Dolar 32,5622
%0.23
Euro 34,9852
%0.04
Altın 2.450,370
%0.58
Bist-100 9.717,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Özkan’dan Büyükşehir’e ‘emsal artışı’ çağrısı: En geç Aralık ayında meclise gelmeli

Özkan’dan Büyükşehir’e ‘emsal artışı’ çağrısı: En geç Aralık ayında meclise gelmeli

İzmir Depremzedeler Dayanışma Derneği(İZDEDA) Başkanı Haydar Özkan, emsal artışı kararını değerlendirdi. Aradan 11 ay gibi çok uzun bir süre geçtiğini ve zaman kaybedildiğini ifade eden Başkan Özkan, ““Ekim meclisine yetişmeyebilir ama biz emsal artışıyla alakalı kararın Aralık ayı meclisine gelmesini bekliyoruz” dedi.

  • Ege Postası
  • 28.09.2021 - 11:03

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- İzmir’de 30 Ekim tarihinde meydana gelen 6.9 şiddetindeki depremin ardından başlayan yeniden inşa sürecinde depremzedelerin sorunları da gün yüzüne çıkmıştı. Evlerinin yeniden inşasında yeni imar kanunu engeline takılan binlerce depremzede hak kaybının önüne geçilmesi için emsal artışı talep etmişlerdi.

Depremde evleri yıkılan ve yeniden yapılacak olan binlerce vatandaş yeni imar kanunu nedeniyle kentsel dönüşüm ve afet bölgesi ayrımı engeline takılırken depremin ardından devlet tarafından inşa edilecek yapıların metrekare ve katlarında sınırlamalara gidilmişti. Depremin ardından kurulan İzmir Depremzedeler Dayanışma Derneği(İZDEDA), sıkça kat sınırlaması nedeniyle meydana gelen mağduriyetleri dile getirmiş, emsal artışı ve faizsiz kredi taleplerini yetkililere iletmişlerdi.

Öte yandan; geçtiğimiz hafta sonu depremzedelerle buluşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, emsal artışı müjdesi vererek “Yapılacak” demişti.

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan İZDEDA Başkanı Haydar Özkan, kararı “düğün günü” olarak değerlendirirken emsal artışı çalışmasının en geç Aralık ayı meclisine getirilmesini beklediklerini aktardı.

“BİZİM İÇİN DÜĞÜN GÜNÜDÜR”

Kararı olumlu karşıladıkılarını belirten Başkan Özkan, “Emsal artışıyla ilgili çalışmayı artık İzmir Büyükşehir Belediyesi nezdinde bütün belediyeler yapacak. Sayın Kılıçdaroğlu’nun verdiği talimat doğrultusunda yapılacak gibi görünüyor ama herhalde kendisi de görmüştür. Tunç Başkan İzmirli ve İzmir’i seven birisi. Derneğimizin kuruluşunda etkili olan isimlerden biri. İzmir’de emsal artışının çıkması bizim için düğün günüdür” dedi.

“BİZ O İNSANLARLA AYNI KADERİ PAYLAŞTIK”

Öte yandan Pazar günü gerçekleştirilen toplantıda depremzedeler yalnızca “proje alanı mağdurları” olarak toplantı düzenlerken İZDEDA toplantıya davet edilmemişti. Yaşanan bu durum “depremzedelerin ayrıştırıldığı” düşüncesini de beraberinde getirmişti. Toplantıya çağırılmamalarını da değerlendiren Başkan Özkan, “Ayrıştırılmakla ilgili konu bizi üzdü açıkçası. Biz böyle bir şey beklemiyorduk. Eğer depremzedelerle görüşülecekse burada onların bir derneği ve temsilcisi var. Ama ben bunu fazla dile getirirsem kişisel egomu öne almış gibi olurdum. Kendileri bilirler. Nasıl istiyorlarsa öyle görüşebilirler. Biz o insanlarla aynı kaderi paylaştık” diye konuştu.

BELEDİYELERE BORÇ DESTEĞİ ÇAĞRISI

Binlerce depremzedenin yapılan hatalar nedeniyle mağdur edildiğine dikkat çeken Başkan Özkan, “Orada devletin birtakım yanlışları oldu. Katları 7 kattan 5 kata düşürmek kesinlikle yanlıştı. O uygulamayla birlikte önüne geçilemez sıkıntılar oluştu. Kat sayıları 5 kata düşürülünce 2007 yılında çıkarılan kanun esas alınarak 100 metrekare ev yüzde 40 düşürülerek 60 metrekare oldu. Ayrıca katlar 5 kata düşürüldüğünde ortada kalan katlar oldu. Onların ne yapılacağı düşünülürken ‘Araya yayalım’ dendi. Bu yapılanlar, en başta verilen sözlerin arasında olmayan şeyler. Bunlar yanlışlar. Şimdi bunları düzeltmek için de şimdi ödemelerle ilgili konularda indirim sağlamak ya da şerefiye konularındaki indirimlerle bu yapılanları telafi etmeye çalışıyorlar. Bizim için önemli olan şu: Oradaki insanlara bir yanlış yapıldı. Bunun düzeltilmesi için belediyenin yapması gereken şey şu: Oradaki insanlara sonuçta bir yanlış yapıldı. O yanlışı düzeltmek için belediyenin üzerine düşen konu… Sayın Kılıçdaroğlu’nun da önceki dönemlerde de yapmış olduğu bir açıklama var. Buradaki insanların TOKİ’ye olan borçlarını belediye ödeyerek kendini affettirebilir. Belediyenin suçu olmamasına rağmen. Devlet de bu konuyla ilgili proje alanlarındaki dostlarımıza rezerv alanlarından yer tahsissi yapabilir. Yapılan yanlışlar konusunda ancak bu şekilde helalleşilebilir diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı. 

“BUNUN İÇİN 1 YIL GEÇMEMELİYDİ”

Emsal artışı talebinin gündeme gelmesinin ardından belediyeler ve bakanlık arasında ‘yetki’ tartışması baş göstermiş ve depremzedelere mevzuata aykırı olduğu gerekçesiyle yerel yönetimlerin emsal artışı verme yetkisinin olmadığı söylenmişti. Emsal artışında tek yetkinin belediyelerde olduğunun anlaşılmasının ardından geçen sürede yaşananları değerlendiren Başkan Özkan şunları söyledi; “Yorum yok. Biz depremzedeyiz, aptal değiliz. Sadece mağduruz dedik. Bakıyoruz yani. Ama bunun için bir yıl geçmemeliydi.”

“YANLARINDA OLMAK İSTİYORUZ”

En kısa sürede belediye başkanları ile görüşme istediklerini belirten Başkan Özkan, “Şu ana kadar belediye başkanlarından bize herhangi bir görüşme talebi gelmedi ama biz kendilerine teşekkür etmek için randevu almak istiyoruz. Bu konuda önümüzdeki günlerde yapılacaklarla ilgili bizi yanınızda tutun da demek istiyoruz. Şu anda bizim dertlerimizin yüzde 50 çözüm noktası emsal artışı. Geri kalan yüzde 50’si ise Sayın Necip Nasır’ın TBMM açıldığında meclise götürmeye söz verdiği Kentsel dönüşüm kredisi değil de destek kredisi adında 0 faizli 2 yıl ödemesiz 20 yıl ödemeli kredinin gündeme getirilmesi. Biz hepsine teşekkür ediyoruz” diye konuştu. 

Başkan Özkan son olarak emsal artışı çalışmasının İzmir Büyükşehir Belediyesi Aralık ayı Meclisi’ne getirilmesini beklediklerini aktardı ve “Ekim meclisine yetişmeyebilir ama biz emsal artışıyla alakalı kararın Aralık ayı meclisine gelmesini bekliyoruz” dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.