Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Rüzgar yön değiştirdi yangın santrale ulaştı

Rüzgar yön değiştirdi yangın santrale ulaştı

Çökertme yangınında, itfaiyenin yoğun çabalarıyla termik santrale girmeden durdurulan yangın yeniden büyüdü. Yangının kuvveti rüzgarın da etkisiyle artarak termik santrale ulaştı. Santral personelinin yanı sıra, Ören'in de içinde olduğu 10 yerleşim yerinde tahliye kararı çıkarıldı. Termik Santralde patlamalar meydana geliyor...

  • Ege Postası
  • 04.08.2021 - 21:27

Muğla'nın Milas ilçesine bağlı Çökertme Mahallesi'ndeki orman yangını, sabah saatlerinde başlayan sert rüzgarla güçlenerek büyüdü. Çökertme yangını, kritik nokta olan Kemerköy Termik Santrali’ne yaklaşık 1 kilometre kala söndürüldü.

Alevler yeniden yükseldi 

Yanan alanlara soğutma çalışmaları devam ederken alevler tekrar yükselmeye başladı. Yangın Kemerköy Termik Santrali’ni ablukaya aldı. Birçok alanda alevlere havadan ve karadan müdahale sürüyor.

Çökertme'de yangına müdahale eden özel, yerel itfaiyeler ve Orman Genel Müdürlüğü çalışanları, yaklaşık dört gündür aralıksız şekilde çalışıyor. 

Santrale gelmeden durdurulmuştu!

Santral çalışanlarının yaptığı açıklamaya göre: Çökertme’deki yangın, itfaiyenin yoğun çabalarıyla beraber termik santrale girmeden durdurulmuş, Yangının santralin arka taraflarına doğru devam ediyordu.

Rüzgar yön değiştirdi! Santral yeniden tehdit altında

Saat 20:00 sularında yön değiştiren rüzgarla birlikte yangın yeniden termik santrale doğru döndü. 

Alevler santrale girdi

Daha da kuvvetlenen rüzgarın etkisiyle yangın hızla ilerleyerek termik santrale girdi. İtfaiye ekipleri santralden çıkıyor. Jandarma vatandaşları uyarıyor.

Personel tahliye edildi

Termik santraldeki herkes tahliye edildi ve tüm elektrik kesildi.

Yangın etkisini arttırarak Ören’e doğru ilerliyor. Polis ekipler, Milas yolunun kapandığını söyledi. Santral çalışanları ise İçerde patlama olmadığını belirtti.

40 bin ton kömür olduğu iddiası

Termik santralin içinde 40 bin ton kömür olduğu iddiası tedirginlik yarattı. Uzmanların bu kömürün bir anda yanması halinde çevre ve insan sağlığı açısından çok ciddi olumsuz sonuçlarının olacağını söylüyor. 

Ören'de boşaltılıyor

Muğla Valiliği kararıyla Ören de boşaltılıyor. AFAD kampında kalan insanlar araçlarla iskeleye getirildi. Jandarma insanların evlerini tahliye etmesi konusunda uyarıyor.

9 yerleşim yeri daha boşaltılıyor

Ören Karakol Komutanı'ndan alınan bilgiye göre tahliye kararı çıkan yerleşim yerleri 10'a yükseldi.

Tahliye kararı çıkan yerleşim yerleri;

*Ören
*Alatepe
*Kultak
*Pinar
*Çamlıca
*Bayır
*Fesleğen
*Demirciler
*Bağdamları 
*Karacaağaç

Termik santralde patlama

Milas/Ören'deki alevlerin sıçradığı Termik Santrali'nde patlamalar başladığı belirtiliyor.

Yangına müdahale eden TOMA yandı

Termik santral çevresindeki yangına müdahale ederken yanan TOMA alev aldı. Kullanılamayacak hale gelen TOMA’yı soğutma çalışmaları devam ediyor.

Polis ve jandarma bölgeyi tamamen kapattı ve giriş-çıkışlara izin verilmiyor. 

BAKANLAR BÖLGEDE

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez  ve Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli santralde incelemelerde bulunurken alevler bölgeye yaklaştı. Bakan Soylu, Bakan Dönmez ve Bakan Pakdemirli santralle ilgili durumu Ören Jandarma Karakolu'ndan takip ediyorlar. 

UZMANLAR: YANGIN PATLAMALARA NEDEN OLMAZ

Uzmanlar tarafından termik santralde olası bir yangının patlamalara neden olmayacağı elektrik kesintileri yaşanacağı belirtiliyor. Buhar gücüyle çalışan bir santral olduğu için patlama yaşanmayacağı ifade edildi. 

Kemerköy Termik Santrali'nde bulunan hidrojen tüpleri günler öncesinden yangın tehlikesine karşı boşaltılmıştı.Etrafına hendekler kazılıp önlemler alınmıştı.

MSB'DEN TAHLİYE AÇIKLAMASI

Milli Savunma Bakanlığı sosyal medya hesabından, "Muğla'nın Milas ilçesindeki orman yangınının bölgedeki termik santraline yaklaşması üzerine, iskelede toplanan vatandaşlarımız Deniz Kuvvetleri Komutanlığımıza ait çıkarma gemilerimizle emniyetli bölgelere tahliye ediliyor" açıklamasında bulundu.

Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, "Alevler termik santrale girdi... Santral şu an tamamen boşaltılıyor ve şimdi sirenler çalıyor" dedi. 

1984 YILINDA KURULDU

Milas'taki yangında alevlerin ulaştığı Yeniköy-Kemerköy Termik Santrali 37 yıldır faaliyetini sürdürüyor. 1984 yılından bu yana faaliyetlerini sürdüren Yeniköy-Kemerköy Termik Santralleri, 1050 Megawatt kurulu gücü ile tek başına Türkiye’nin elektrik ihtiyacının ortalama yüzde 2’sini karşılamaktadır. Santralde 3 üniteden oluşmaktadır. 1 ve 2'nci üniteler 1994 yılında, 3'üncü ünite ise 1995 yılında işletmeye açıldı ve halihazırda üretim devam etmektedir. Santralin üretim kapasitesi ise yıllık 4 milyar 95 milyon Kilowatt saat.

Türkiye'nin 30'uncu büyük elektrik ve 4'üncü büyük linyit santrali olan Kemerköy Termik Santrali, ana yakıt olarak yerli linyit kullanılmakta olup santralin günlük yakıt ihtiyacı 21 bin 600 ton. 37 yıldır hizmet veren Kemerköy Termik Santrali'nde 3 bin 500 dolayında personelin çalıştığı öğrenildi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.