Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Özkan’dan Ankara raporu: Yıldırım’dan kredi için ‘spesifik’ liste isteği

Özkan’dan Ankara raporu: Yıldırım’dan kredi için ‘spesifik’ liste isteği

30 Ekim 2020 depreminde yakınlarını ve evlerini kaybeden, depremden yaklaşık 17 ay geçmesine rağmen birçok talepleri karşılıksız kalan İzmirli depremzedeler İZDEDA çatısı altında ‘Başkent’ çıkarması yaptı. 2 günlük Ankara ziyareti hakkında bilgi veren İZDEDA Başkanı Haydar Özkan, olumlu görüşmeler geçirdiklerini söyledi. Kredi ve konutların inşasında TOKİ formülü için AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Binali Yıldırım’ın kendilerinden spesifik bir çalışmayla net sayı vermelerini istediğini söyleyen Yıldırım, “Sayın Binali Yıldırım bize, ‘Siz bize evini TOKİ’ye yaptıracak olanların net sayısını verin ve bunun üzerinden bir görüşme yapalım. Bu şekilde net rakamlarla gidelim daha iyi olur’ dediler” diye konuştu.

  • Ege Postası
  • 06.04.2022 - 13:02

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- 30 Ekim 2020’de meydana gelen 6.9 şiddetindeki depremde yakınlarını, evlerini kaybeden depremzedelerin sorunlarına çözüm arayışı devam ediyor.

Depremden bir yıl sonra emsal artışı talepleri karşılık bulan depremzedelerin kredi talebi ise depremin üzerinden yaklaşık 17 ay geçmesine rağmen hala çözüm bulamadı. Her fırsatta kentsel dönüşümcü değil depremzede olduklarını belirten depremzedeler, depremzedelere özel kredi için kanun çıkarılması teklifnde bulunmuşlardı.

Öte yandan; taleplerinin birçoğu hala karşılık görmeyen depremzedeler İZDEDA çatısı altında sorunlarını bir kez de başkentte partilerin yetkilerine yüz yüze anlatmak için geçtiğimiz günlerde Ankara’ya gitmişlerdi.

Ankara ziyaretleri hakkında bilgi veren İZDEDA Başkanı Haydar Özkan, birebir iletişimde karşı tarafın kendilerini ve sorunlarını daha iyi anladığını ifade etti ve yaptıkları görüşmelerin genel olarak olumlu geçtiğini söyledi. 

Özkan ayrıca; depremzedeleri kredi kullanımı ve TOKİ çözümü için de spesifik bir çalışma yapacaklarını belirtti. 

“SORUNLAR ÇÖZÜLDÜ SANIYOR AMA ÇÖZÜLMEDİ”

Ankara programı kapsamında ilk görüşmelerinin MHP ile olduğunu belirten Özkan,I  birebir iletişimde sorunları anlatmanın daha etkili olduğunu belirtti ve “Ankara’ya geldiğimizde bizi AK Partili milletvekillerimiz karşıladı. İftarımızı birlikte yaptık. 2. Günde de meclise Milliyetçi hareket Partisi ile randevumuz vardı. MHP İzmir Milletvekili ve Genel Sekreter Yardımcısı Tamer Osmanağaoğlu’yla görüştük. Kendisine dertlerimizi ve sıkıntılarımızı anlatıp dosyayı verdik. Herkesle birebir konuşup dertlerimi anlatınca daha farklı oluyor. Çünkü herkes sorunlar çözüldü sanıyor ama çözülmedi. Bizi birebir dinlediklerinde öğreniyorlar ve üzülüyorlar” dedi.

“KREDİ KONUSUNDA DESTEKLERE DEVAM EDECEKLER”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile de bir görüşme gerçekleştirdiklerini de belirten Özkan, “Ankara’da CHP’nin grup toplantısına girdik ve ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile bir görüşme gerçekleştirdik. Kendisine teşekkür etmemiz gerekiyordu. Çünkü kendisi emsal artışıyla ilgili depremzedelere çok büyük bir destek verdi. Ayrıca evini ve aşını kaybetmiş depremzede apartman görevlilerine belediye aracılığıyla iş imkanı sağlanmıştı. Bunun yanında depremde yakınını kaybeden arkadaşlarımıza da iş imkanı sunulmuştu. Biz bütün bunlar için kendisine teşekkür etmek istedik. Hatta depremde hayatını kaybeden Aslı kızımızın ailesi de bizimle geldi. Görüşmeler CHP kanadında oldukça olumlu. Bizi anlıyorlar zaten. Kredi konusunda da bizlere destek olacaklarını bir kez daha söylediler. Ayrıca Kuşadası’ndaki depremzedeleri de gündeme geldi. Aydın’daki depremzede kardeşlerimizin unutulduğunu ve emsal artışı konusunda onlara da destek olunması gerektiğini söyledik. Kendisi de Aydın’daki depremzede arkadaşlarımızla da ilgileneceğini belirtti bize” diye konuştu.

“TOPLANTIYA GELEMEME SEBEBİNİ AÇIKLADI”

İYİ Parti kanadından İYİ PArti Grup Başkanvekili ve İzmir Milletvekili Müsavat Dervişoğlu’yla görüşerek sorun ve taleplerine ilişkin dosya sunduklarını ifade eden Özkan, “İYİ Parti İzmir Milletvekili Müsavat Dervişoğülu’yla da görüştük. Biz kendisiyle İzmir’de de görüşüyorduk burada da bizi parti adına ağırladı. Biz kendisine dosyamızı sunduk. Kendisi zaten bizim sorularımızı ve taleplerimizi biliyordu. Bir kez daha dinledi ve yardımcı olacağını söyledi. Ayrıca bizim geçtiğimiz haftalarda düzenlediğimiz toplantıya gelememe sebebini de açıkladı. Bir iletişim hatası olduğunu belirtti” ifadelerini kullandı.

“NEDEN 2 YIL ÖDEMESİZ KREDİ İSTEDİĞİMİZİ AÇIKLADIK”

AK Partili yetkililerle yaptıkları görüşmenin detaylarına ilişkin de bilgi veren Özkan, kredi, TOKİ gibi konuların masaya yatırıldığını belirtti ve “AK Partili yetkililer de görüştük. AK Parti Genel Merkezi’nde yaptığımız görüşmeye Genel Başkan Yardımcıları Binali Yıldırım ile Hamza Dağ, Bayındırlık ve İskan Komisyonu Başkanı Tahir Akyürek, İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, Milletvekillerimiz Necip Nasır ve Mahmut Atilla Kaya katıldı toplantıya. Biz toplantıda sıkıntılarımızı anlattık. Neden kredi istediğimizi ve neden 2 yıl ödemesiz istediğimizi açıkladık. Bu konuyla ilgili devletimizin evet proje alanı ve rezerv alanında konutlar yaptığını, proje alanında bir takım hak kayıpları olduğunu ve bunlarla ilgili  de çözüm üretilmesi gerektiğini dile getirdik. Rezerv alnının orta hasarlı olan haneler için genişletilmesiyle ilgili de bir talebimiz oldu” dedi.

“ÖNCELİK SORUNLARIN BİR AN ÖNCE ÇÖZÜLMESİ”

Binali Yıldırım’ın hem kredi hem de TOKİ konusunda spesifik bire çalışma yapmalarını istediği belirten Özkan, genel hatlarıyla olumlu bir görüşme olduğunu ve önümüzdeki haftalarda yeniden masaya oturacaklarını ifade etti ve şunları söyledi; “Kredi konusunda AK Parti kanadından bizden spesifik bir çalışma istendik. Evet biz 77 bin kişi diyoruz ama kimisi ev yaptırmayacak kimisi de ekonomik durumu iyi olduğu için evini yaptıranlar var. Bize bu kişileri çıkarıp net bir sayı vereceğiz onlara. Kaç kişi kredi kullanacak kaç kişi TOKİ’ye yaptırmak istiyor gibi. Sayın Binali Yıldırım bize, sorunların çözümü konusunda yeşil ışık yaktı ve konutlarda kat konusunun taleplerimizi karşılayacak şekilde olacağını belirtti. ‘Siz bize evini TOKİ’ye yaptıracak olanların net sayısını verin ve bunun üzerinden bir görüşme yapalım. Bu şekilde net rakamlarla gidelim daha iyi olur’ dediler. Biz de ortak bir uzalaşıyla ayrıldık.  Kredi konusunda iz depremzedeler için kanun konusu da konuşuldu. Sayın Binali Yıldırım bu konuda da olumlu görüş belirtti ama önceliğimiz sorunların çözülmesi noktasında. Binali Yıldırım bize ‘Öncelikle konuyu çözelim. Önemli olan o’ dedi. Kredi mevzusunun da uzatılmadan çözülmesi yönünde fikir belirtti. Biz de bu doğrultuda kredi kullanmak isteyenleri belirleyerek tahminen 2 hafta sonra yeniden Ankara'ya gelerek elimizdeki veriler üzerinden konuşacağız.”

KOOPERATİF İÇİN DE GÖRÜŞÜLECEK

Özkan ayrıca, kooperatifleşme adımları üzerine de birtakım görüşmeler gerçekleştireceklerini ve bu doğrultuda kooperatif denilince akla ilk gelen isimlerden olan Ankara Büyükşehir Belediyesi eski başkanı Murat Karayalçın’la görüşme yapacaklarını söyledi. 
 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.