ifadelerini kullandı.

İşsizlikle ilgili taleplerini 1 Mayıs’ta alanlarda açıklayacaklarını söyleyen Başkan Sarı, “Bundan sonra da sınıfsal olarak mücadelemizi alanlarda göstermeye devam edeceğiz ki bu önümüzdeki bir mayıs bunun göstergesi olacaktır” dedi.

“KADINLARDA İŞSZLİK ORANI ARTTI”

İstanbul Sözleşmesi’nin tarafı olmaktan çıkmanın kadın istihdam oranında olumsuz etki yarattığına değinen Başkan Sarı, şunları söyledi; “Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Uluslararası bir sözleşme olan İstanbul Sözleşmesi’nden Türkiye’nin çıkmasından sonra kadınlarda işsizlik oranları arttı. Kadınlarda geniş tanımlı işsizlik sayısının 35.6 oranında olurken bu sayının erkelerde; 24.4 oldu. Özelikle İstanbul Sözleşmesi’yle birlikte kadına karşı özel yaptırımlar uygulanarak, kadınların ekonomik özgülüğünden uzaklaştırıldı ve bu konuda bilinçli bir politika yürütüldü.”

-

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.