Dolar 32,5692
%0.09
Euro 34,9345
%0.3
Altın 2.427,110
%0.16
Bist-100 9.722,00
%0.8

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Prof. Dr. Şener’den kritik uyarı: Ocak ayı sonuna dikkat!

Prof. Dr. Şener’den kritik uyarı: Ocak ayı sonuna dikkat!

Koronavirüsün Güney Afrika’da ortaya çıkan varyantı Omicron’un Türkiye’de de görülmesiyle birlikte vaka sayılarında kısa sürede kritik bir artış meydana geldi. Hali hazırda vakalarda yükselen bir ivme varken yılbaşında oluşan kontrolsüz kalabalıklar da vatandaşların endişesini artırdı. Vaka artışlarını değerlendiren Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Alper Şener, yılbaşı gecesinin etkilerinin şimdiden görülmeye başladığını ifade etti ve uyarıda bulunarak, “asıl yansıması Ocak ayının son haftası olacaktır. Bu artış aynı hızla devam ederek daha da yıkıcı olabilir” dedi.

  • Ege Postası
  • 11.01.2022 - 16:06

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- Güney Afrika’da ortaya çıkan koronavirüs varyantı Omicron’un türkiye’de de görülmesinin ardından ülkedeki vaka sayılarında ciddi bir artış meydana geldi. 

Uzun süredir 15-20 bin bandında seyreden vaka sayıları son günlerdeki artışlarla birlikte neredeyse 4 katına çıkarak 60 bin bandına dayandı.

Artan vaka sayılarının ışığında ülkedeki mevcut durumu değerlendiren Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. alper Şener, vakalara karşı birtakım stratejilerin hayata geçirilmesi gerektiğinin altını çizerken yılbaşında oluşan kontrolsüz kalabalıklar nedeniyle Ocak ayının son haftalarında vaka sayılarında patlama yaşanabileceği konusunda da uyarılarda bulundu.

“ŞUBAT AYINA KADAR DEVAM EDECEKTİR”

Ülkedeki mevcut durumu değerlendiren Şener, Şubat ayına kadar artışların devame debileceğini belirtti ve “Sahada halen baskın varyant delta ve delta plus ...Bakanlığın açıklamalarına  göre İstanbul'da Omicron vakaları yarıya yakın. Yani Türkiye'de istanbul ve diğer bölgelerde salgın şimdilik farklı seyrediyor. İstanbul'da ayaktan ve evde takip hasta sayısı çok artmış durumdayken diğer bölgelerde yatan ve yoğun bakım hastaları stabil... Ama bu artış kademeli olarak devam edecektir. Ben bunların çoğunun Omicron olarak değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum... En azından hafif seyreden vakaların. Bu artış kademeli olarak Şubat ayına kadar devam edecektir” dedi.

“DAHA DA YIKICI OLABİLİR”

Yılbaşı gecesinde ülkenin birçok yerinde kontrolsüz kalabalıklar oluşurken sosyal mesafe ve maske gibi kurallar da çiğnendi. Yılbaşı gecesinin etkilerinin görülmeye başladığını belirten Şener, esas sonuçların Ocak ayı sonlarına doğru görüleceğini ifade etti ve “Aslında şu anda görmeye başladık diyebiliriz. Ama asıl yansıması Ocak ayının son haftası olacaktır. Bu artış aynı hızla devam ederek daha da yıkıcı olabilir. Bu nedenle hala zamanımız varken; eksik aşıların tamamlanması çok önemli” diye konuştu.

“ÜST SOLUNUM YOLU ENFEKSİYONLARININ PİK DÖNEMİNDEYİZ”

İzmir özelinde de son durumu değerlendiren Şener, “Evet olgu sayısında bir artış var, özellikle ayaktan başvuruda... Çoğunun durumu iyi ve hafif klinik seyir görüyoruz ama bunların tamamı Covid değil. Şu anda üst solunum yolu enfeksiyonlarının pik dönemindeyiz, ciddi kısmı; grip, nezle ve diğer korona da olabilir. İzmir'deki vaka sayılarını açıklamaya yetkili bir kişi değilim, bunu ancak ilin idari ve mülki amirleri verebilir” ifadelerini kullandı.

“BUNLAR SUNİ GÜNDEMLER”

Geçtiğimiz yıl, Sağlık Bakanlığı tarafından vaka sayılarının saklandığı gündeme gelmiş ve uzun süren tartışmalar sonucunda bakanlık, semptom gösteren kişileri vaka olarak gördüğünü tüm Covid pozitiflerin bu sayıya dahil edilmediğini açıklamış ve vaka tablosunda düzenlemeye gitmişti. Yaşanan olayın ardından birçok vatandaşın resmi verilere olan zedelenirken son günlerde de tekrar vaka sayılarının saklandığına ilişkin iddialar gündeme geldi. İddiaları ispatlayacak verilerin elde bulunmadığını ve  resmi kaynaklardan yapılan açıklamalara itimat edilmesi gerektiğini ifade eden Şener“Bu artık bir paranoya haline geldi bence. Yani vakalar az, vakalar saklanıyor. Ölüm düştü; ölümler saklanıyor. Artıyor, korku vermek için öyle kaydediliyor vs... Bu konuların spekülasyona çok müsait olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu tüm dünyada böyle. Yani aynı konuları farklı ülkelerde de gündemde görüyoruz. Neden yansıtmasın ki? Bunu diyebilmeniz için sizin elinizde bir veri olması gerekir. Var mı ki? ‘Biz saydık, şöyle bulduk’ diyebiliyor musunuz? Hayır. O zaman ne yapmak lazım? resmi kanallardan gelen açıklamalara itimat etmek lazım, bunlar suni gündemler. Asıl olan salgın var, vaka artıyor, maskenizi takın, mesafenizi koruyun, aşınızı olun. Bırakın herkes yapması gerekeni yapsın” dedi.

“DEMEK Kİ GEREKEN ZAMANI GELİNCE YAPILIYORMUŞ”

Şener, yeni tedbirler getirilip getirilmemesi konusunda ise şunları söyledi; “Tedbir demeyelim de yeni stratejiler gerekli diye düşünüyorum. Mesela evde hızlı test… Çünkü test merkezleri bir süre sonra buna yetişmekte zorlanacak. Kapalı alanda hava temizleyici ve karbondioksit sensörü ile ortam havasını temizleme ve kontrol etmek de bir seçenek. Karantina süresi kısalması… Bu zaten yapıldı. Demek ki gereken zamanı gelince yapılıyormuş! Halkımız müsterih olsun.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.